Savšek najhitrejši slalomist kvalifikacij evropskega prvenstva.

0
576

Slalomisti na divjih vodah so opravili s kvalifikacijami evropskega prvenstva. Za najhitrejši čas tekmovalnega dne je tokrat poskrbel Benjamin Savšek, ki je bil hitrejši tudi od vseh kajakašev. Poleg njega so si polfinale priveslali še kanuista Anže Berčič in Luka Božič, kajakaša Peter Kauzer in Simon Brus, kajakašica Urša Kragelj ter dvojec Luka Božič – Sašo Taljat.

 

Prvi dan evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah je s kvalifikacijami uspešno opravila večina reprezentantov. Po prvi kvalifikacijski vožnji si tekmovalci z izjemo Petra Kauzerja sicer še niso mogli oddahniti. Na podlagi novih tekmovalnih pravil namreč v polfinale napredujejo najboljši tekmovalci prve kvalifikacijske vožnje (20 kajakašev, po 15 kajakašic, kanuistov in dvojcev ter 10 kanuistk) v drugi vožnji pa se za preostala mesta pomerijo le še tisti, ki v prvo niso bili uspešni (napreduje še 10 kajakašev ter po 5 kajakašic, kanuistov, dvojcev in kanuistk). Napredovanje po prvi vožnji je uspelo le kajakašu Petru Kauzerju, vsi ostali pa so morali na progo tudi v drugo.

Hrastničan je na prvi veliki mednarodni tekmi po lanski poškodbi rame zasedel deseto mesto. »Pogrešal sem biti v startnem bloku. Vesel sem, da sem tu, da vidim, kako poteka vse skupaj, saj sem bil dolgo časa odsoten, predvsem pa sem vesel tega, da sem prvo vožnjo odpeljal tako, da mi ni bilo treba še druge. Proga je izredno zahtevna, tudi v fizičnem smislu, saj se moraš stalno ustavljati, obračati in znova poganjati. Ni prav tekoča, moraš biti kar močan in dobro pripravljen. Nisem se pustil motiti na progi, odpeljal sem normalno. Sicer sem malce pazil, ker sem v zgornjem delu proge dobil kazenski sekundi, ampak sem vedel, da ne bo težav, če do cilja odpeljem brez tehnične napake. Tudi Benjamin (Savšek, op. p.) nam je pokazal, kako se stvari streže. Zdaj vsaj vemo, kakšni so realni časovni dosežki. To, kar smo videli zaenkrat, ni še nič. Glede na to, da postavitev proge ostaja enaka skozi celo prvenstvo, se bodo časi zagotovo izboljšali,« je dejal Kauzer.

V drugi vožnji si je sobotni polfinalni nastop priveslal še Celjan Simon Brus, ki je bil po prvi vožnji 21. in le za eno mesto zgrešil neposredno napredovanje, v drugi pa je dosegel šesti čas. Žal je v kvalifikacijah obstal Janoš Peterlin, ki je bil v prvo 23., v drugi vožnji pa je ciljno linijo prečkal z 11. časom, kar je pomenilo, da mu je za polfinale zmanjkalo vsega eno mesto. Kot zadnji si je napredovanje zagotovil olimpijski prvak iz Londona Italijan Daniele Molmenti.

Za nekaj stresa so poskrbeli tudi kanuisti, ki sicer sodijo v krog favoritov za najvišja mesta. Prav vsi so imeli v prvi vožnji težave, tako da so morali na progo še v drugo in se potegovati za uvrstitev med najboljšo peterico. Na koncu je z odlično vožnjo Benjamin Savšek zmagal v drugi kvalifikacijski vožnji, postavil pa je čas, ki ga tokrat niso bili zmožni preseči niti kajakaši.

»Druga vožnja mi je šla res po načrtih. Bil sem še jezen zaradi prvega teka, ker mi nikakor ni steklo. Za drugo vožnjo sem se moral res dobro pripraviti. Za jutri je to dobra popotnica, a vseeno bo šlo vse znova, zato bo potrebna kontrolirana vožnja,« je dejal Savšek, ki je v prvi vožnji veliko napako naredil že med drugimi in tretjimi vrati, kjer se je skoraj prevrnil. »Mislil sem, da bom normalno skočil preko vala, a mi je voda v trenutku zalila špico čolna, tako da sem padel za veslom v vodo. Nato se nisem uspel dobro sestaviti vse do desetih vrat. Imel sem slab občutek, ker sem se skoraj prevrnil že na prvem valu. V drugo mi je pa steklo, postavil sem res dober čas. Presenetil sem tudi samega sebe,« je še dodal svetovni podprvak.

Precej boljše je bil v zgornjem delu vožnje prvega teka na poti Anže Berčič, ki pa je imel nekaj težav nižje na progi. S 16. časom prve vožnje je za mesto ostal brez direktnega napredovanja, v drugi vožnji pa je postavil četrti čas. »Zgornja polovica mi je res odlično uspela. Prav nič se nisem mučil. Nekje v srednjem delu pa sem dobil neko zavoro, kot bi zategnil ročno. Šel sem bolj počasi in previdno, nato sem imel še dva dotika. Zaradi previdnosti sem veliko izgubil. Prav bedno sem se počutil. V drugi vožnji sem se precej bolj mučil, ni mi tako steklo. Pazil sem na dotike, kar je bilo dovolj. Jutri upam, da mi bo šlo tako kot v prvo. Pomembno bo, da se ne bom ustavljal v spodnjem delu proge, tako kot danes, ampak da bom samo napadal.«

S tretjim časom druge vožnje je napredoval tudi Luka Božič, ki je imel v prvo velike težave, saj se je mučil od začetka proge naprej, prejel pa tudi 104 kazenske sekunde. Popoldne ga je čakal še nastop v kanuističnem dvojcu. S Sašem Taljatom sicer nista prikazala vožnje brez napak, imela sta tudi štiri kazenske sekunde, a 12. mesto je bilo dovolj, da jima ni bilo treba na progo še v drugo, temveč sta si nedeljski polfinale zagotovila s prvo vožnjo.

Z uvodnim nastopom na evropskem prvenstvu si je nadaljevanje zagotovila tudi kajakašica Urša Kragelj, ki je zasedla deveto mesto. »Poskušala sem se čim boljše pripraviti. Proga ni lahka. Do polovice proge mi je uspevalo, potem pa mi je koncentracija popustila. Nisem bila natančna. Nabrala sem veliko dotikov, tako da bom to v polfinalu poskušala izboljšati,« je povedala Kragljeva, ki je imela kar osem kazenskih sekund. Razloge za težave, ki so jih imeli praktično vsi tekmovalci, je pojasnila tako: »V spodnjem delu so vrata zelo gosto postavljena in tam, kjer so vrata, dosegaš visoke hitrosti, potem pa se nabere preveč dotikov. Tudi fantje so imeli veliko dotikov. Malo je bilo čistih voženj.«

Manj uspeha sta imeli preostali slovenski predstavnici Eva Terčelj in Ajda Novak. Po prvi vožnji sta bili na 26. oziroma 29. mestu, nastop pa se jima tudi v drugo ni izšel po željah. Ajda Novak je s tremi dotiki drugo vožnjo kvalifikacij končala na 16. mestu, Eva Terčelj pa je bila mesto za njo – 17.

Svoj nastop na prvenstvu je zaključila tudi kanuistka Nina Bizjak. Tako kot vse tekmovalke v tej kategoriji je imela tudi ona precej težav na progi, čeprav je v prvi vožnji v zgornjem delu proge prikazala lepo vožnjo. »Prepričana sem, da je kakšna proga, ki je še hujša kot ta. Proga je težka, če zamujaš v vratih in nisi natančen,« opravičil ni iskala Bizjakova in nadaljevala: »V prvem teku sem imela res lepo vožnjo do 18. vrat, tam pa sem naredila napako, ki, lahko tako rečem, me je stala polfinala. Druga vožnja se mi je podrla v 14. vratih, kar ni bilo dovolj za napredovanje. Izkušnja članskega evropskega prvenstva pa je odlična. Res je bilo zanimivo ta teden veslati na tej progi. S treningi sem zadovoljna, s tekmo malo manj. Sedaj bom premislila o nastopu in šla naprej.« Primorka je bila v prvi vožnji 21., v drugi pa 11.

V soboto bodo na programu polfinalni in finalni nastopi kanuistk, kanuistov in kajakašev ter ekipne tekme v omenjenih kategorijah. »Glede na zahtevnost proge bo treba paziti na kazenske sekunde in večje napake, ki se bodo zagotovo dogajale. Proga je res zahtevna, zato bo treba veslati čim bolj tekoče in s čim manj napakami. Manjše napake se bodo verjetno dogajale, ampak se bomo sproti prilagajali. Upam, da nam bo steklo,« je pred sobotno ekipno preizkušnjo dejal Savšek, ki je lani skupaj z Berčičem in Božičem postal ekipni evropski prvak.

 

Rezultati:  http://www.canoeliveresults.com/event/2015/markkleeberg-eca-european-championships.php