Sloveniji dodeljena tudi olimpijska kvota v ženskem kanuju

0
477

Iz Lozane so prišle odlične novice. Mednarodna kajakaška zveza (ICF) je namreč slovenskemu olimpijskemu komiteju za olimpijske igre v Tokiu v potrditev ponudila tudi kvoto v ženskem kanuju v slalomu na divjih vodah. S tem bo imela Slovenija na Japonskem pravico nastopiti v vseh štirih olimpijskih kategorijah v slalomu na divjih vodah.

Spomnimo, letošnje svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah v La Seu d”Urgellu, kjer je Eva Terčelj postala svetovna prvakinja, Luka Božič pa je osvojil bron, je bilo tudi prvo kvalifikacijsko tekmovanje za pridobivanje kvot za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu prihodnje leto. Že na prvenstvu je bilo jasno, da je Slovenija kvote pridobila v ženskem in moškem kajaku ter moškem kanuju. To ji neposredno na prvenstvu ni uspelo v ženskem kanuju, saj je kvoto pridobilo enajst najvišje uvrščenih držav in Japonska kot gostiteljica.

Slovenija je bila v razvrstitvi držav 13., pred njo je brez kvote ostala še Francija. A vse ni bilo izgubljeno, saj so Avstralija, Nova Zelandija, ZDA, Andora in Brazilija kvoto osvojile z isto tekmovalko, po pravilih pa so se nato morale odločiti, ali bodo eno osvojeno kvoto vrnile v kajaku ali v kanuju.

Rok za vračilo ene kvote se je sedaj iztekel, sreča pa je bila tudi na strani slovenske ekipe, saj niso vse države vrnile kvot le v kajaku, temveč tudi v kanuju, s tem pa je do kvote prišla tudi Slovenija. Kvota je bila v potrditev sedaj ponujena Olimpijskemu komiteju Slovenije, ki je kvote v ženskem in moškem kajaku ter moškem kanuju že potrdil.