Slovenska kajakaška prevlada na »Igrah prijateljstva«.

0
458

V italijanski Gorici, v Solkanu in Šempetru so bile na sporedu 1. športne igre prijateljstva, nekakšne naslednice tradicionalnega srečanja Alpe Adria, ki je ugasnilo pred leti. Del iger, kjer so mladi tekmovali v tenisu ekipno, košarki 3×3, športnem plezanju, kajaku in karateju – v katah in borbi, je potekal v solkanskem kajakaškem centru. V konkurenci vrstnikov iz Italije in Hrvaške so naši slalomisti prevladovali, saj so osvojili prve dve mesti tako v ženski kot moški kajakaški konkurenci.

Že včeraj so soške brzice gostile kvalifikacije, kjer so se tekmovalke in tekmovalci pomerili v sprintu brez vrat, seštevek dveh voženj pa je dal končni vrstni red kvalifikacij. Danes je sledil paralelni slalom na divjih vodah s turnirskim sistemom na izpadanje s četrtfinalom, polfinalom in finalom, kjer so med seboj tekmovali po sistemu najhitrejšega iz kvalifikacij z najpočasnejšim itd.

Proga je bila razdeljena na levi in desni del, vsak tekmovalni par pa je nastopil na obeh variantah proge. Proga je imela deset vrat, od tega štiri protitočna, na levi progi so bila le leva protitočna vrata, na desni progi pa le desna protitočna vrata.

Tako v moški kot v ženski konkurenci je bilo finale slovensko obarvano. Za zmago v velikem finalu kajakašic sta se namreč pomerili Ljubljančanka Helena Domajnko in kajakašica solkanskega kluba Sara Belingar. Po seštevku obeh voženj je z minimalno prednostjo 16 stotink zmagala Domajnkova, Belingarjeva pa se je veselila srebra. V tekmi za tretje mesto je Italijanka Agata Spagnol premagala Hrvatico Majo Štimac. Med fanti je s progo bolje opravil celjski kajakaš Jan Ločnikar, ki je kolega iz solkanskega kluba Urbana Gajška prehitel za slabih sedem sekund. Tretje mesto je osvojil Italijan Daniel Zanchetta, ki je bil v malem finalu hitrejši od Hrvata Martina Vegšeta.

 

 

Foto: Dejan Stevanovič