Prvi dan državnega prvenstva v sprintu na mirnih vodah brez presenečenj.

0
602

Sprinterji na mirnih vodah so opravili s prvim tekmovalnim dnem državnega prvenstva, ki ta vikend poteka na Bledu, ob enem pa tekme služijo tudi kot izbirne tekme za sestavo reprezentance. Med kajakašicami si je naslov državne prvakinje na 500 metrov priveslala Špela Ponomarenko Janić, med kajakaši na 1000 metrov je bil najboljši Jošt Zakrajšek, med kajakašicami na 1000 metrov pa je zmagala Ines Matuc.

Prvi dan državnega prvenstva na Blejskem jezeru smo videli tri končne odločitve v članski konkurenci, vse pa so minile po pričakovanjih. Med kajakašicami na 500 metrov je do novega naslova državne prvakinje priveslala Špela Ponomarenko Janić, ki je bila 3,02 sekunde hitrejša od Anje Osterman, na tretje mesto pa se je uvrstila Mia Medved. Vse tri najboljše kajakašice od konca lanske sezone trenirajo skupaj pod taktirko Stjepana Janića in so skupaj opravile tudi zimske priprave v Avstraliji, pred prihodom na Bled pa so se mudile še v Zagrebu.

»Na to tekmo se nismo posebej pripravljale. Tudi na treningih še nismo toliko pozornosti posvečale hitrostim, tako da je bilo danes kar zahtevno. Še posebej zato, ker je mrzel zrak in je drugače, kot je bilo v Zagrebu. Veseli me, da sta Mia in Anja tako blizu in da sta v tem letu, ko smo trenirale skupaj, napredovali. Upam, da bosta iz leta v leto še boljši in da bosta moji naslednici. Zelo mi pomaga, da je nekdo zraven na treningu. Letos praktično nisem naredila enega treninga sama, zmeraj je bil nekdo z mano. Mladi sta, želita napredovati, vztrajni sta, tako da me potiskata naprej. Mislim, da je to za vse dobro, tako zame kot za njiju,« je kolegici pohvalila Špela Ponomarenko Janić.

V moški konkurenci kajakašev na 1000 metrov je bil najhitrejši Jošt Zakrajšek, ki je Alana Apollonia prehitel za 3,74 sekund. Na tretje mesto je priveslal Simon Oven, sicer specialist za klasični spust na divjih vodah.

»Z današnjo tekmo sem zadovoljen, s časom tudi, s samo tehniko veslanja pa ne najbolj. Na startu sem imel nekaj treme, ker tekmovalci treniramo vsak zase in se tu prvič srečamo, tako da ne veš, kako je kdo hiter. Forma sicer še ni takšna kot se spodobi za velike tekme, a navsezadnje je do evropskega prvenstva še dvanajst tednov,« je po nastopu povedal Jošt Zakrajšek.

V popoldanskem delu programa so kajakašice veslale še v finalu na 1000 metrov. Najbolj se je izkazala kajakašica bohinjskega kluba Ines Matuc, ki je za progo potrebovala štiri minute, 34 sekund in 28 stotink, na drugo mesto je priveslala njena klubska kolegica Taja Smukavec, tretja pa je bila članica kajakaškega kluba Žusterna Ula Valentič.

Na tekmi so nastopali tudi mladinci. Na 1000-metrski razdalji je bil v finalu A najhitrejši Jan Markelj, za njim pa sta se uvrstila Tit Faletič in Matej Toplikar.

V nedeljo na Bledu sprinterje čakajo nove preizkušnje državnega prvenstva ter izbirne tekme. Na sporedu bodo finale kajakašev na 500 metrov, tekmovanja na 200-metrski razdalji tako za ženske kot moške ter ob koncu še tekmovanje na 5000 metrov.