Slovenski kajakaši šesti

0
503

Garmisch-Partenkirchen, 23. maja (STA) – Z moštvenimi vožnjami se je v Garmisch-Partenkirchnu na reki Loisach končalo svetovno prvenstvo v spustu. Zadnji dan so prireditelji podelili le dva kompleta odličij, saj v kategoriji kajakašic in dvosedežnih kanujev ni bilo prijavljenih vsaj pet reprezentanc, kolikor jih mora nastopiti, da SP šteje za uradno. Za Slovenijo je bila najbolj zanimiva moštvena vožnja kajakašev, kjer je med trinajstimi reprezentancami slovenska trojka Jernej Korenjak, Pavli Kuralt in Nejc Žnidarčič osvojila šesto mesto.


Na brzicah reke Loisach so tako nastopili le kajakaši in kanuisti, tudi tekma slednjih pa je do konca visela v zraku, saj se do zadnjega trenutka ni vedelo ali bo nastopilo pet reprezentanc ali ne (sicer tradicionalnih reprezentanc iz Slovenije in Slovaške ni bilo na štartu). Tekmo so rešili Američani, ki pa so zaostali več kot štiri minute, toda to je bila voda na mlin Hrvatom, ki so po Hohnjecu včeraj, v nedeljo prišli še do zlata v moštveni vožnji.


Slovenci so imeli pred štartom veliko željo prehiteti moštvo Velike Britanije, ki je bila v prednosti skoraj enajstih sekund v primerjavi na oba tretja kajakaša iz obeh reprezentanc z včerajšnjega dne. Slovenci so v tekmo krenili zelo dobro. Na prvem vmesnem času so imeli več kot štiri sekunde naskoka pred Britanci, še na polovici proge je prednost znašala sekundo in pol, potem pa je v tretjem delu v težave zašel debitant Pavli Kuralt, ki se je prevrnil in dragocene sekunde so splavale po vodi. Že takrat so Slovenci na vmesnem času zaostajali skoraj 12 sekund. Sledil je le še boj slovenske ekipe za šesto mesto z Avstrijo, ki ga je naša ekipa dobila za več kot šest sekund.


“Šesto mesto je naša realnost. Želeli smo na peto in po vmesnih časih iz zgornjega dela se je videlo, da smo imeli možnost. Napake se dogajajo, še dobro da smo zdržali napad Avstrijcev. Potrudili smo se po svojih najboljših močeh,” je po tekmi menil Korenjak. Generalno oceno slovenskih nastopov pa je podal glavni trener Štefan Varga: “Z nastopi smo lahko zadovoljni, v šprintu kanuistov smo bili blizu odličju pa tudi ostali so dali vse od sebe. Zdaj z nestrpnostjo pričakujemo začetek svetovnega pokala, ki ga bo konec prihajajočega tedna gostilo Trnovo na Soči. Pričakujem, da bi se Borut Horvat v šprintu lahko uvrstil na stopničke.”


Sicer so pri kajakaših zmago slavili Čehi pred Francozi in Italijani. Veliko razočaranje so doživeli Nemci, ki veliko vlagajo v ta šport, a so na koncu ostali celo brez zlatega odličja. Najboljša je bila reprezentanca Francije z osmimi odličji, od tega tremi zlatimi, štirimi srebrnimi in enim bronom. Skupno je kolajne osvojilo sedem držav.


Izidi:
– 3 x K-1, moški
1. Češka (R. Knedel, Mružek, D. Knedel)     15:06,90,
2. Francija                                                        +2,82,
3. Italija                                                           +7,97,
4. Nemčija                                                      +14,29,
5. Velika Britanija                                &