Slovenski kajakaš Peter Kauzer je po zaslugi izvrstnih rezultatov dodal naziv športnika leta.

0
585

foto: Ljubo Vukelič/DeloSlovenski kajakaš Peter Kauzer je po zaslugi izvrstnih rezultatov v pretekli sezoni naslovu najboljšega kajakaša dodal še naslov najboljšega športnika v Sloveniji v letu 2011, naslova najboljše športnice pa se je še drugo leto zapored veselila smučarka Tina Maze. Naslov najboljše ekipe je tokrat pripadel smučarskim skakalcem.

foto: Ljubo Vukelič/Delo28-letni Peter Kauzer, ki si je v sezoni 2011 priveslal še svoj drugi naslov svetovnega prvaka in si s tem tudi zagotovil nastop na olimpijskih igrah v Londonu, zmagal v skupnem seštevku svetovnega pokala ter skupaj z Juretom Megličem in Simonom Brusom osvojil naslov ekipnih evropskih prvakov, je s svojimi rezultati v letu 2011 prepričal številne slovenske športne novinarje, ki so mu v točkovanju za najboljšega športnika namenili 287 točk ter ga tako zanesljivo izbrali za najboljšega slovenskega športnika iztekajočega se leta. Drugouvrščeni atlet Primož Kozmus, ki je bil bronast na SP v Daeguju, je namreč prejel 186 točk, medtem ko je tretje mesto tokrat pripadlo namiznoteniškemu igralcu Bojanu Tokiču, ki je na EP v Gdansku osvojil dve bronasti kolajni (104 točke).

V ženski konkurenci je nagrada še drugo leto zapored pričakovano romala v roke smučarke Tine Maze, ki je na SP v Garmisch-Partenkirchnu osvojila zlato in srebrno kolajno, poleg tega pa sezono končala na tretjem mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala, za Mario Riesch in Lindsey Vonn. Zbrala je 368 točk. Drugo mesto pa je pripadlo smučarski tekačici Petri Majdič, ki je v letošnjem letu zelo uspešno kariero sklenila s kolajno na SP v Oslu ter zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v sprintu (204 točke). Tretje mesto je pripadlo judoistki Urški Žolnir, ki je osvojila bronasti kolajni na SP v Parizu in na EP v Istanbulu (72 točk).

Naziv najboljše ekipe v Sloveniji je pripadel slovenski skakalni reprezentanci. Robert Kranjec, Jurij Tepeš, Peter Prevc in Jernej Damjan so namreč na SP na Holmenkollnu nad Oslom priskakali bronasto kolajno, čeprav niso sodili v krog favoritov za odličja. Drugi so bili nogometaši Maribora, tretji pa rokometaši Kopra.

 

Iz obrazložitve:

– 1. mesto: Peter Kauzer

Osemindvajsetletni kajakaš na divjih vodah Peter Kauzer je v letošnji sezoni povsem upravičil vzdevek raketa iz Hrastnika. V slalomu je postal svetovni prvak, zmagal v skupnem seštevku svetovnega pokala in osvojil naslov evropskega prvaka v moštvenih vožnjah. Na svetovnem prvenstvu v Bratislavi so mu kajakaški tekmeci nemočno gledali v hrbet, čeprav tokrat ni brezglavo divjal, ampak elegantno odplesal zmagoviti valček na Donavi. Na progi Čunovo, za katero pravi, da je njegova domača, saj na njej raje tekmuje kot v Tacnu, je osvojil drugi naslov svetovnega prvaka v karieri po letu 2009. Z zlato kolajno si je že zagotovil nastop na olimpijskih igrah v Londonu.

Prav olimpijsko odličje mu še edino manjka v njegovi bogati zbirki. Odločno napoveduje, da ga zanima le naslov olimpijskega prvaka. Na vseh velikih tekmah v karieri, olimpijskih igrah, svetovnih in evropskih prvenstvih, je enkrat že pogorel, kar po verjetnostnem računu pomeni, da je bonus spodrsljajev že izkoristil.

 

KONČNI VRSTNI RED

Športnik leta

Peter Kauzer (kajak kanu na divjih vodah) 287 točk
Primož Kozmus (atletika) 186 točk
Bojan Tokič (namizni tenis) 104 točke
Anže Kopitar (hokej na ledu) 53 točk
Rok Marguč (deskanje na snegu) 46 točk
Samir Handanović (nogomet) 42 točk
Peter Mankoč (plavanje) 22 točk
Mitja Petkovšek (gimnastika) 12 točk
Rok Drakšič (judo) 7 točk
Sašo Bertoncelj (gimnastika) 6 točk
Tim Matavž (nogomet) 4 točke
Dejan Zavec (boks) 3 točke
Erazem Lorbek (košarka) 3 točke
Rajmond Debevec (strelstvo) 3 točke
Grega Bole (kolesarstvo) 2 točki
Beno Udrih (košarka) 2 točki
Davor Janžič (balinanje) 1 točka
Kristijan Koren (kolesarstvo) 1 točka
Goran Dragič (košarka) 1 točka
 
Športnica leta
 
Tina Maze (alpsko smučanje) 368 točk
Petra Majdič (smučarski tek) 204 točke
Urška Žolnir (judo) 72 točk
Mina Markovič (športno plezanje) 68 točk
Katarina Srebotnik (tenis) 49 točk
Polona Hercog (tenis) 16 točk
Martina Ratej (atletika) 8 točk
Lucija Polavder (judo) 4 točke
Teja Gregorin (biatlon) 4 točke
Anja Klinar (plavanje) 4 točke
Tanja Šmid (plavanje) 3 točk
Snežana Rodič (atletika) 1 točka
Vesna Fabjan (smučarski tek) 1 točka
Tjaša Šeme (ritmična gimnastika) 1 točka
 
Ekipa leta
 
reprezentanca v smučarskih skokih 48 točk
nogometni klub Maribor 39 točk
rokometni Cimos Koper 24 točk
košarkarski klub Krka Novo mesto 17 točk
reprezentanca v športnem plezanju 2 točki
nogometna reprezentanca 1 točka
kegljaška reprezentanca 1 točka
Silverhawks (ekipa ameriškega nogometa) 1 točka