Savšek četrti, Lenarčič sedmi v finalu svetovnega pokala v Španiji.

0
325

Prvi dan finalnih odločitev na tekmi svetovnega pokala v španskem La Seu d”Urgellu je imela Slovenija v finalih dva predstavnika. Preboj med najboljšo deseterico je uspel kanuistoma Benjaminu Savšku in Juretu Lenarčiču. Slednji je na koncu tekmovanje končal na sedmem mestu, Benjamin Savšek pa tik pod zmagovalnimi stopničkami, na četrtem.

Benjamin Savšek je poskrbel za novo odlično uvrstitev v letošnji sezoni tekem za svetovni pokal. Po četrtem mestu v Londonu, zmagi v Tacnu in tretjem mestu v Pragi je prišel še do enega četrtega mesta, s tem pa tudi ohranja položaj med najboljšimi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Pred tekmo v La Seu d”Urgellu je bil namreč uvrščen na drugo mesto,  z devetimi točkami zaostanka za Slovakom Michalom Martikanom. Tudi po četrti tekmi Savšek ostaja na tej poziciji, odločala pa bo zadnja tekma v Augsburgu, saj je še kar nekaj tekmovalcev v igri za skupno zmago v svetovnem pokalu.

Na reki Segre je bil najboljši slovenski kanuist zadnjih sezon znova blizu kolajne, saj so se pred njim zvrstili le trije tekmovalci. To je uspelo slovaškim reprezentantom Alexandru Slafkovskemu, Mateju Benušu in Michalu Martikanu. »Imel sem občutek, da sem dobro dirkal, ko sem prišel v cilj, pa se je očitno dalo še veliko boljše. Na koncu sem osvojil nehvaležno četrto mesto, ampak sem zadovoljen, da sem v skupnem seštevku blizu cilja, ki sem si ga zastavil. Upam, da mi bo šlo dobro tudi v Augsburgu in da se bom lahko veselil v skupnem seštevku,« je povedal Savšek in nadaljeval: »Vožnja ni bila povsem perfektna, saj sem v spodnjem delu precej izgubil. V tem delu proge bi mi bilo precej lažje, če bi veslal na desno stran, saj je bila postavitev vrat bolj naklonjena kanuistom, ki veslajo na desno, ampak kljub temu bi lahko odpeljal boljše, kot je pokazal tudi Martikan. Saj tudi četrto mesto ni slabo, sem zadovoljen.«

V finalu je veslal tudi njegov klubski kolega Jure Lenarčič, ki je možnost nastopa v Španiji dobil po tem, ko se je Luka Božič odločil, da na četrti tekmi ne bo nastopil in se na svetovno prvenstvo pripravlja doma. »Cilj je bil finale, ki sem ga izpolnil, tako da sem že s tem zadovoljen. Finalna vožnja ni bila slaba, škoda dotika, ki sem ga naredil povsem po neumnosti. To je edina tekma svetovnega pokala, na kateri sem imel letos možnost nastopiti, uvrstil sem se v finale in na koncu zasedel sedmo mesto. Ne smem biti razočaran oziroma sem zelo zadovoljen,« je po tekmi z zadovoljstvom povedal Lenarčič.

Precej drugačne volje je bil po končanem polfinalnem nastopu Anže Berčič. Zmagovalec lanskoletne tekme svetovnega pokala na tem prizorišču je zaostal za svoji pričakovanji in bil 18., kar je pomenilo, da je ostal brez finalnega nastopa. »Bilo je slabo. Razočaran sem. Sicer nisem imel cilja zmagati, želel sem se le potruditi. V zgornjem delu sem veslal zelo slabo, izgubil sem veliko časa. Čisto prestrašeno sem veslal. V spodnjem delu sem začel napadati, kot bi moral, naredil pa sem še dotik. Želel sem dobro veslati, pa sem pokazal minimalno znanje, ne takšno kot ga imam. Razočaran sem zaradi tega, ne toliko zaradi izpada. Letos že nekaj časa nisem pokazal dobrih voženj, na treningih sem, na tekmah pa mi še manjka nekaj samozavesti, imam nekakšno blokado. Treba bo še trenirati in se bolj boriti. Trenutno je namreč tako kot bi se po progi spustil s pletno,« je slikovito zaključil Berčič.

Brez finalnega nastopa sta ostala tudi oba polfinalista med kajakaši. Oba tekmovalca sta si vrata finala zaprla že v prvem delu proge, kjer sta naredila napake, ki so ju stale časa, ki ga v nadaljevanju ni bilo mogoče nadoknaditi. Simon Brus, zmagovalec petkovih kvalifikacij, je zgrešil pravo linijo in zapeljal na skalo. »Pri kombinaciji vrat pet in šest sem bil preveč direkten, zato nisem mogel obrniti čolna, tako da sem na koncu parkiral na skali. Na začetku tega polfinala je bil občutek zelo dober, boljši kot na drugih tekmah, tako da sem zadovoljen že zaradi tega,« je povedal Brus, ki je z izgubo časa v zgornjem delu proge in dvema kazenskima sekundama zasedel 32. mesto.

Nekaj mest za njim je tekmovanje sklenil tudi Martin Albreht, ki je bil 38. »Skozi prva vrata me je nekoliko zabil val, kar me je zelo presenetilo, saj tega nisem pričakoval, zato sem imel slabšo linijo v druga vrata. Tam sem sicer dal glavo med količka, ni pa bilo med vrati pol čolna. Tako sem dobil 50 kazenskih sekund. Nadaljevanje ni bilo slabo, naredil sem samo še manjšo napako, ampak sem tudi tam izgubil nekaj časa. Ravno na tistem mestu je namreč taka situacija, kjer napake ne smeš narediti,« je težave opisal Albreht. Zmagal je Španec Samuel Hernanz, drugo in tretje mesto pa sta osvojila Francoza Boris Neveu in Sebastien Combot.

Jutri nastop v polfinalu čaka še kajakašici Uršo Kragelj in Evo Terčelj. Polfinalne vožnje se bodo začele ob 9.30.