Prva ovira EP v Pragi preskočena.

0
522

Ob posebnih varnostnih ukrepih in za zaprtimi vrati se je v Pragi s kvalifikacijami začelo člansko evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Na Vltavi je mesto med polfinalisti lovilo trinajst slovenskih čolnov, dvanajsterica je uvodno oviro uspešno preskočila. Luka Božič je v kvalifikacijah kanuistov zasedel tretje mesto, Benjamin Savšek je bil četrti, Anže Berčič osmi, Eva Alina Hočevar je bila med kanuistkami osma, med kajakašicami 13., Ajda Novak je bila deseta, Peter Kauzer med kajakaši deveti, Niko Testen pa 14. Z drugo vožnjo so napredovali še Eva Terčelj, Jure Lenarčič, Alja Kozorog in Lea Novak, žal pa je v kvalifikacijah obtičal Vid Kuder Marušič. 

Naša najboljša kanuista Luka Božič in Benjamin Savšek sodita med favorite tudi na tem EP. V kvalifikacijah sta na podlagi svetovne jakostne lestvice startala zadnja, že v kvalifikacijah pa napovedala boj za vrh. Luka Božič je bil namreč tretji, Benjamin Savšek pa četrti. Na prvo mesto se je uvrstil domačin Lukaš Rohan, na drugo pa Irec Liam Jegou. Poleg Savška in Božiča bomo v polfinalu spremljali še Anžeta Berčiča, ki je bil osmi, in Jureta Lenarčiča, ki si je polfinale zagotovil kot peti v drugem nastopu.

»Proga je bila zahtevnejša kot je izgledalo z brega. Boril sem se, ni steklo. Vesel sem, da imamo kanuisti jutri prost dan, da si bom lahko dobro odpočil in se pripravil za nedeljsko polfinalno vožnjo,« je povedal Božič.

Peter Kauzer je pred dvema letoma na progi v praški Troji slavil naslov evropskega prvaka, ko je uspel ugnati vse češke tekmece, ki na domačem prizorišču sodijo med prve favorite in so sposobni osvojiti tudi vsa prva tri mesta, kar so v preteklosti že dokazali. Hrastničan se je z devetim mestom v polfinale uvrstil brez težav, hkrati pa opozoril na dominacijo domačinov, ki so prevladovali tudi v današnjih kvalifikacijah. Najhitrejši je bil namreč branilec naslova evropskega prvaka Vit Prindiš, tretji pa je bil Jiri Prskavec. Mednju se je vrinil Švicar Martin Dougoud.

»Bilo je dobro. Od starta do cilja sem nadzoroval vožnjo. Na koncu je od zadnjih vrat do cilja kar dolga pot. Ko sem videl, da bo dovolj za uvrstitev v polfinale po prvi vožnji, sem malo spustil ritem. Nisem taktiziral, ampak rajši bom prihranil moči za jutri. Leta se včasih poznajo, če se malo pošalim. Pred dvema letoma se je super izšlo, počutim se dobro. Verjamem, da z vožnjo, kakršno sem sposoben prikazati, lahko hitro pridem blizu kolajni ali celo zmagi. Je pa težko premagati Čehe, saj odpeljejo takšne vožnje kot mi ponavadi v Tacnu in nihče ne pride blizu. Ampak kajak je nepredvidljiv šport, vsak mora narediti svoje, potem pa vidiš, kam te to pripelje,« je povedal Kauzer. 

S prvim nastopom in 14. časom kvalifikacij se je v sobotni del prvenstva uvrstil tudi Niko Testen, žal pa to ni uspelo Vidu Kudru Marušiču. Debitant na članskih prvenstvih je bil zelo blizu v prvi vožnji, kjer je uvrstitev v polfinale zgrešil za vsega eno mesto, bil je 21. Zato je moral na progo še v drugo, kjer pa je po napaki in 50 kazenskih sekundah ostal brez napredovanja, znova na 21. mestu. 

Uspešno so nastopile kanuistke, kjer so vse tri predstavnice uspešno prestale kvalifikacijsko sito. Najboljša je bila najmlajša v ekipi, Eva Alina Hočevar, ki je zasedla osmo mesto. Tako Alja Kozorog kot Lea Novak pa sta morali na progo še v drugo. Kozorogova je v prvi vožnji polfinale zgrešila za eno mesto, v drugo pa je priveslala na tretje mesto. Najboljša v drugem nastopu pa je bila Lea Novak: »Začetek ni bil takšen kot sem si zamislila, a kot pravijo, konec dober, vse dobro. Priznati moram, da sem bila pred prvo vožnjo zelo živčna, kar se je poznalo tudi na progi že od začetka. V drugi se mi je uspelo lepo zbrati, nisem čutila pritiska, vedela sem, da znam odpeljati vse, kar je na tej progi, in tudi sem.«

Najhitrejša kanuistka v kvalifikacijah je bila Čehinja Tereza Fišerova, druga je bila Avstrijka Nadine Weratchnig, tretja pa še ena Čehinja Tereza Kneblova. 

Med kajakašicami je bila izmed Slovenk najhitrejša Eva Terčelj, ki je v cilj priveslala z drugim časom, a v zgornjem delu proge je naredila napako, ki ji je prinesla 50 kazenskih sekund, tako da je morala na progo še enkrat. V drugo ničesar ni prepustila naključju in se z drugim časom vožnje uvrstila v polfinale. Najboljši slovenski rezultat med kajakašicami je tako pripadel Ajdi Novak, ki je bila deseta. Prav tako s prvim nastopom pa je napredovala tudi Eva Alina Hočevar, ki je bila 13. 

Po nastopu je bila Ajda Novak zadovoljna: »Moram reči, da sem z vožnjo zadovoljna. Proga je bila zahtevna, tako da sem imela nekaj napak. Vztrajala sem do cilja in očitno je bilo to danes dovolj. Pred polfinalom moram biti optimistična. Za polfinale bodo spremenili postavitev štirih vrat, tako da bomo videli, kako bo. Progo bom naštudirala in napadala v polfinalu.«

V soboto bodo na programu polfinalne in finalne vožnje kanuistk in kajakašev ter ekipne tekme v omenjenih kategorijah. 

 

Rezultati: https://siwidata.com/canoelive/#/live/eca/1374

Spletni prenos (petek): https://www.youtube.com/canoeeurope

V soboto in nedeljo spletnega prenosa zaradi TV pravic ne bo.