Pred spustaši evropsko prvenstvo za mladince in mlajše člane v Skopju.

0
591

Makedonija bo med sredo in nedeljo gostila prvenstvo stare celine v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane. Na reki Treski se bo za čim višja mesta potegovalo petnajst slovenskih reprezentantov, med katerimi bo tudi članski svetovni prvak v sprintu na divjih vodah iz sezone 2017 Anže Urankar. V mladinski konkurenci bosta tekmovali dobitnici kolajn z nedavnega svetovnega prvenstva za mladince in mlajše člane v slalomu na divjih vodah Eva Alina Hočevar in Lea Novak.

Na prvenstvu, kjer bodo nastopali tekmovalci in tekmovalke iz 16 evropskih držav, bo Anže Urankar v konkurenci mlajših članov prvi favorit predvsem v sprinterski preizkušnji. Urankar je lani postal članski svetovni prvak v tej spustaški disciplini, imel tudi kolajno na članskem EP prav v Skopju, na zmagovalnih stopničkah članskega svetovnega prvenstva pa stal tudi v letošnji sezoni. Naloga naskoka na evropski vrh med mlajšimi člani ne bo enostavna, saj bodo v Makedoniji tekmovali tudi izvrstni tujci, ki prav tako posegajo po najvišjih mestih na članskih tekmovanjih, med njimi Francoza Paul Jean in Maxence Barouh, Nemci Yannic Lemmen, Marcel Paufler, Nico Paufler, Finn Hartstein in drugi. Med mlajšimi člani bodo slovenske barve zastopali še Tim Novak, Vid Svetina in Matic Firm.

Precej številčnejša slovenska zasedba se obeta med mladinci. Aktualna svetovna mladinska prvakinja v slalomu na divjih vodah Eva Alina Hočevar, ki je naslov osvojila v kajaku, se bo tokrat na progo podala v kanuju, enosedu in dvosedu. V dvojcu bo združila moči z Leo Novak, ki je prav tako na nedavnem slalomskem prvenstvu skupaj s Hočevarjevo, Bizjakovo in Belingarjevo osvojila ekipni kolajni v kajaku in kanuju. Lea Novak bo veslala v dvojcu in v kajaku. Med kajakašicami bodo tekmovale tudi Helena Domajnko, Živa Jančar in Brina Novak. V kanuju bodo nastopili Maj Oštrbenk, Nejc Gradišek in Nik Gerčer, v kajaku Vid Oštrbenk, Rok Pistotnik in Aljaž Dimič, v moškem dvojcu pa Vid in Maj Oštrbenk.

Prve tekme prvenstva se bodo začele v četrtek, ko bodo na vrsti posamične preizkušnje v klasičnem spustu. V petek bodo sledile ekipne tekme v klasičnem spustu, v soboto kvalifikacije v sprintu na divjih vodah, v nedeljo pa še finalne posamične in ekipne tekme v sprintu. Otvoritev prvenstva bo v sredo v centru Skopja.

 

SLOVENSKA EKIPA

U23

K1M: Anže Urankar, Tim Novak, Vid Svetina, Matic Firm

Mladinci

K1Ž: Lea Novak, Helena Domajnko, Živa Jančar, Brina Novak

C1M: Maj Oštrbenk, Nejc Gradišek, Nik Gerčer

K1M: Vid Oštrbenk, Rok Pistotnik, Aljaž Dimič

C1Ž: Eva Alina Hočevar

C2M: Vid Oštrbenk – Maj Oštrbenk

C2Ž: Eva Alina Hočevar – Lea Novak

 

PROGRAM PRVENSTVA

Sreda | Otvoritev prvenstva (20:00)

Četrtek | Posamične tekme v klasičnem spustu – mladinci (9:00), U23 (12:00)  

Petek | Ekipne tekme v klasičnem spustu – mladinci (9:00), U23 (11:30)  

Sobota | Kvalifikacije sprinta na divjih vodah – 1. vožnja (9:00), 2. vožnja (12:30)

Nedelja | Posamične finalne vožnje sprinta na divjih vodah (9:00), ekipne tekme v sprintu na divjih vodah (13:30)

 

Uradna spletna stran prvenstva: http://eca2018ww.canoe.mk/?lang=en