Slovenci odlični v kvalifikacijah svetovnega pokala v Tacnu.

0
572

S kvalifikacijami kanuistov, kajakašic, kanuistk in kajakašev se je v Ljubljani začela četrta tekma svetovnega pokala v letošnji sezoni. Slovenci so dobro unovčili poznavanje domačega terena. Vsi štrije slovenski predstavniki v kanuju so bili uvrščeni v prvi peterici, Urša Kragelj je bila tretja med kajakašicami, Žan Jakše najhitrejši med kajakaši, Martin Srabotnik je bil peti, Eva Alina Hočevar šesta … Polfinalni nastop si je zagotovilo trinajst slovenskih čolnov.

Kanuisti so v kvalifikacijah poskrbeli za enkraten ekipni uspeh, saj so vsi svojo nalogo opravili z odliko in se v naslednjo fazo tekmovanja uvrstili že s prvim nastopom. S progo je najhitreje opravil Slovak Aleksander Slafkovsky, ki je lani tu v Tacnu postal tudi evropski prvak, za njim pa so bili razvrščeni štrije slovenski reprezentanti. Le 35 stotink sekunde počasneje kot Slafkovsky je v cilj priveslal Luka Božič: “Zadovljen sem. Cilj je bila uvrstitev naprej. Led je prebit. Zdaj se moram samo še bolj sprostiti, da bo šlo jutri še boljše.”

Na tretje mesto se je uvrstil Anže Berčič, Benjamin Savšek je bil četrti, Jure Lenarčič pa je s petim mestom zaokrožil slovenski uspeh: “Upam, da bo tudi jutri vsaj približno tako. Vsi štrije smo dobro veslali, kar se tudi pozna pri rezultatih.”

V dopoldanskem delu programa sta do polfinala brez težav priveslali tudi kajakašici Urša Kragelj in Eva Terčelj, medtem ko je Ajda Novak v obeh nastopih prejela preveč kazenskih sekund, da bi se lahko uvrstila v naslednjo fazo tekmovanja. V prvem nastopu je napačno preveslala dvoje vrat, 52 kazenskih sekund pa je prejela v drugem nastopu.

Urša Kragelj je postavila tretji čas, pred njo sta bili aktualna evropska prvakinja Nemka Ricarda Funk in lanskoletna evropska prvakinja iz Tacna Avstrijka Corinna Kuhnle. Eva Terčelj je napredovala s 13. časom kvalifikacij. “V zgornjem delu je bila vožnja “razštelana”, potem pa sem se uspela ujeti. Zadovoljna sem z napredovanjem, jutri pa bo čisto nova tekma. Tam bo zares štelo,” je povedala Kragljeva.

Tudi v popoldanskem delu sporeda so slovenski reprezentanti nastopali zelo dobro. Med kajakaši je najhitrejši čas postavil član tacenskega kluba Žan Jakše: “Večinoma je bilo kar dobro. Na prvih vratih sem naredil manjšo napako, kjer sem izgubil nekaj časa, ampak ne glede na vse je bila vožnja solidna. Vidim, da sem sposoben dobro veslati, tako da upam, da nam bo v nedeljo vreme naklonjeno, da bomo lahko normalno startali preko zapornice in da ne bo preveč vode. Poskušal bom odpeljati tako kot znam.”

Le 11 stotink počasneje od Jakšeta je v cilj priveslal Čeh Jiri Prskavec, tretji pa je bil Francoz Mathieu Biazizzo. S prvim nastopom so v polfinale napredovali tudi Martin Srabotnik, ki je bil peti, Peter Kauzer kot enajsti in Niko Testen kot 18. Kauzer, aktualni evropski prvak, s kvalifikacijami ni bil zadovoljen: “Cilj je bil se v polfinale uvrstiti s prvo vožnjo, ampak sem že takoj po startu vedel, da to ne bo peljalo nikamor. Skozi celo progo sem se mučil, kar res sovražim. To je bil bolj boj za preživetje do cilja kot normalno veslanje.”

V nedeljskem polfinalu bomo spremljali tudi vse tri kanuistke. Eva Alina Hočevar je bila v kvalifikacijah šesta, Lea Novak 17., Nina Bizjak pa si je polfinale priveslala s četrtim rezultatom druge vožnje. “Super je nastopati tu, ker je dobro vzdušje in te spremlja veliko ljudi, ki jih poznaš. Danes sem vedela, da bomo vse napredovale v polfinale, tako da sem si rekla, da je najboljše, da opravim že s prvo vožnjo. Nastopila sem sproščeno, da sem uživala in pokazala, kar znam,” je povedala Hočevarjeva.

V soboto se bo svetovni pokal v Ljubljani nadaljeval s polfinali in finali kanuistov, kajakašic in mešanih dvojcev.

 

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/tacen-2018/rankings-results

                                                                                                              

http://www.slalomtacen.com/