Slovenski dvojci vodijo po prvi vožnji sprinterske preizkušnje SP v Solkanu.

0
509

Svetovno prvenstvo v sprintu na divjih vodah, ki ta vikend poteka v Solkanu, se je za slovensko ekipo začelo odlično. Prvi tekmovalni dan so s kvalifikacijami že opravili tekmovalci v dvojcih in kajakašice. Nastope v večernem finalu pod reflektorji so si priveslali vsi slovenski predstavniki. Dvojci so zasedli prva tri mesta, Novakova pa je bila šesta.

Spustaši na divjih vodah so prvi dan svetovnega prvenstva v sprintu na divjih vodah poznavanje domače proge dobro izkoristili. V kvalifikacijah so svojo nalogo vsi opravili z odliko ter se zanesljivo uvrstili v večerni finale pod reflektorji, ki bo ob 21.30. Še posebej so se izkazali kanuisti, ki so v konkurenci dvojcev kvalifikacije zaključili na prvih treh mestih. Najhitrejša sta bila najmlajša Luka Žganjar in Peter Žnidaršič, ki sta s progo opravila v 67,70 sekunde. Le stotinko sekunde sta za njima zaostala nekdanja svetovna prvaka Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta se po letu 2010 posvetila le slalomu, v spust čoln pa znova sedla zaradi domačega prvenstva. Na tretjem mestu po kvalifikacijah sta uvrščena Blaž Cof in Simon Hočevar, uspešna kanuista, ki sta v skupni čoln sedla z namenom nastopa na tem prvenstvu v Solkanu.

»To je kar lepo presenečenje. Včeraj še nisem vedel, na katero mesto bi naju uvrstil, saj je tole najina prva tekma. Po tretjem mestu sem bil presenečen. Po prvi vožnji sva se dogovorila, da v drugo ne startava, če bova še vedno uvrščena na istem mestu, saj imava veliko tekem in se morava spočiti za finale in jutrišnje nastope. Res je fantastično, da nas nihče ni prehitel. V finalu pa bomo veslali na polno. Apetiti so se po tem nastopu nekoliko zvišali, a jih je treba utišati, da ne bo preveč pritiska, saj to rado zmede. Poskušam se čim bolj osredotočiti na samo vožnjo in pozabiti na vse drugo,« je povedal Blaž Cof.

Po izvrstnem razpletu kvalifikacij bodo, kot kaže, v nedeljo slovenski dvojci v igri za visoka mesta tudi na ekipni tekmi. »Že prej so nas spraševali, ali smo favoriti v moštveni tekmi, pa nisem vedel, kaj bi jim povedal, saj nisem vedel, kam sodimo. Zdaj pa bi lahko rekel, da smo sposobni uvrstitve med najboljše tri tako posamično kot ekipno,« je še dodal Cof.

Svojo nalogo je dobro opravila tudi kajakašica Ajda Novak, ki je, tako kot kanuisti, svoje opravila že v prvi vožnji in v drugi sploh ni startala. »Sem kar zadovoljna. Načrt je bil, da se že s prvo vožnjo uvrstim v finale, da mi ne bi bilo treba veslati po soncu in vročini V finalu bom šla na polno, bomo videli, kako bo. S finalom se ne želim preveč obremenjevati, saj je to povsem nova tekma. Ta rezultat nič ne šteje, manj kot se obremenjuješ, boljše je,« je povedala Novakova, ki je bila po kvalifikacijah šesta. Najhitrejša je bila Britanka Hannah Brown, drugo mesto pa sta si delili Francozinji Sixtine Malaterre in Manon Hostens.

 

 

Rezultati v živo: http://www.123result.com/Live.aspx?EventId=sprintWC2013&User=slovenia&Season=CS_2013