Proga je povsem nared, sedaj sledi še urejanje okolice.

0
348

Manj kot leto dni nas še loči od olimpijskih iger v Riu de Janeiru, zato so priprave na največji športni dogodek leta v polnem teku. Sprinterji na mirnih vodah so imeli testno tekmo pred OI v središču mesta že septembra, slalomiste pa prvi stik z brzicami v deželi sambe čaka ob koncu novembra. Proga je zgrajena, uradno pa so jo odprli pretekli torek.

#Rio2016

Just got to turn on the tap! Today we visited the Rio 2016 #Olympic Games Slalom Course to check on it”s progress and take a quick – dry – run 🙂

Posted by Planet Canoe on 7. september 2015

Preberite več …

Slalomska proga, ki bo gostila preizkušnjo na olimpijskih igrah, nima tako centralne lokacije kot sprintersko prizorišče na jezeru Rodrigo de Freitas ob vznožju znamenitega Corcovada, na katerem stoji tudi kip Kristusa Odrešenika. Proga je namreč del X-parka, ki leži v kar oddaljenem predelu Deodoro, kjer bodo poleg slaloma na divjih vodah potekale še olimpijske preizkušnje v košarki, sabljanju, modernem peteroboju, rugbiju, hokeju na travi, konjeništvu, strelstvu, BMX-u in gorskem kolesarstvu. Podobno kot olimpijska proga v Londonu bo nov kajakaški objekt po koncu olimpijskih iger namenjen komercialnim dejavnostim.

Proga je svojo podobo dobila že pred časom, v torek pa so po njej spustili tudi vodo, za kar je na uradnem odprtju poskrbel župan Ria de Janeira Eduardo Paes. »To športno prizorišče je bilo verjetno največji izziv olimpijskih iger in sedaj lahko potrdimo, da smo ga izpolnili. Kot lahko vsi vidite, je bila ta gradnja najbolj zahtevna izmed vseh v Deodoru. Z velikim zadovoljstvom vidimo, da je proga povsem nared,« je ob tem dejal Paes.

As bombas do Estádio Olímpico de Canoagem Slalom foram acionadas ontem (29.09), em Deodoro. Confira como foi! ;)Saiba mais: http://bit.ly/1O0gfXc

Posted by Megaeventos Ministério do Esporte on 30. september 2015

Vodo po progi poganjajo črpalke, proga pa vsebuje tudi umetne ovire, ki poskušajo ustvarjati tok naravne reke. Po progi bo teklo več kot 25.000 kubičnih metrov vode, kar je enako količini vode v sedmih olimpijskih bazenih. V procesu načrtovanja proge so številne teste opravili na praški tehnični univerzi, kjer imajo bogate izkušnje z izgradnjo kajakaških prog. Medtem ko je proga povsem pripravljena, pa bo nekaj dela treba vložiti še v ureditev okolice. Kot poroča spletna stran mednarodne kajakaške zveze (ICF) je prizorišče trenutno na 85 odstotkih načrtovane pripravljenosti. Pred igrami bodo postavili tudi montažne tribune za 8424 obiskovalcev.

Slalomisti bodo progo preizkusili ob koncu novembra, ko bo potekal prvi termin treningov, prav tako pa bodo med 26. in 29. novembrom tam organizirali testno tekmovanje. Po pričakovanjih bo na tem tekmovanju nastopilo približno 250 tekmovalcev in tekmovalk iz 40 držav.

Oglejte si še ozadje izgradnje slalomske proge: