Simon Oven na svetovnem pokalu na Savi Dolinki četrti

0
41

S preizkušnjo klasičnega spusta na Savi Dolinki se je začel tridnevni tekmovalni spored svetovnega pokala v spustu na divjih vodah v Celju. Današnjo klasiko so prestavili na Gorenjsko zaradi prenizkega vodostaja Savinje, petkov in sobotni sprint pa bosta kot načrtovano na celjski Špici. V klasiki je le sekunda Simona Ovna ločila od zmagovalnih stopničk.

Organizatorji svetovnega pokala v spustu na divjih vodah, ki poteka od danes do sobote, so načrtovali izvedbo klasičnega spusta na Savinji med Žalcem in Celjem, a jih je prenizek vodostaj prisilil k izvedbi plana B. Klasiko so tako danes organizirali na Savi Dolinki pri Bledu.

V konkurenci kajakašev je bil blizu zmagovalnega odra Simon Oven, svetovni prvak v tej disciplini iz leta 2018, ki je za bronasto kolajno zaostal za vsega sekundo. Prvo in drugo mesto sta si priveslala Francoza Quentin Bonnetain in Maxence Barouh, ki sta zlato in srebro v klasiki osvojila tudi na pravkar zaključenem svetovnem prvenstvu v Franciji. Tretji je bil tokrat Nemec Andreas Heilinger.

Po nastopu je Simon Oven povedal: »Zagotovo je škoda te sekunde. Proga je domača in zagotovo bi bil lep občutek doma osvojiti kolajno. Po drugi strani pa imam vseeno dober občutek. Na svetovnem prvenstvu nisem bil najboljši v klasiki in po tem nisem vedel, ali jaz nisem fit ali samo ne poznam proge. Kot kaže nisem poznal proge. Z izjemo Francozov, ki so letos res ‘hudi’, sem pri vrhu klasike. Odpeljal sem tako, kot sem želel. Na Dolinki ni zahtevna voda, tako da je proga zelo fizična. Nimaš valov za počitek, ampak samo ‘goniš’. Z linijami sem zadovoljen.«

Zadovoljen po nastopu v klasičnem spustu je bil tudi Nejc Žnidarčič, ki je bil osmi, veliko pa stavi na sprinta v petek in soboto, kjer poleg Francozov sodi za glavnega favorita. »Klasika ni moja prva disciplina, jo jemljem bolj kot trening. Zelo sem zadovoljen z osmim mestom. Vožnja je bila kar dobra. Vedel sem, da bodo Francozi nepremagljivi, saj so letos zelo zelo dobri. Računal sem na deseterico in osmo mesto je dober rezultat in dobra popotnica za Celje, ko sta na vrsti dva sprinta. Ta klasika je pomembna tudi zaradi skupnega seštevka svetovnega pokala. Jutri se začnejo moje tekme.«

Anže Urankar, ki prav tako več pričakuje od sprinta, je bil enajsti, mladinec Tjaš Til Kupsch 16., Tim Novak 19., Matija Preskar pa 26.

V konkurenci kajakašic je tokrat veslala le Živa Jančar, saj se tako Ana Šteblaj kot Nika Ozimc ubadata s poškodbo, a vseeno upata na nastop na sprintu. Živa je tekmo končala na 20. mestu. Zmagala je Italijanka Giulia Formenton, pred Nemko Marlene Wesseling in Francozinjo Taro Ince.

V konkurenci kanuistov je za najboljši slovenski rezultat poskrbel Martin Gale, ki je bil enajsti. Le mesto za njim je tekmo končal Nejc Gradišek, Leon Breznik pa je bil 16. Vse tri kolajne bodo odšle v Francijo. Zmagal je Theo Viens, drugi je bil Quentin Dazeur, tretji pa Nicolas Sauteur.

Nejc Gradišek in Martin Gale sta se na progo podala tudi v konkurenci kanuističnih dvojcev, kjer sta bila deveta. Tako kot v kanuju enosedu so tudi med dvojci vse kolajne osvojili Francozi. Zmagala sta Nicolas Sateur in Ancelin Gourjualt, druga sta bila Quentin Dazeur in Stephane Santamaria, tretja pa Manoel Roussin in Tanguy Roussin.

V konkurenci kanuistk in ženskih dvojcev nismo imeli predstavnic. V enosedu je slavila Slovakinja Katarina Kopunova, druga je bila Francozinja Elsa Gaubert, tretja pa Čehinja Jana Strlikova. Med dvojci sta zmagali Francozinji Elsa Gaubert in Margot Beziat, drugi stabili Britanki Laura Milne in Victoria Murray, tretji pa Srbkinji Milica Kostov in Elena Petrović.

Ekipe se sedaj selijo v Celje, kjer sta v petek in soboto na sporedu sprinterski tekmi. V petek se kvalifikacije začnejo ob 16. uri, finale bo ob 21.00. V soboto pa bodo kvalifikacije na sporedu ob 14. uri, finale pa ob 19. uri. V soboto sledi še koncert Pera Lovšina in Španskih borcev.

Petkov in sobotni finale si bo mogoče ogledati na Sport klubu 3 oziroma Sport klubu 2.

REZULTATI: http://www.timing-mojstrana.com/9-11-6-2022-celje-sobec-2022-icf-wildwater-canoeing-world-cup-celje/