Slalomisti zimske priprave opravljali na Reunionu, v Al Ainu, Pauju in Parizu

0
561

Le še en mesec nas loči od začetka domačih tekmovanj v slalomu na divjih vodah, medtem ko se večja mednarodna tekmovanja začenjajo maja z evropskim prvenstvom na Slovaškem. Tudi v poolimpijski sezoni imajo naše tekmovalke in tekmovalci visoke cilje, zato so v zimskem obdobju trdo trenirali.

Letošnjo zimo je nekaj naših slalomistov prvič treniralo na Reunionu, kjer imajo umetno divjevodaško progo sicer že od leta 2013. Po zaprtju avstralskih meja se je veliko evropskih slalomistov že prejšnjo zimo podalo na otok v Indijskem oceanu, tokrat pa so se jim pridružili tudi Slovenci.

V okviru priprav so imeli tri tekme, med drugim tekmo za točke ICF, kjer je Peter Kauzer zmagal, na pripravljalnih tekmah pa so se na stopničke poleg Hrastničana uvrstili še Ajda Novak, Benjamin Savšek in Alja Kozorog.

»Na tekme sem šel iz polnega treninga, tako da sem želel odpeljati dobre vožnje, brez napak. Druga tekma je štela tudi za uvrstitev na lestvici ICF, kjer sem v močni konkurenci zmagal. To je že manjši pokazatelj za sezono,« je povedal srebrni kajakaš OI v Riu de Janeiru.

Čeprav so v času bivanja na Reunionu doživeli tudi ciklon, so vsi s pogoji za trening zadovoljni. »Čeprav ni tako divja in hitra voda, je vsaj zame točno to kar rabim v tem času. Pogoji za trening so dobri. Pravzaprav mi je malo žal, da nisem lansko leto šel sem na priprave za olimpijsko sezono,« je dodal Kauzer, ki sicer še vedno najrajši trenira v deželi tam spodaj.

»Še vedno mi najbolj ustreza Avstralija. Sicer ne vem zakaj, ampak tam točno vem, kaj lahko pričakujem glede treninga, proga je idealna za trening. Na žalost zadnji dve zimi ni bilo mogoče it tja, ampak upam, da se bo to spremenilo za naslednjo zimo. Res je, da je tudi proga v Al Ainu bolj divja, kar meni bolj ustreza, vendar pa z vidika pripravljenosti sam potrebujem bolj fizične proge, da v sezono pridem dobro pripravljen. Na Reunionu je voda počasna in moraš stalno poganjati čoln. Iz tega vidika je Avstralija najboljša, ker je kombinacija obeh prog (Al Aina in Reuniona),« je zaključil naš najboljši kajakaš.

V kraju Sainte-Suzanne na severni obali otoka je treniral tudi olimpijski prvak Benjamin Savšek. Tudi on je, tako kot Kauzer, zadovoljen z izbiro proge za zimski trening: »Proga mi ustreza. Ni sicer tako divja kot katera druga, vendar je zelo primerna za nabiranje kilometrov in kondicije pred začetkom nove sezone. Podobno je zasnovana kot vse modernejše proge, tako da vsebuje tudi tekoči trak, ki te zapelje na start, kar mi omogoča intenzivne treninge brez prenašanja čolna nazaj na vrh. Nekoliko je podobna tisti v Krakovu, kjer imamo letos tudi tekmo za svetovni pokal, tako da računam na to, da so priprave na tej progi zelo dobra podlaga pred začetkom nove sezone. S trenutno opravljenim delom sem zelo zadovoljen in se že veselim začetka tekmovalne sezone.«

Da bodo uspehi tudi v letošnjem letu podobni tistim v zadnjih letih, je potrebnega veliko dela in predanosti. »Dnevi na pripravah potekajo usmerjeno v trening, tako da čas, ki ga imam na voljo, izkoristim za kvaliteten trening, vmes pa se regeneriram. Delam po programu, ki mi ga pošlje trener, to je po dva treninga na divji vodi, zjutraj in popoldne, vmes med tednom pa še kakšen fitnes ali tek,« je dneve na pripravah opisal Savšek. A kljub vsemu nekaj časa za raziskovanje rajskega otoka vendarle najde: »V dveh mesecih priprav koristim nedelje, ko na programu ni tekme, tudi za raziskovanje otoka in se odpravim na vulkan, saj je otok precej hribovit in najvišji vrh na otoku sega malo čez 3000 metrov nadmorske višine. Najde pa se tudi nekaj časa za počitek na čudovitih plažah.«

Z Reuniona se prav danes vrača Alja Kozorog. Kanuistka se je tokrat odločila za trening na drugi lokaciji kot večina njenih siceršnjih trening kolegov, ki so ostali v Evropi. »Letos sem si zaželela toplih krajev in daljšega obdobja treninga na divji vodi, zato sem se odločila priti na Reunion. Trenirala sem večinoma sama, naredila pa sem tudi nekaj treningov s tujimi kanuistkami in seveda našimi reprezentanti. Kljub temu, da sem bila tu sama brez trenerja in skupine, sem delala dobro in sem zadovoljna s svojo odločitvijo. Proga je sicer mogoče manj divja in krajša, ampak prav zato ponuja odlične možnosti za trening v zimskem obdobju. Ob odličnih pogojih za trening pa se tudi ne morem pritoževati nad lepoto narave na otoku in prijaznostjo ljudi, ki skrbijo za kajakaški trening center,« je povedala udeleženka OI v Tokiu.

Še ena tokijska olimpijka Eva Terčelj pa se je odločila za preverjeni recept in tako kot v zadnjih letih odpotovala v Združene arabske emirate. Svetovna prvakinja iz leta 2019 se prav v teh dneh pripravlja v Al Ainu, kjer ima kar nekaj slovenske družbe, tam pa so tudi ptevilni drugi vrhunski slalomisti in slalomistke iz evropskih držav. »Vesela sem, da lahko pomemben del zimskih priprav opravim na toplem, po lanskem letu to še toliko bolj cenim. Pogoji za trening tukaj v Al Ainu so odlični in lahko dobro delamo tako na fizični kot tehnični pripravi. Trenutno sem zadovoljna z opravljenim delom,« je povedala Eva.

Je pa kajak letos v drugem planu pri kajakašici Urši Kragelj: »Letos se posvečam predvsem sanaciji poškodb iz preteklih let in magisteriju, zato je čisto mogoče, da bom tekmovalno sezono izpeljala le delno, če sploh. Glavni cilj je, kot sem že povedala, sanacija poškodb, zato sem letošnjo zimo tudi ostala doma.«

Njeni kolegi, ki prav tako trenirajo pod vodstvom Boruta Javornika, pa so letos z nekaj izjemami ostali v Evropi. Med njimi je kanuist Luka Božič, ki sicer že čuti utrujenost od napornih priprav, a se veseli prihajajočih izzivov. »Vse poteka po planu. Končno mi je uspelo izbrati prave nastavitve v čolnu, s katerimi sem imel po letu 2019 kar nekaj težav. Nekaj dni sem preživel na snegu, to se običajno tedni oz. dnevi namenjeni počitku in drugim vrstam aktivnosti, da se čisto ne zaležim ter da sprostim muskulaturo, ki je obremenjena pri naporih v čolnu in fitnesu. Od začetka pripravljalnega obdobja sem večinoma veslal, še čez novo leto so bili v Sloveniji odlični pogoji in sem jih izkoristil za treninge na mirni vodi. Tudi letos sem se odločil ostati v Evropi, saj mislim, da imam na razpolago vse, kar potrebujem, da bom na novo sezono pripravljen sto odstotno. V Parizu sem bil že v začetku decembra, sicer nam vreme ni bilo ravno naklonjeno, ampak vseeno sem bil s treningi tam zadovoljen. Zato sem se ob koncu januarja zopet vrnil v Pariz in nadaljeval pot v Pau, kjer nam je bilo letos vreme zelo naklonjeno,« je povedal Božič. 

V spomladanskem času načrtuje še treninge v Augsburgu, kjer so pred julijskim svetovnim prvenstvom v slalomu tudi prenovili progo. »Kar se tiče veslanja, sem v tem trenutku zelo miren, mislim, da pot spet vodi v pravo smer in posledično sem na vodi veliko bolj samozavesten,« je zaključil dobitnik kolajne na svetovnem prvenstvu leta 2019.

Prvi tekmovalni konec tedna na domači Savi bo 19. in 20. marca, teden dni kasneje pa sledi mednarodno tekmovanje v Solkanu.

Foto: Osebni arhivi/Instagram/Facebook