Prvi dan brez kolajn

0
316

Ljubljana, 24. junija (STA) – V najbolj znanem slovenskem kajakaškem centru Tacnu so danes opravili s prvimi preizkušnjami na 6. evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah. Kljub visokim pričakovanjem iz moštvenih voženj je slovenska vrsta ostala brez odličja. Kanuisti Simon Hočevar, Dejan Stevanovič in Jošt Zakrajšek so namreč po napakah v obeh vožnjah pristali na nehvaležnem četrtem mestu, medtem ko so kajakašice v konkurenci osmih reprezentanc zasedle sedmo mesto. Tako med kanuisti kot med kajakašicami so bili najboljši Slovaki.


Tako kot na večini prejšnjih prvenstev so se medalje porazdelile med kajakaško najbolj razvite države. Tako so v kategoriji 3xC-1 slavili Juraj Minčik, Michal Martikan in Alexander Slafkovsky, ki so s savskimi brzicami opravili najbolje že v prvi vožnji. Največ so v drugem teku nadomestili drugouvrščeni Nemci, ki so s četrtega prišli do drugega mesta, kljub enemu dotiku vrat. Primat najboljših držav so z bronom potrdili še Čehi, Slovenci pa so predvsem v prvi vožnji preveč grešili in si nabrali štiri sekunde pribitka. Brez tega bi imeli veliko boljše izhodišče, blizu bi bili celo zmagi. “Odpeljali smo, kot smo. Res je, da smo naredili nekaj napak, toda to so moštvene vožnje. Vsekakor upam, da bom v nedeljo odpeljal dobro, podobno kot prvi tek danes v kvalifikacijah, saj bi mi to zagotovilo visoko uvrstitev,” je dejal prvi Slovenec v ekipni tekmi Dejan Stevanovič.


Žensko tekmo je spremljala določena negotovost, saj so se Čehinje po lastni napaki in 50 kazenskih sekundah pritožile, toda to jim ni pomagalo, saj je vodstvo tekmovanja potrdilo vrstni red, ki so si ga reprezentance priveslale med vratci na Savi. Slovakinje so tako izboljšale drugo mesto iz Skopja, med dobitnice medalj pa so se prebile še Nemke, za katere je to prva moštvena kolajna po Mezzani 2000 in Avstrijke, ki so prišle do sploh svojega prvega ekipnega odličja na evropskih prvenstvih.


Na EP so danes izpeljali tudi prve kvalifikacijske vožnje za nedeljska posamična finala, pri kanuistih pa se je odlično odrezal Stevanovič s četrtim mestom. Dobro se je odrezala tudi najboljša slovenska kajakašica Nina Mozetič, ki je bila deveta. Na domači progi so si sicer štirje od šestih Slovencev, ki so danes nastopili, priveslali mesta med polfinalisti. Jošt Zakrajšek je namreč med kanuisti dosegel 14., Simon Hočevar pa 18. čas. Pri kajakašicah se je polfinale za las izmuznil Niki Mozetič z 22. in Kaji Puhan s 23. mestom. Najboljši izhodišči pred nedeljskimi obračuni sta si priveslala Avstrijka Violett Oblinger-Peters, ki je prehitela branilko naslova, Slovakinjo Eleno Kalisko, in Čehinjo Marcelo Sadilovo, ter Nemec Jan Benzien, ki je bil boljši od Slovaka Alexandra Slafkovskyja in Poljaka Mariusza Wieczoreka. Velja omeniti, da je po veliki napaki, ko je izpustil dvojna vratca, izpadel dvakratni olimpijski prvak, Francoz Tony Estanguet.


V soboto so najprej na vrsti kvalifikacijske vožnje kajakašev in dvojcev, popoldne pa še moštvene preizkušnje obeh omenjenih konkurenc. Predvsem kajakaši bodo skušali ponoviti uspeh iz leta 2000, ko so bili Miha Terdič, Dejan Kralj in Fedja Marušič srebrni.


Izidi:


– 3xC-1:
1. Slovaška 227,33 (4)
(Minčik, Martikan, Slafkovsky)
2. Nemčija 227,57 (4)
(Bettge, Benzien, Pfanmoeller)
3. Češka 230,12 (2)
(Mašek, Ježek, Indruch)
4. Slovenija 232,05 (6)
(Stevanovič, Hočevar, Zakrajšek)
5. Francija 241,47 (4)
6. Poljska 248,45 (6)
7. Velika Britanija 248,85 (8)
8. Hrvaška 363,10 (60)


– 3xK-1ž:
1. Slovaška 253,49 (6)
(Zamiškova, Dukatova, Kaliska)
2. Nemčija 263,61 (8)
(Baer, Planert, Frauenrath)
3. Avstrija 288,47 (14)
(Schmid, Oblinger-Peters, Kuhnle)
4. Češka 298,67 (52)
5. Francija 307,23 (54)
6. Velika Britanija 325,46 (64)
7. Slovenija 335,00 (12)
(Mozetič, Mozetič, Puhan)
8. Nizozemska 407,06 (92)