Prva slalomska tekma sezone 2016 s slovenskimi predstavniki bo odprto prvenstvo Avstralije.

0
578

Prihajajoči konec tedna bo v Penrithu potekalo odprto prvenstvo v Avstralije v slalomu na divjih vodah, kjer bodo nastopili tudi slovenski predstavniki. Ti se v deželi tam spodaj trenutno nahajajo na pripravah, v okviru katerih bodo nastopili tudi na prvi letošnji tekmi.

Na progi, ki je olimpijsko slalomsko tekmovanje gostila leta 2000, kasneje pa tudi tekme svetovnega pokala ter svetovni prvenstvi, se bo predstavilo veliko najboljših slalomistov in slalomistk na divjih vodah. V olimpijski sezoni ne želijo ničesar prepustiti naključju, zato se v bližini Sydneyja že vneto pripravljajo na izzive letošnje sezone. Medtem ko bo večina tekmovalcev in tekmovalk tekmovanje izkoristila predvsem za dober trening, pa bo nastop zelo pomemben za avstralske krotilce brzic, saj se bodo potegovali za mesta v reprezentanci in nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

Med tekmovalci iz 23 držav bodo veslali tudi Peter Kauzer, Luka Božič, Sašo Taljat, Janoš Peterlin, Martin Albreht, Nina Bizjak in Žiga Taljat. Ti bodo imeli kar resno konkurenco, saj v Avstraliji trenutno trenirajo številni dobitniki kolajn s svetovnih in evropskih prvenstev ter olimpijskih iger. Med kanuisti so tako na tekmo med drugim prijavljeni Slovak Matej Benuš, Čeh Stanislav Ježek, Nemca Franz Anton in Jan Benzien, Francoz Nicolas Peschier, med kajakaši bodo na startu praktično vsi najboljši iz zadnjih sezon – Čeh Jiri Prskavec, Nemci Sebastian Schubert, Hannes Aigner in Alexander Grimm, Francoz Mathieu Biazizzo, Američan Michal Smolen, kot tudi Daniele Molmenti, Vit Prindiš, Vavrinec Hradilek, Martin Halčin in številni drugi. Luki Božiču in Sašu Taljatu se bo na startu pridružila kopica odličnih kanuističnih dvojcev, na čelu z vsemi dobitniki kolajn z zadnjega svetovnega prvenstva – Nemcema Franzom Antonom in Janom Benzienom ter francoskima posadkama Picco – Biso in Klauss – Peche. Manjkali pa ne bodo niti dvojci Škantar – Škantar, Behling – Becker in Labarelle – Peschier. Tudi v ženski konkurenci ne bo šlo brez najboljših tekmovalk. Prva favoritka bo domačinka Jessica Fox, ki pa bo imela resno konkurenco v Čehinji Katerini Kudejovi, Nemkah Ricardi Funk in Jasmin Schornberg, Avstrijkah Corinni Kuhnle in Viktoriji Wolffhardt ter drugih.

Tekmovanje se bo začelo v petek z dopoldanskimi kvalifikacijami kanuistov in kajakašic, popoldne pa bodo sledile še uvodne vožnje kajakašev in dvojcev. V soboto bodo na sporedu polfinalni in finalni nastopi v kategorijah kanuistov, kajakašic in dvojcev, v nedeljo pa se bo tekmovalni konec tedna zaključil s polfinalom in finalom kajakašev ter nastopi kanuistk, ki jih v istem dnevu čakajo kvalifikacije, polfinale in finale.

 

Rezultati: http://canoeliveresults.com/