Pred svetovnim pokalom v slalomu v Tacnu.

0
588

Organizacija tekme svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Tacnu še nikoli ni bila tako negotova kot letos. Deževje povzroča višji vodostaj Save, težava pa je tudi vladna odločitev o prepovedi javnih prireditev. Organizatorji trenutno preučujejo možnosti, ali bi bila mogoča vsaj izvedba tekmovanja za povsem zaprtimi vrati, kjer bi bili ob strogih varnostnih ukrepih prisotni le tekmovalci, člani ekip, organizacijska ekipa tekmovanja in predstavniki medijev. Sodelujoče tuje ekipe so namreč že v Ljubljani in se pripravljajo na tekmo.

V primeru, da organizatorji po uvedenih novih ukrepih vseeno dobijo zeleno luč za organizacijo, bo konkurenca v primerjavi s preteklimi leti razumljivo okrnjena. Izmed najmočnejših ekip ne bo na startu Britancev in Slovakov, ki so izpustili celotno mednarodno sezono, kakor tudi ne Nemcev in Italijanov. Francozi in Čehi pa so tokrat poslali nekoliko mlajši ekipi. Na tekmovanju so prijavljeni tekmovalci 17 držav, tudi ZDA, ki v Sloveniji bivajo in trenirajo že od junija, ter Japonske in Brazilije.

V slovenski ekipi so dobili informacijo, da je Eva Alina Hočevar prejela karantensko odločbo, kakor vsi njeni sošolci, saj je bil eden izmed njih v stiku s pozitivno osebo, tako da jo bo v kajaku nadomestila Lea Novak, naslednja v razvrstitvi izbirnih tekem, medtem ko bosta v kanuju veslali le Novakova in Alja Kozorog. V kajaku bosta na startu še Eva Terčelj in Ajda Novak. V kanuju bodo veslali Benjamin Savšek, Luka Božič in Jure Lenarčič, v kajaku pa Peter Kauzer, Niko Testen in Vid Kuder Marušič.

V ekstremnem slalomu bodo tekmovali Lea Novak, Erazem Šavli in Matic Terčelj.

Po programu tekmovanja so za petek predvidene kvalifikacije vseh kategorij. Zaradi manjšega števila prijavljenih, bo izvedena le prva kvalifikacijska vožnja. Petkov spored se začne ob 14.40. V soboto se polfinalne vožnje začnejo ob 8.45, finalne pa ob 11.30. Popoldne sledijo še tekme v ekstremnem slalomu na divjih vodah, kjer bodo kvalifikacijske vožnje na čas potekale od 13.30 dalje, finalne tekme na izpadanje pa se začnejo ob 16.00. V nedeljo bo začetek polfinala ob 9.00, finala pa ob 11.30.

 

Podrobnejši urnik je na voljo na: https://slalomtacen.com/programprogramme/

 

Kaj so povedali naši reprezentanti po sredinem treningu?

Eva Terčelj: Imamo zelo veliko vode. Mislim, da so zelo spremenljivi pogoji, tako da se moramo vedno malenkost prilagajati. Nam je verjetno še najlažje, saj je naša domača proga. Verjetno bomo tokrat imeli nekaj prednosti domačega terena. Voda ni lahka, tudi postavitev vrat bo sigurno kar zahtevna. Kolekcijo opreme bo potrebno zamenjati za zimsko, oziroma nekoliko toplejšo. Nekoliko težje bo, saj ponavadi tekmujemo v drugačnih razmerah. Potrebno se bo boljše obleči in ogreti, upati na čim boljše temperature.

Luka Božič: Na prvi svetovni pokal sem dobro pripravljen. Že pred EP sem povedal, da sem v letošnji sezoni na poletnih tekmah pokazal res dobre vožnje, prav tako si želim ta niz nadaljevati v Tacnu. Vem, česa sem sposoben. Kolajna v nekoliko okrnjeni konkurenci bi mi prišla zelo prav. Moramo počakati do tekme, saj je napovedanega še nekaj dežja, šele v petek bomo videli, kakšen vodostaj bo na progi. Vseeno bomo imeli prednost, saj je tacenska proga zelo specifična. Tujci niso imeli veliko treninga tu, tudi mi smo dobro pripravljeni, da bomo lahko napadali sam vrh.

Peter Kauzer: Po EP sem si vzel nekaj odmora, nisem se prav posebno pripravljal za to tekmo. Malo je pozno vse skupaj. Želim si normalno odpeljati dve vožnji. Zelo malo tekmovalcev je na startu, ampak na koncu moraš še vseeno pokazati dobri vožnji za dober rezultat. Vse tekme po EP se mi zdijo izsiljene, lahko bi se spočili in šli v novo sezono, ki bo bolj pomembna. Z leti vse bolj vpliva to name. V preteklih letih sem imel v tem času odmor in se potem počasi začel pripravljati na naslednjo sezono. Naslednjo sezono so OI, upamo, da bodo. To tekmo bom speljal, potem pa bo sezona zame končana.

Benjamin Savšek: Veselim se tekme. Na domači progi je zmeraj najlepše tekmovati, saj imam na njej veliko kilometrine in se dobro počutim. Letos sem se na tekmah na sploh dobro počutil. Želim si dobrega rezultata. Sproti se bomo morali prilagati situaciji in razmeram na progi. Odvisno bo od vodostaja. Letos smo imeli večkrat start pod zapornicami, tako da sem že navajen tega starta spodaj. Kot evropski prvak nimam dodatnega pritiska. Uspeha na EP sem vesel, hkrati pa se veselim nove tekme na domači progi. Dodatnega pritiska ni, poskušal pa se bom osredotočiti na svojo vožnjo in odpeljati brez napak. Upam, da bi bo čoln stekel.