Rok Šmit in Vid Debeljak dosegla devetnajsti rezultat svetovnega prvenstva

0
251

Svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah v Kobenhavnu slovenski reprezentanci ne bo ostalo v lepem spominu. Polovica ekipe je zaradi pozitivnih testov žal ostala brez nastopa, novosestavljeni dvojec Šmit – Debeljak pa se je od nadaljnega tekmovanja poslovil v polfinalni fazi.

Edini slovenski čoln, ki je po več zaporednih negativnih testih vendarle dobil priložnost nastopa, je bil novi dvojec, sestavljen iz člana bohinjskega kluba Roka Šmita in kajakaša tacenskega kluba Vida Debeljaka. Za skupni nastop sta se odločila malo pred prvenstvom, da bi videla, kakšne so možnosti za odmevnejše rezultate v prihodnosti, saj bo ta disciplina v Parizu del olimpijskega programa.

V petek dopoldne sta veslala v kvalifikacijah 500-metrske razdalje in v cilj svoje skupine priveslala kot peta, s štirimi sekundami in 57 stotinkami zaostanka za vodilnim dvojcem skupine – Ukrajincema Dmitrom Danilenkom in Olehom Kukharikom.

S tem rezultatom sta se Šmit in Debeljak uvrstila v polfinalni del tekmovanja, ki je bil na sporedu popoldne. Drugi nastop dneva se jima ni posrečil. V cilj sta prišla kot deveta, štiri sekunde in 70 stotink za Madžaroma Csabo Erdossyjem in Balintom Kopaszem, ter tako zaključila z nastopi na tem prvenstvu.

“Nihče od naju, niti trener, nismo ravno zadovoljni tako s kvalifikacijskim kot polfinalnim nastopom. Je pa to verjetno realna slika po dveh mesecih skupnega veslanja. Šele pred kratkim sem presedlal z 200 na 500 metrov. Zadovoljni nismo, je pa nek začetek,” je povedal Vid Debeljak.

Rok Šmit je dodal: “Odločamo se, da se bova naslednje leto poskušala osredotočiti na 500-metrsko razdaljo v dvojcu. To je nova olimpijska disciplina, v kateri vidiva priložnost in bova poskušala usmeriti vse moči v to, da bi napredovala in se borila z ostalimi.”

Sprinterji na mirnih vodah so tako zaključili z nastopi na največjih tekmovanjih v letošnji sezoni, ki sta jo z osvojenim naslovom evropskih prvakinj v K2 200 metrov v začetku junija zaznamovali Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman.