Raztezne vaje za kajakaše.

0
735

Nekdanji sprinter na mirnih vodah Jernej Župančič Regent je s pomočjo kajakaške zveze Slovenije, fotografa Lenarta Zoreta in demonstratorjev Nejca Žnidarčiča, Eve Terčelj in Petra Kauzerja udejanil idejo predstavitve razteznih vaj za kajakaše. Te lahko sedaj najdete tudi na tej spletni strani.

Jernej Župančič Regent, nekdanji kajakaš, zdajšnji kajakaški trener, sicer pa diplomirani profesor športne vzgoje, je pred časom dobil idejo, da bi izdal nekakšen vodič razteznih vaj, namenjenih predvsem kajakašem, ki bi prikazoval pravilno izvedbo razteznih vaj (stretching). »Predvsem sem imel v mislih motivacijo otrok, da bi uporabljali ta majhni, a pomembni del treninga. Na ta način so dobili izbor vaj, saj sem pri delu z mlajšimi opazil, da vaj ne poznajo ali pa jih sproti pozabijo, tako pa lahko sledijo primerom. Trije demonstratorji so mišljeni kot motiv in vzor,« je razloge razkril Župančič Regent.

Primorec sedaj že razmišlja o podobnih projektih, ki bi prikazovali vaje mobilizacije kolkov in prsnega dela hrbtenice, vaje stabilizacije ramena in križnega dela hrbtenice, pravilni tehniki in tehničnih vajah (sprint, slalom in spust), vaje za ravnotežje v čolnu … Vse to bi olajšalo delo manj izkušenim trenerjem oziroma vaditeljem in seveda najmlajšim tekmovalcem.

Poleg Kajakaške zveze Slovenije so projekt Jerneju Župančiču Regentu pomagali izpeljati še večkratni svetovni prvak v spustu na divjih vodah Nejc Žnidarčič, svetovni in evropski prvak Peter Kauzer ter evropska prvakinja med mladinkami in mlajšimi članicami Eva Terčelj. Za fotografije je poskrbel fotograf in kajakaš Lenart Zore.

 

Vse vaje lahko najdete na tej povezavi.