Slalomsko prizorišče OI v Riu de Janeiru naj bi bilo dokončano najkasneje v oktobru.

0
580

Do začetka olimpijskih iger v Riu de Janeiru je še nekaj več kot 550 dni, organizatorji pa hitijo z izgradnjo in pripravo prizorišč, ki bodo gostila največji športni dogodek leta 2016. Nedavno so se v Braziliji mudili predstavniki Mednarodne kajakaške zveze (ICF), ki so z videnim zelo zadovoljni. Po napovedih naj bi testno tekmovanje na tej progi izvedli ob koncu novembra.

Kajakaška proga, ki se bo nahajala v predelu Deodoro, sicer kar precej oddaljenim od glavnih turističnih atrakcij in znamenite plaže Copacabana, velja za najbolj zahteven gradbeni projekt izmed vseh, ki so se jih lotili organizatorji prihajajočih poletnih olimpijskih iger. Po besedah odgovornih je zapletena predvsem postavitev štirih črpalk, ki bodo progo napajale s 26 tisoč kubičnimi metri vode. Proga bo vsebovala tudi inovacijo – posebne vnaprej izdelane obloge rečnega dna, kar utegne biti sestavni del vseh prihodnjih umetnih kajakaških prog.

»Kajakaška proga je eno najkompleksnejših prizorišč, ki bodo zgrajena za OI, vendar smo prepričani, da bo to, ob pomoči in vodenju ICF, izjemna proga, na kateri bodo najboljši tekmovalci zasijali leta 2016,« je izpostavil direktor za upravljanje prizorišč OI v Riu Gustavo Nascimento in nadaljeval: »Testno tekmovanje novembra bo ponudilo priložnost za preizkus tekmovalnega prizorišča in sistema. To bo tudi pripomoglo k temu, da bodo morebitne prilagoditve izvedene precej pred začetkom iger.«

Z gradnjo slalomske proge so začeli preteklega novembra, saj so vse do avgusta izpopolnjevali načrte, k enoletni zamudi pa so pripomogli tudi birokratski zapleti. Odgovornost za izvedbo projekta so namreč z državne prenesli na lokalno raven. Zaradi izjemno visokih stroškov so sprva celo razmišljali o selitvi olimpijskega slaloma v Foz do Iguaçu, a nato idejo opustili. Namesto tega so obseg prvotno načrtovanega kompleksa zmanjšali za kar 40 odstotkov, kar ne bo prineslo le nižjih produkcijskih stroškov, temveč tudi kasnejše nižje stroške vzdrževanja. Nekoliko poenostavljen kompleks po kakovostnih standardih ne bo zaostajal za tistim v Londonu.

Pri izgradnji prizorišča – h kateremu spadajo izgradnja napajalnega jezera, kanala in ureditev okolice – sodeluje 900 gradbenih delavcev, ki delajo v dveh izmenah. Model proge, ki nastaja v severozahodnem delu Ria, so testirali na Univerzi v Pragi, kjer so strokovnjaki na tem področju, v zadnjem času pa so sodelovali tudi pri projektu umetne kajakaške proge na Novi Zelandiji.  

Pred dobrim tednom dni so se na gradbišču mudili tudi predstavniki Mednarodne kajakaške zveze, ki so pokazali zadovoljstvo nad dosedanjim potekom projekta. »Tu sem bil, ko ni bilo še ničesar, le gozd. Napredek je neverjeten. Zaenkrat vse poteka v skladu z urnikom in kaže zelo pozitivno. Nismo še pri koncu in ostajamo previdni, dokler ne bo začela teči voda, ampak v primerjavi z ostalimi prizorišči, ki smo jih videli, je vse v skladu z začrtanim planom,« je ob obisku dejal generalni sekretar ICF Simon Toulson.

Zadovoljstva ni skrival niti Jean Michel Prono, tehnični delegat ICF, za katerega bodo to že sedme zaporedne olimpijske igre v vlogi trenerja, administratorja oziroma tehničnega delegata. »Res sem zadovoljen z napredkom, gradnja napreduje zelo dobro. Prizorišče je enkratno – splošni izgled, pokrajina in atmosfera prizorišča bodo čudoviti. Trenutno se osredotočamo na specifične stvari, kot so izgradnja kanala in ovir, torej, kako ustvariti umetno reko sredi Ria de Janeira. Reko moramo ustvariti tako, da bo imela 12–13 kubičnih metrov pretoka na sekundo, valove, vrtince in ostale značilnosti. To bo umetna reka, vendar z zakonitostmi naravne reke, kar moramo doseči z usmeritvami, upočasnitvami in pospešitvami vode skozi kanal. Dobili bomo zelo dobro progo najvišjega standarda,« je povedal Francoz.

Prvo tekmovanje, test olimpijskega prizorišča, naj bi v Riu de Janeiru izvedli ob koncu novembra. »Proga naj bi bila zanesljivo dokončana in tudi pripravljena za akcijo oktobra. Časa ni veliko, saj imamo testno tekmo prizorišča predvideno za november. To bo potrjeno 15. julija, ko bomo natančno videli, kakšno je stanje prizorišča na ta dan,« je posebej za Kajakaško zvezo Slovenije povedal Jean Michel Prono. Ta ob trenutnem tempu dela verjame, da bi lahko ujeli začrtane roke.

Slalomsko prizorišče bo v času iger nudilo 8000 sedišč in bo eno izmed devetih tekmovališč v predelu Deodoro, kjer bodo izvedli enajst olimpijskih in paraolimpijskih tekmovanj. Po koncu iger bodo prizorišča bržkone spremenili v rekreacijsko-adrenalinsko-zabaviščni park. Ena izmed možnosti je sicer tudi, da bi proga služila kot trening center za vrhunske tekmovalce, ki imajo v Braziliji trenutno le eno primerno progo za tekmovanja na najvišjem nivoju, vendar je ta možnost precej vprašljiva, predvsem pa odvisna od volje župana Ria de Janeira Eduarda Paesa, ki želi kompleks spremeniti v park za preživljanje prostega časa, ki bi privabil številne ljudi iz okoliških krajev. Ob kajakaški progi bodo v Deodoru namreč zgradili tudi progo za BMX in gorsko kolesarstvo, tekmovali pa bodo tudi v konjeništvu, strelstvu in modernem peteroboju.

 

Fotografije: ICF

Še nekaj več fotografij si lahko ogledate na spodnjih povezavah:

http://globoesporte.globo.com/olimpiadas/noticia/2014/11/lago-do-circuito-de-canoagem-slalom-das-olimpiadas-ganha-forma.html

http://globoesporte.globo.com/olimpiadas/noticia/2014/12/sem-atletas-profissionais-prefeito-quer-canoagem-slalom-apenas-como-lazer.html

http://www.rio2016.com/noticias/noticias/estadio-de-canoagem-slalom-dos-jogos-rio-2016-sera-maravilhoso-diz-federacao-inter