Prvi dan SP v Londonu uspešni Božič – Taljat ter Kragljeva in Terčeljeva.

0
285

V prav nič prijetnih vremenskih razmerah se je na olimpijski progi v Londonu s kvalifikacijami kanuističnih dvojcev in kajakašic začelo svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Večina slovenskih predstavnikov, ki se je podala na progo, je prvo nalogo opravila brez težav. Luka Božič in Sašo Taljat, lanskoletna svetovna prvaka, sta bila v dvojcu peta, že po prvi kvalifikacijski vožnji pa sta si napredovanje v polfinale zagotovili tudi kajakašici Urša Kragelj in Eva Terčelj. Ajda Novak je obstala v kvalifikacijah.

Nizke temperature, nekaj vetra in dež so zaznamovali prvi tekmovalni dan v Lee Valleyju, na progi, ki je pred tremi leti gostila olimpijski slalom, a to ni oviralo slovenskega dvojca Božič – Taljat, ki je uspešno slalomiral med vrati in ob koncu prve kvalifikacijske vožnje pristal na petem mestu.

»V zadnjem tednu sva naredila dober sklop treningov. V čolnu se počutiva dobro, k čemur je botrovalo tudi nekaj sprememb. V kvalifikacijah sva prikazala lepo vožnjo, čeprav se da še boljše. Upam, da bo šlo tako tudi naprej. Pritisk sem čutil že nekaj dni pred tekmo. Res se bo treba dobro pripraviti in biti z glavo pri stvari, kar je najbolj pomembno,« je po nastopu dejal Luka Božič.

Na pritisk je opozoril tudi Sašo Taljat: »Seveda se čuti pritisk, saj to ni le svetovno prvenstvo, ampak ta tekma odloča tudi, kaj boš počel v naslednji sezoni. Sedaj se dobro počutiva, prva ovira, ki je običajno najtežja, je za nama. Na vsaki tekmi si zadava, da se po novem sistemu že s prvim tekom uvrstiva naprej, tako da imava potem dovolj časa za počitek in pripravo na polfinale. Vožnja je bila dobra in kontrolirana. Nikjer nisva hitela, ker je bil cilj, da se z zanesljivo vožnjo uvrstiva naprej. Nekaj malih napak je bilo, ampak nič velikega.«

Najboljši vožnji v kvalifikacijah sta prikazala francoska dvojca Gauthier Klauss – Matthieu Peche ter Pierre Picco – Hudo Biso, tretja pa sta bila domačina David Florence in Richard Hounslow.

Po prvem nastopu sta bili lahko mirni tudi kajakašici Urša Kragelj in Eva Terčelj. Obe sta na progi naredili po dva dotika, kar je pomenilo dodatne štiri sekunde, prištete h končnemu času. Urša Kragelj je kvalifikacije zaključila na 13. mestu, Terčeljeva pa na 20. Najhitrejša je bila olimpijska prvakinja iz Londona Francozinja Emilie Fer, druga je bila Avstrijka Corinna Kuhnle, tretja pa Španka Maialen Chourraut.

»Nekaj živčnosti je bilo prisotne. Naredila sem nekaj napak in nisem bila najhitrejša, je pa super, da sem si že v prvo vožnjo zagotovila napredovanje,« je po nastopu povedala Kragljeva. Sedaj jo čakata dva dneva počitka, a tudi priprav na sobotni nastop: »Naredila bom kakšen trening za laktat, da bom imela dober tonus in bo “mašina” dobro tekla po progi. O kvotah ne razmišljam. Celo leto sem trenirala za to, da bom sposobna prikazati čim boljše vožnje, kar je tu tudi glavna naloga.«

Za las se je s prvo vožnjo v nadaljevanje uvrstila tudi Eva Terčelj, ki je bila 20., prav toliko kajakašic pa si je polfinale zagotovilo na podlagi prvega nastopa. »Pristop je bil dober, pojavljale pa so se napake, ki jih bo treba odpraviti. Dotika sta bila preveč za tako enostavno progo, čeprav je res, da je zahtevna voda. Treba je biti zbran. Sem vesela, da sem se uspela uvrstiti med dvajseterico že po prvi vožnji in se ni bilo treba dokazovati še v drugi.«

Še v drugo pa je morala na progo Ajda Novak, ki je bila po prvi vožnji 41. Ko se je v drugo postavila v startni blok, se je nad progo razbesnel pravi naliv, ki je s tribun pregnal gledalce, tako da so bili ob progi prisotni le še člani ekip, trenerji, sodniki in organizatorji. Žal se Ljubljančanki, ki prav danes praznuje rojstni dan, ni izšlo, tako da je s 16. časom druge kvalifikacijske vožnje ostala brez polfinalnega nastopa. Bo pa v soboto veslala skupaj z Uršo Kragelj in Evo Terčelj še na ekipni svetovnega prvenstva.

Jutri kvalifikacijski nastop čaka kanuiste in kanuistke, med katerimi bodo tudi Benjamin Savšek, Luka Božič, Jure Lenarčič in Nina Bizjak.

Rezultati v živo: http://canoeliveresults.com/

Uradna stran prvenstva: http://london.worldchampionships.events.slalom.canoeicf.com/home