Slovenski slalomisti uspešno skozi kvalifikacije evropskega pokala v Tacnu

0
551

Tacen ta konec tedna gosti mednarodno tekmovanje v slalomu na divjih vodah za ECA evropski pokal, ki se ga udeležuje prek 200 tekmovalk in tekmovalcev iz 17 držav. Danes so se pomerili v kvalifikacijah in naši predstavniki so uspešno preskočili prvo oviro.

V konkurenci kajakašev je najhitrejši čas kvalifikacij postavil Celjan Martin Srabotnik, ki je bil na koncu deset stotink sekunde hitrejši od Petra Kauzerja, ki je sicer naredil dotik, kar mu je prineslo dve sekundi pribitka. Na tretje mesto v kvalifikacijah se je uvrstil Šved Erik Holmer. Med deseterico najhitrejših po uvodnem tekmovalnem dnevu najdemo še Tineta Kanclerja, ki je bil peti, Vida Kudra Marušiča, ki je bil šesti, Nika Testena na sedmem mestu ter Marka Petka, ki je zaokrožil deseterico.

V konkurenci kajakašic je bila tokrat na vrhu Ajda Novak, slabo sekundo za njo pa je bila druga njena klubska in reprezentančna kolegica Eva Terčelj. Slednja je bila sicer hitrejša od Ajde Novak, a sta ji dva dotika prinesla dodatne štiri sekunde. Na tretje mesto je v kvalifikacijah evropskega pokala priveslala Eva Alina Hočevar, ki je zaostala za štiri sekunde. Urša Kragelj je bila peta, Zala Zanoškar pa deseta.

Med kanuisti je bil najboljši Benjamin Savšek, ki je bil dve sekundi hitrejši od Italijana Raffaella Ivaldija, na tretje mesto pa je priveslal Luka Božič, ki je zaostal za 2,24 sekunde. Četrti je bil Nejc Polenčič, peti Anže Berčič, šesti Klemen Vidmar, Juš Javornik pa je delil deveto mesto z Italijanom Stefanom Cipressijem.  

V konkurenci kanuistk sta za dvojno češko zmago v kvalifikacijah poskrbeli Martina Satkova in Tereza Kneblova, na tretje mesto pa se je uvrstila Italijanka Marta Bertoncelli. Najboljša Slovenka je bila Alja Kozorog na šestem mestu, Eva Alina Hočevar je bila sedma, Lea Novak pa enajsta.

Tekmovalni konec tedna služi tudi kot sito za izbor reprezentance. Prva dva rezultata so tekmovalke in tekmovalci pridobili na skupnem reprezentančnem treningu, tretjega v današnji prvi kvalifikacijski vožnji, četrti rezultat za sestavo ekipe pa bo prinesel nedeljski polfinalni nastop. Razvrstitev za izbirne tekme (končni rang) je tudi eden izmed rezultatov, ki štejejo pri izboru slalomske ekipe, ki bo nastopila na olimpijskih igrah v Tokiu. Prve točke je prinesel rezultat na svetovnem prvenstvu leta 2019 v Španiji, zadnje točke pa prinaša končni rezultat na prihajajočem EP v Ivrei.

V nedeljo se blok izbirnih tekem, za tiste, ki se niso uvrstili v polfinale evropskega pokala začne ob 10. uri, polfinale je predviden za 11. uro, finale pa se bo začel ob 14.30.

Prenos v živo je na voljo na Youtubu: https://www.youtube.com/CanoeEurope

Rezultati: http://www.timing-mojstrana.com/17-4-18-4-2021-tacen-european-open-canoe-slalom-cup/