Pred slalomisti je vrhunec sezone 2022

0
260

V sredo se bo z ekipnimi tekmami v Augsburgu začelo svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah, vrhunec sezone 2022. V Nemčiji se bo za visoka mesta potegovala tudi močna slovenska ekipa.

Natanko petdeset let po olimpijskem slalomu bo Augsburg med sredo in nedeljo gostil svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Leta 1972 je bil slalom prvič del olimpijskega sporeda, tekmovalke in tekmovalci pa so se za kolajne OI v Münchnu borili na progi v Augsburgu.

Sedaj bo prizorišče na reki Lech svetovno prvenstvo gostilo četrtič, tam so se za naslove svetovnih prvakov borili že v letih 1957, 1985 in 2003. Na prvenstvu v sezoni 2003 je nastopil tudi Peter Kauzer, ki pa na letošnjem prvenstvu ne bo edini z izkušnjo nastopa izpred 19 let. Med najboljšimi namreč še vedno tekmujejo tudi Slovak Alexander Slafkovsky, Japonec Takuya Haneda in Poljak Dariusz Popiela.

Kauzer, ki bo med favoriti za najvišja mesta v kajaku, se še spomni nastopa leta 2003: »Dobro se spomnim. Takrat sem bil mlajši in zaletav. Že takrat sem bil dovolj hiter za finale, ampak sem delal napake in imel preveč kazenskih sekund, tako da sem tekmovanje končal na 26., 27. mestu. Proga v Augsburgu je ena mojih najljubših. Ko sem bil še ‘mulec’, sem gledal posnetke očeta in starejših kajakašev, ki so veslali tam, in si zmeraj želel tam tekmovati na kakšni veliki tekmi. Ko sem uspel v Augsburgu zmagati na dveh svetovnih pokalih, so to res nepozabni trenutki.«

Poleg Kauzerja bosta med kajakaši veslala še dobitnik kolajne na svetovnem pokalu v Tacnu Martin Srabotnik in Vid Kuder Marušič.

Z visokimi cilji sta v Nemčijo, kjer je pred nekaj dnevi zaradi izjemno nizkega vodostaja odpadel uradni trening, odpotovala tudi kanuista Benjamin Savšek in Luka Božič, družbo pa jima bo delal še Anže Berčič. Savšek ima na Augsburg lepe spomine, saj je na evropskem prvenstvu leta 2012 priveslal do prve posamične kolajne na članskih prvenstvih. Takrat je zaostal le za Nemcem Siderisom Tasiadisom in Francozom Tonyjem Estanguetom.

EP je Augsburg gostil tudi leta 1996, ko je evropski prvak v kanuju postal Simon Hočevar, kajakaši Miha Štricelj, Andraž Vehovar in Jure Pellegrini ter kanuisti Simon Hočevar, Dejan Stevanovič in Sebastjan Linke pa so kolajne osvojili v ekipni tekmi.

»Moja prva medalja je iz Augsburga, leta 2012. Na evropskem prvenstvu sem bil bronast. S te proge imam lepe spomine, tudi precej treningov in tekem že. Tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu bom vso energijo usmeril v svoje vožnje in si želim visoke uvrstitve,« je povedal olimpijski prvak Savšek, ki bo v kvalifikacijah kanuistov startal kot zadnji, saj je trenutno vodilni na svetovni jakostni lestvici.

Na šestem mestu EP 2012 je preizkušnjo končala kajakašica Eva Terčelj, ki na čim boljši rezultat cilja tudi letos. V konkurenci kajakašic se ji bosta pridružili še Ajda Novak in Eva Alina Hočevar. Letos je Eva Terčelj že nastopila na močni mednarodni tekmi v Augsburgu, kjer je zmagala v ekstremnem slalomu, kjer bo tekmovala tudi na SP: »Še vedno se osredotočam na slalom, kamor vlagam večino svoje energije. Trudim se zložiti vožnje, kot si jih želim in sem jih sposobna. V zadnjem času morda tega nisem uspela prikazati, ampak delam na tem. Priprave, ki smo jih imeli v Augsburgu so mi prišle zelo prav.«

V konkurenci kanuistk bodo tekmovale Alja Kozorog, Eva Alina Hočevar in Lea Novak. »Proga se mi zdi ena najzahtevnejših, saj voda precej niha. Svojo vožnjo moraš stalno prilagajati vodi, ampak mi je všeč. Zdi se mi, da smo tega navajeni iz Tacna,« je povedala Alja Kozorog.

V ekstremnem slalomu bodo tekmovali Ajda Novak, Eva Alina Hočevar, Eva Terčelj, Vid Kuder Marušič, Tine Kancler in Martin Srabotnik.

»To sezono so že dokazali, da so močni, saj so osvojili kar veliko medalj, imajo dobre rezultate, dobro nastopajo. Z ekipo sem zadovoljen, tako kot prej, na evropskem prvenstvu. Zaupam jim,« je povedal Iñaki Gómez, vodja slovenske ekipe, ki se zaveda, da so pričakovanja javnosti visoka: »To za nas ni dobro, saj so pričakovanja visoka. A mislim, da se s tem lahko spopadejo, saj imajo veliko izkušenj. To so že storili in upam, da lahko spet.«

Prve komplete kolajn bodo najboljšim v ekipnih tekmah podelili v sredo. V četrtek in petek sledijo posamične kvalifikacije, v soboto polfinala in finala kajakašic in kajakašev, v nedeljo pa polfinala in finala kanuistk in kanuistov ter finalni del ekstremnega slaloma.

SLOVENSKA EKIPA

K1 moškiK1 ženskeC1 moškiC1 ženskeEkstremni slalom – moškiEkstremni slalom – ženske
Peter KauzerEva TerčeljBenjamin SavšekAlja KozorogVid Kuder MarušičAjda Novak
Martin SrabotnikAjda NovakLuka BožičEva Alina HočevarTine KanclerEva Alina Hočevar
Vid Kuder MarušičEva Alina HočevarAnže BerčičLea NovakMartin SrabotnikEva Terčelj

PROGRAM PRVENSTVA

Sreda, 27. 7. | Ekipne tekme (K1ž, K1m, C1ž, C1m)

Četrtek, 28. 7. | Kvalifikacije K1ž, K1m

Petek, 29. 7. | Kvalifikacije C1ž, C1m

Sobota, 30. 7. | Polfinale/finale K1ž, K1m in kvalifikacije ekstremnega slaloma

Nedelja, 31. 7. | Polfinale/finale C1ž, C1m in finalni del ekstremnega slaloma

Spletna stran: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/augsburg-2022/

https://www.augsburg2022.com/en