Rožančeve nagrade

0
570

Kajakašica Eva Terčelj ter predsednik Kajakaške zveze Slovenije in Kajak kanu kluba Ljubljana Bojan Žmavc sta letošnja prejemnika Rožančeve nagrade, najvišjega športnega priznanja, ki ga podeljuje Mestna občina Ljubljana. 

 

Na slovesnosti v Mestnem muzeju Ljubljana sta iz rok podžupana Aleša Čerina za svoje dosežke na športnem področju nagradi prejela aktualna evropska slalomska prvakinja med mlajšimi članicami Eva Terčelj in predsednik kajakaške zveze Slovenije Bojan Žmavc. Prva je nagrado prejela za izjemne športne dosežke, saj je poleg že omenjenega naslova evropske prvakinje v preteklosti osvajala kolajne na največjih mladinskih tekmovanjih, na lanskoletnem članskem SP v Tacnu je skupaj z Uršo Kragelj in Nino Mozetič priveslala ekipno bronasto kolajno, v letošnji sezoni pa se je redno uvrščala v finale na največjih tekmovanjih ter tudi priveslala kvoto za nastop na olimpijskih igrah v Londonu.

Predsednik KZS Bojan Žmavc je nagrado prejel za delo na strokovnem in organizacijskem področju. V kajakaštvu je prisoten že več kot tri desetletja. Po končani tekmovalni karieri je ostal prisoten v športu ter se dejavno vključil v strokovne in organizacijske projekte. V osemdesetih in devetdesetih letih je deloval kot vodja ali pomočnik reprezentanc, bil je tudi vodja ekipe na OI v Barceloni, lansko leto pa je predsedoval organizacijskemu odboru svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah, ki ga je gostil Tacen.

Poleg Terčeljeve in Žmavca so Rožančevo nagrado prejeli še atletski funkcionar Gabrijel Ambrožič, namiznoteniški trener Bojan Rak in dolgoletni teniški delavec Andrej Jeras. Ob tej priložnosti je priznani industrijski oblikovalec Oskar Kogoj MOL podaril tudi posebno zbirko smuči, ki pokriva celotno zgodovino smučanja, od bloške smučke, partizanske, smučke Triglav, do lesenega prototipa skakalne smučke in petih smuči, ki od začetka do konca prikazujejo nastanek enega največjih inovatorskih, tehnoloških in oblikovalskih dosežkov v sodobni smučarski zgodovini.

Fotogalerija:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/galerija-2146-a-p

 

Iz obrazložitve:

Za izjemne športne dosežke

Eva Terčelj se je s kajakaštvom začela ukvarjati pri sedmih letih v Kajak kanu klubu Ljubljana. V mladinsko reprezentanco se je prvič uvrstila leta 2006 in že v svojem prvem nastopu na evropskem mladinskem prvenstvu v ekipni tekmi K-1 slalom osvojila medaljo. Leto kasneje je osvojila naslov mladinske svetovne prvakinje v slalomu in v naslednjem letu uspeh ponovila z naslovom svetovne mladinske prvakinje v spustu. V svojem zadnjem letu nastopanja v mladinski konkurenci je osvojila bron na mladinskem svetovnem prvenstvu. Odličen je bil tudi prehod v člansko konkurenco, kjer je že prvo leto osvojila naslov evropske prvakinje med mlajšimi članicami, na tekmah svetovnega pokala in na svetovnem prvenstvu v absolutni konkurenci pa se je uvrščala med prvo deseterico. Bila je članica ekipe, ki je na svetovnem članskem prvenstvu v Tacnu SLOKA 2010 osvojila bronasto medaljo in si priveslala tudi kvoto za nastop na olimpijskih igrah v Londonu. Eva je kljub mladosti v svoji karieri nanizala vrsto vrhunskih športnih rezultatov, kar kaže na njen izreden talent in zavzeto delo na športnem področju.

Za delo v daljšem časovnem obdobju na strokovnem in organizacijskem področju

Bojan Žmavc je svojo kajakaško pot pričel v Kajak kanu klubu Ljubljana leta 1974. Kot tekmovalec je moral zaradi poškodbe končati z aktivnimi treningi, vendar je ostal zvest klubu in se aktivno vključil v njegovo organizacijsko in strokovno delo. Med leti 1986 in 1993 je kot vodja ali pomočnik reprezentance sodeloval na svetovnih prvenstvih v slalomu in spustu in na olimpijskih igrah v Barceloni leta 1992. Poleg dela v klubu je vseskozi deloval tudi v Kajakaški zvezi Slovenije, kjer je trenutno njen predsednik. Ključna je bila tudi njegova vloga predsednika OK SLOKA 2010 v Tacnu za izredno uspešno organizacijo prvenstva, kjer so bili postavljeni novi temelji v organizaciji kajakaških tekmovanj, predvsem v delu promocije športa in tekmovalnega vzdušja, za kar je mednarodna kajakaška zveza ICF organizatorja še posebno pohvalila. Tudi po svetovnem prvenstvu je ostal vodilni mož organizacijskega komiteja v Tacnu, kjer se je pod njegovim vodstvom nadaljevala odlična organizacija tekem svetovnega pokala. Poleg tega je z delom predsednika Kajak kanu kluba Ljubljana poskrbel, da so imeli tekmovalci v klubu dobre pogoje za doseganje vrhunskih rezultatov na najvišjih kajakaških tekmovanjih.