Slalomisti začenjajo s serijo tekem za svetovni pokal.

0
595

Tri tedne po evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah slalomisti nadaljujejo z največjimi tekmovanji letošnje sezone. Slovaški Liptovsky Mikulaš bo med petkom in nedeljo gostil prvo tekmo svetovnega pokala v letošnjem letu.

Pred uvodno tekmo svetovnega pokala je mednarodna kajakaška zveza objavila novo jakostno lestvico, kjer so pri vrhu tudi naši predstavniki. Aktualni evropski prvak v kajaku Peter Kauzer se nahaja na drugem mestu, saj je pred njim uvrščen le Čeh Vit Prindiš. Hrastničan bo med glavnimi favoriti tudi za to tekmo, ne nazadnje ima s prizoriščem v Liptovskem Mikulašu dobre izkušnje. Leta 2007 je na evropskem prvenstvu osvojil posamično srebrno in ekipno zlato kolajno, leta 2016 je bil na evropskem prvenstvu četrti, leta 2015 pa je bil na tekmi svetovnega pokala tu tretji.

Na jakostni lestvici so med najboljšo stoterico kajakašev uvrščeni še Martin Srabotnik, ki je na 34. mestu, Janoš Peterlin kot 42., Žan Jakše kot 47., Martin Albreht kot 64., Simon Brus kot 65. in Vid Kuder Marušič kot 86. Novi članski reprezentant Niko Testen je na jakostni lestvici uvrščen na 189. mestu.

Zelo visoko kotirajo naši kanuisti. Aktualni svetovni prvak Benjamin Savšek je drugi, pred njim se nahaja le Slovak Alexander Slafkovsky. Luka Božič je 13., Anže Berčič 14., Blaž Cof 25. in Jure Lenarčič 26. Med stoterico najdemo še Žigo Taljata, ki je 83.

V konkurenci kajakašic med najboljšo deseterico najdemo naši olimpijki Evo Terčelj in Uršo Kragelj. Terčeljeva je sedma, Kragljeva pa osma. Tretja reprezentantka Ajda Novak je na 50. mestu, medtem ko je prva na lestvici aktualna evropska prvakinja Nemka Ricarda Funk.  

Med kanuistkami vodi Avstralka Jessica Fox, med najboljšo stoterico pa imamo tri predstavnice. Nina Bizjak je 29., Alja Kozorog 36., Lea Novak pa 73. Eva Alina Hočevar, ki je bila najboljša slovenska kanuistka letošnjih izbirnih tekem, je na lestvici uvrščena na 150. mesto.

Ekipi, ki je nastopala na evropskem prvenstvu v Pragi, se bosta na tekmah svetovnega pokala pridružila še kajakaš Vid Kuder Marušič in kanuist Anže Berčič, v ženskem kanuju pa bo tokrat priložnost nastopa dobila Alja Kozorog.

V petek bodo na vrsti kvalifikacije v vseh kategorijah, v dopoldanskem delu se bodo na progo podali kanuisti in kajakašice, popoldne pa še kanuistke in kajakaši. V soboto dopoldne bodo sledile polfinalne preizkušnje za kanuiste in kajakašice, opoldne še finalni tekmi v omenjenih kategorijah, popoldne pa polfinale in finale mešanih dvojcev. V nedeljo se bo tekmovalni konec tedna na Slovaškem zaključil s polfinalnimi in finalnimi preizkušnjami kanuistk in kajakašev ter tekmo v ekstremnem slalomu na divjih vodah.

Preizkušnji v Liptovskem Mikulašu bosta sledili še tekmi svetovnega pokala v Krakovu (29. junij – 1. julij) in Augsburgu (6.- 8. julij), nato bo sledil premor, serija pa se bo 31. avgusta nadaljevala v Tacnu (31. avgust – 2. september). Zaključek svetovnega pokala bo potekal v španskem La Seu d”Urgellu med 7. in 9. septembrom.

 

Vse informacije (startne liste, rezultati, prenos tekme s Slovaške) bodo na voljo na: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/liptovsky-mikulas-2018