Priprave slalomistov v Al Ainu potekajo po zastavljenih načrtih.

0
579

Večina slovenskih reprezentantov se v teh dneh mudi na pripravah v Združenih arabskih emiratih, kjer izkoriščajo ugodne vremenske razmere in atraktivne brzice umetne proge v centru Wadi Adventure. Nekaj tekmovalcev je z brzicami na Bližnjem vzhodu za letos že opravilo, nekatere pa v Al Ainu čaka še kar nekaj treningov.

Med tistimi, ki trenutno zavzeto trenirajo pod puščavskim soncem, je kajakašica Urša Kragelj, ki je v Združene arabske emirate pripotovala pred dobrimi desetimi dnevi. Z dosedanjim potekom dela je nadvse zadovoljna, še posebej pa je razveseljivo dejstvo, da nima zdravstvenih težav, ki so ji v preteklosti nemalokrat povzročale nevšečnosti. »Imam se dobro, veliko olajšanje je že to, da se letos za razliko od prejšnjega pripravljalnega obdobja ne ubadam s poškodbo. Pogoji za trening so odlični, proga je zahtevna, zato je tudi trening kvaliteten. Z izjemo kakšnega res vetrovnega dne so pogoji dobri, saj tudi vročina ni prehuda. Poleg treningov na divji vodi, ki so glavnina treninga, veliko časa preživim v fitnesu, kjer delam za splošno pripravo in moč,« je povedala Kragljeva.    

S poškodbo se je v lanski sezoni ukvarjal tudi kajakaš Peter Kauzer, ki je nastopil le na evropskem prvenstvu na Dunaju in prvi tekmi svetovnega pokala v Londonu, kjer pa si je nato v polfinalni vožnji poškodoval ramo. Rehabilitacija je bila dolgotrajna, tako da je šele jeseni znova lahko pričel s treningi. Zaradi večmesečnega izpada treningov in veslanja se je vsega lotil postopoma, v prvi fazi pa največ pozornosti namenil nabiranju občutkov in “uveslavanju”, pa tudi postopnemu pridobivanju fizične moči, ki mu je zaradi poškodbe nekoliko pošla. V tople kraje, kjer bo en mesec nabiral prepotrebne kilometre na divji vodi, se je odpravil ob koncu januarja. »Uživam v vsaki brzici in vsakem zavesljaju,« navdušenja nad povratkom v Al Ain ni skrival Kauzer. »Trenutno je vse tako, kot mora biti. Z ramo je vse dobro, sicer je prisotna bolečina, a sem jo sprejel oziroma se je navadil, kajti prisotna bo še nekaj časa. Treningi potekajo dobro, čakata pa me še dva naporna tedna priprav. Sedaj sta prišla še oče in fizioterapevt Urban Komac, tako da imam vse, kar potrebujem tukaj,« je dodal Hrastničan, ki ga na pripravah spremljata tudi žena in hči. »Pozitivno sem presenečen, da nimam nikakršnih težav z utrujenostjo. Počasi se vračam v stare tirnice, iz treninga v trening bolj uživam. Zadovoljen sem z napredkom,« je zaključil Kauzer.

Znova pa se je v Al Ain vrnil tudi Luka Božič, ki je prvi del priprav v puščavskem okolju opravil že januarja, nato prišel domov za dva tedna, s tem tednom pa začel še drugi sklop priprav na divji vodi, kjer se je pridružil kolegom z Mosta na Soči. Ti so prost dan izkoristili za raziskovanje okoliških krajev, niso pa se mogli upreti niti tipičnim arabskim oblačilom, ki so si jih z zanimanjem nadeli.

Ker je čoln v času povratka v Slovenijo ostal v Združenih arabskih emiratih, se je Luka Božič posvetil treningu v fitnesu. »Prvi teden sem precej počival, vsak dan sem bil aktiven bolj za regeneracijo kot kaj drugega. V drugem tednu pa sem opravil po en resen trening na dan v fitnesu. Čoln sem tako ali tako pustil v Al Ainu, pa tudi vreme ni bilo prav naklonjeno, tako da se nisem preveč izpostavljal mrazu. Privoščil sem si nekaj smuke in teka, sicer pa sem počival in delal raztezne vaje,« je kratek premor v domovini opisal Božič. S prvim delom priprav je bil zelo zadovoljen: »Vse treninge sem opravil še bolj kvalitetno kot v prejšnjih sezonah. Raje sem naredil kakšen trening manj, ampak te bolj kvalitetno, kljub temu pa sem bil po 14 dneh izmučen. V prvem tednu priprav sem opravil nekaj odličnih treningov z Benjaminom Savškom, kar mi je zelo ugajalo. V prejšnjih sezonah nismo trenirali tako skupaj, letos pa smo naredili korak naprej in se primerjali med seboj.«

V drugem sklopu priprav se bo v Al Ainu mudil še tri tedne, v tem času pa bo kar nekaj priložnosti za skupni trening s partnerjem v dvojcu Sašem Taljatom. »Skupaj bova trenirala dva tedna, vendar se bodo treningi izmenjevali v C1 in C2. Po Saševem odhodu domov pa upam, da bom znova treniral z Benijem in bova skupaj opravila še kakšen trening.« Po povratku si bo znova vzel nekaj premora in časa za regeneracijo, nato pa odpotoval še na dvotedenske priprave v Pau. Zaradi tega bo tudi izpustil prve domače tekme, ko bodo na sporedu izbirne tekme za mladince in mlajše člane. »Tako bom v Franciji v miru sam treniral na progi, ki mi je zelo všeč,« je pojasnil in nadaljeval: »Proga v Franciji je zahtevna, pa še bolj mi je všeč kot tista v Al Ainu. Na njej sem se vedno dobro počutil. Tam bom treniral le v C1, prav gotovo pa bom naredil tudi kakšen trening z Janošem Peterlinom in kakšnim Francozom, ki bo takrat tam.«

Svetovni podprvak Benjamin Savšek je prav tako izkoristil možnost deljenih priprav v Al Ainu, tako da se trenutno mudi doma, kjer uživa v starševskih dolžnostih. V tem tednu sta se s partnerko namreč razveselila drugega otroka. Iz tega razloga je uvodni del priprav opravil že v prvem delu januarja, drugič pa bo v Združene arabske emirate odpotoval v drugi polovici februarja. »S prvim delom treninga v Al Ainu sem zadovoljen, saj sem opravil veliko dobrih treningov na divji vodi, in to se mi bo zagotovo poznalo tudi v drugem delu priprav. Prvi teden v Al Ainu sem treniral sam, kar mi je zelo ustrezalo, saj sem imel pripravljen program, ki sem se ga držal in se prepustil le svojim občutkom na vodi. V drugem tednu je prispel še Luka Božič, tako da sem dobil pravo družbo. Treningi so postali pestrejši, saj do takrat tudi v drugih ekipah še ni bilo nobenega kanuista. V tistem času so prispeli tudi slovenski mladinci, tako da so bili tudi skupni treningi z njimi zelo dobrodošli,« je dejal Savšek.

Kljub zimskim razmeram doma, ga to ne ovira pri pripravah na novo sezono. »Enkrat dnevno opravim trening na vodi, da ohranim dober občutek in stik z vodo. Drugi trening pa je trening za moč, ki ga opravim v fitnesu ali pa se odpravim na tek na smučeh za boljšo splošno vzdržljivost. Trenutno mi zelo ugaja, da je zapadel sneg, saj so v Medvodah, le pet minut stran od mojega doma, pripravili proge za smučarski tek, tako da se mi ni potrebno voziti predaleč,« je še dodal Savšek, ki tako ni ostal prikrajšan za smučarski tek, čeprav se zaradi nekoliko zgodnejšega odhoda v Al Ain ni udeležil skupnih zimskih priprav na Pokljuki.

Tretji član kanuistične ekipe, ki se je lani okronala z naslovom evropskih prvakov in bila tretja na svetovnem prvenstvu, Anže Berčič pa se je s priprav na Bližnjem vzhodu, kjer se je ukvarjal tudi z deskanjem na umetnem valu, vrnil v teh dneh. »Potrebujem še kakšen dan, da se znova navadim na zimske temperature,« je uvodoma dejal Berčič, ki je v puščavi prebil 14 dni. »Časovno so priprave padle ravno v trenutku, ko je doma pritisnila zima, tako da sem se izognil veslanju, ko temperature padejo pod ničlo. Bilo je več sreče kot pameti, le da bo tako ostalo tudi med sezono! Trening v Al Ainu je potekal dobro, nekatere stvari pri mojem veslanju so me celo pozitivno presenetile, saj sem pričakoval, da bom potreboval še nekaj časa, da jih usvojim. Če strnem – bilo je super, je pa vseeno ostalo še kar nekaj stvari, na katere moram biti pozoren v prihajajočih tednih treningov, da jih avtomatiziram in da odpravim tiste napake, ki se me še držijo. Čaka me še nekaj dela, vendar je do tekem še dovolj časa.« Berčič je po koncu lanske sezone prekinil sodelovanje z dotedanjim trenerjem, tako da sedaj sodeluje s Simonom Hočevarjem. Ob koncu tega meseca se bo odpravil še na enotedenske priprave v Pau, pred začetkom tekmovanj v Tacnu in Solkanu pa se bo morda udeležil še mednarodne tekme v slovaškem Liptovskem Mikulašu.

 

Še nekaj utrinkov:

                           

 
Foto: Facebook, arhiv Anžeta Berčiča