Slovenci v ekstremnem slalomu priveslali do četrtfinala

0
362

Zadnji dan svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Tacnu smo spremljali tekmovanja v ekstremnem slalomu na divjih vodah. V ognju je bilo kar nekaj slovenskih želez, ki pa so v najmlajši kajakaški disciplini obstala pred polfinalno fazo tekmovanja.

V preizkušnji, ki bo leta 2024 na sporedu olimpijskih iger v Parizu in zahteva veliko iznajdljivosti, pomembna pa je tudi sreča, so najdlje prišli kajakašica Naja Pinterič ter kajakaša Tine Kancler in Jakob Šavli.

Naja Pinterič je v konkurenci mladink izpadla v četrtfinalu, kjer se ji je napredovanje v polfinale izmuznilo za eno mesto. Pred njo sta bili namreč uvrščeni Čehinja Tereza Kneblova in Rusinja Marina Noviš. V isti konkurenci sta Ema Lampič in Sara Globokar obstali v osmini finala, saj sta v svojih skupinah zasedli tretji mesti. Svetovna mladinska prvakinja je postala Švicarka Jessica Duc, druga je bila Rusinja Marina Noviš, tretja pa Tereza Kneblova.

V četrtfinalu kajakašev mladincev smo pesti stiskali za Jakoba Šavlija, ki pa je bil v svoji skupini četrti in tako obstal v tej fazi tekmovanja. V izločilnih bojih je nastopil tudi Tit Šenk, a je obtičal v osmini finala. Naslov svetovnega mladinskega prvaka si je priboril Američan Kaelin Friedenson, drugi jebil Čeh Martin Rudorfer, tretji pa Novozelandec George Snook.

Do četrtfinala je prišel še Tine Kancler, ki se je boril v konkurenci kajakašev do 23 let. V prvi četrtfinalni skupini je bil četrti, napredovala pa sta Rus Andrei Pospelov in Francoz Malo Quemeneur. V isti starostni skupini je v osmini finala veslal Marko Petek, a s tretjim časom ni uspel priti do naslednje faze, saj napredujeta le najhitrejša dva tekmovalca. Svetovni prvak med mlajšimi člani je postal Švicar Dimitri Marx, ki je letos imel kolajno v ekstremnem slalomu tudi na članskem EP, drugi je bil njegov rojak Jan Roherer, tretji pa Poljak Jakub Brzezinski.  

V osmini finala pa sta se poslovili tudi mlajši članici Lea Novak in Eva Alina Hočevar. V tej konkurenci je slavila Britanka Nikita Setchell, drugo in tretje mesto pa sta si priborili Čehinji Martina Satkova in Antonie Galuškova.

V kvalifikacijskih vožnjah na čas so slovenske barve branili še Erazem Šavli, Ulan Valant in Martel Stušek, ki pa se niso uvrstili v izločilne boje. Pravila namreč določajo, da ne glede na doseženi kvalifikacijski čas v naslednjo fazo tekmovanja napredujeta le po dva najhitrejša tekmovalca iz posamezne države v določeni kategoriji.

Mladince in mlajše člane avgusta čaka še evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah, ki bo prav tako organizirano v Sloveniji, in sicer v Solkanu.