Slovenski kajakaši v prihodnjih dneh od Planice do Avstralije

0
500

Ljubljana, 6. januarja (STA) – Pred člani slovenskih kajakaških reprezentanc je drugi del priprav na sezono, v kateri se bodo poleg kolajn na evropskih in svetovnih prvenstvih podeljevale tudi že kvote za olimpijske igre leta 2012 v Londonu. V želji po čim boljši pripravi na sezono se tako tekmovalke in tekmovalci po formo odpravljajo na različne konce sveta.


Nekateri bodo v prihodnjih dneh bazične priprave opravili na snegu v Planici, kjer se bo na smučeh za smučarski tek “potilo” nekaj slalomistov, spustašev in mirnovodašev, nekateri slalomisti in mirnovodaši bodo opravili bazične priprave na vodi v Portorožu, kot prva pa se že 9. januarja v Avstralijo odpravljata Peter Kauzer in Janoš Peterlin, ki bosta tam do konca februarja.


“Prve priprave na sezono niso šle prav po načrtu. V Bratislavi sem staknil poškodbo rame, ki mi je odvzela štiri tedne treninga, pozneje sem še zbolel, tako da sem bil kar dolgo na prisilnem počitku. Toda na koncu koncev je to mogoče celo pozitivno. Zavestno sem se odločil, da bom do novega leta manj treniral, saj v tej in naslednji sezoni časa za počitek ne bo. Zdaj se odpravljam v Avstralijo in vem, zakaj grem tja za šest tednov trenirat. Treba bo čim bolj izkoristiti pogoje, ki so tam,” pravi Kauzer.


Slednji je odločen priti na OI 2012 in tam poseči po kolajni, ki se mu je v Pekingu 2008 izmuznila: “Nočem ničesar prepustiti naključju, kar se OI tiče. Letos na SP v Bratislavi se bodo podelile prve kvote. Upam, da mi bo že tam uspelo narediti to, kar bi moral že lani v Tacnu, in se s tem kvalificirati na OI že leto prej. Konkurenca je močna, borba bo napeta, ampak upam, da bom iz tega izšel kot zmagovalec.”


V Avstraliji bodo ob Kauzerju in Peterlinu v različnih časovnih obdobjih od januarja do konca marca vadili še številni drugi slovenski slalomisti. Med njimi tudi najboljša slovenska kajakaša leta 2010 Urša Kragelj in Jure Meglič. “Trenutno se zelo dobro počutim, tudi napredoval sem v primerjavi z lanskim letom. Upam, da bomo s takim delom nadaljevali. Komaj čakam, da grem v Avstralijo pod okrilje zveze, saj le v tem času lahko normalno delaš. V klubu so vedno kakšne težave, zato upam, da se bo vse dobro izteklo in da se mi ne bo treba ukvarjati z neumnostmi,” pravi Meglič, sicer član tacenskega kluba.


Nekateri slalomisti bodo marca vadili tudi v Atenah – kot edini bo Avstralijo in Grčijo kombiniral Kauzer – , medtem ko bodo spustaši in mirnovodaši od sredine februarja do sredine marca v Skradinu. Po posebnem programu bo vadila najboljša slovenska kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko, ki bo pripravljenost pilila v Portu.


“Letos imam prvič svojega trenerja, to je moj mož Stjepan Janić, s katerim sva sicer tudi doslej skupaj sestavljala načrt treningov, vendar še nikoli ni bil namenjen samo meni. On me najbolje pozna, zaenkrat rezultati na treningih kažejo, da je bila to dobra odločitev. Tudi kregava se ne, tako da je vse tako, kot mora biti,” je malce v šali povedala Ponomarenkova, ki si v tej sezoni želi priti predvsem do olimpijske kvote: “Lanska sezona ni bila najboljša, čeprav sem se uvrstila v finale EP in SP, ampak cilji so bili višji. Glavni cilj letos pa je izpolnitev norme za OI 2012.”


Za razliko od prejšnjih let se bosta po večini na mirno vodo pripravljala tudi Jošt Zakrajšek in Nejc Žnidarčič. Slednji pa bo vseeno nastopil tudi na evropskem in svetovnem prvenstvu v spustaškem sprintu. Zakaj? “Samo zlata kolajna mi v tem še manjka. Lani sem osvojil tri medalje, a med njimi ni bilo zlata. To je torej motiv za spust,” pojasnjuje Žnidarčič.


Video zapis z novinarske konference si lahko ogledate na povezavi:
http://www.siol.net/sportal/drugi_sporti/kajak-kanu/2011/01/kauzer_v_coln_preostali_na_tekaske_smuci.aspx