Slovenci nepričakovano brez vrhunske uvrstitve

0
434

Skopje, 05. junija (STA) – Drugi dan evropskega prvenstva v kajaku in kanuju na divjih vodah se ni končal po slovenskih željah. Pričakovana visoka uvrstitev slalomistov v kajakaški moštveni vožnji je namreč izostala. Najboljši so bili Švicarji Mathias Rothenmund, Thomas Moismann in Michael Kurt (218,86; 2), ki so slavili evropsko krono, drugi so bili Slovaki (219, 70; 8), za katere so veslali Peter Cibak, Tomas Mraz in Jan Sajbidor, bron pa je osvojila britanska vrsta, ki je nastopila z Anthonyjem Brownom, Campbellom Walshem in Huwom Swetnamom (220,36; 2). Slovenci Dejan Kralj, Uroš Kodelja in Fedja Marušič (552,50; 226) so visoko uvrstitev z veliko napako zapravili že v prvi vožnji, tekmovanje pa so končali na 14. mestu.


Ekipa, od katere se je pred prvenstvom pričakovalo največ, je usodno napako storila že na prvi progi dokaj mirne reke Treske, saj sta Marušič in Kodelja v 14. vratih trčila, kar je posledično slovenski ekipi navrglo kar 212 kazenskih sekund. Tega razumljivo v drugi vožnji ni bilo mogoče nadoknaditi, sanje o novi kolajni pa so se tako razpočile kot milni mehurček. Do usodne napake so bili slovenski kajakaši v boju celo za zlato, saj so imeli na vmesnem času sekundo prednosti pred malce presenetljivimi končnimi zmagovalci Švicarji. “Vozili smo zelo dobro. Že na treningih smo poskušali voziti čim bolj skupaj. Želja po uspehu je tudi botrovala h ključni napaki, saj smo želeli voziti podobno kot na treningih,” je dejal najizkušenejši slalomist Marušič, ki je ob trku dobesedno preluknjal čoln Kodelje.


Slednji velike tragedije zaradi razbitega čolna ne vidi: “Razbit čoln ni nobena težava, veliko večje je razočaranje zaradi zamujene priložnosti.” “Uspela nam je takšna vožnja kot na treningih. Stotinka sekunde nas je ločila od zmage, ki je bila tudi naš cilj. Toda jutri je nov dan, nov cilj in nova prihodnost,” pa je dejal tretji član ekipe Kralj, ki je bil sicer v kvalifikacijah za nedeljsko tekmo posameznikov najslabši od treh slovenskih kajakašev, saj je zasedel 30. mesto.


Najbolje se odrezal Kodelja, ki je zaostal le za Poljakom Dariuszem Popielo in Čehom Ivanom Pisvejcem. Marušič, ki se je tudi uvrstil v nedeljski polfinale, je dosegel 12. čas.


Predvidena tekma ekip v kanuističnih dvojcih je zaradi premajhnega števila prijavljenih odpadla, v nedeljo so tako na sporedu le še štiri finalne odločitve v posamičnih disciplinah. V kajaku bodo na startu Kodelja, Kralj in Marušič, pri dvojcih pa sta Uroš Škander in Sebastijan Linke s 14. časom izpadla.Izidi:
– moški:
– K-1, ekipno:
 1. Švica                                                     218,86   (2)
 (Rothenmund, Mosimann, Kurt)
 2. Slovaška                                               219,70   (8)
 (Cibak, Mraz, Sajbidor)
 3. Velika Britanija                                      220,36   (2)
 (Brown, Walsh, Swetnam)
 4. Češka                                                   221,82   (6)
 5. Nizozemska               &nbs