Slovensko zmagoslavje v Tacnu – Kauzer do četrte, Savšek do druge domače zmage.

0
249

Slalomska sezona 2016 v konkurencah kajakašev in kanuistov bi se težje končala lepše, kot se je. Na finalni tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah, ki ta konec tedna poteka v Tacnu, sta Benjamin Savšek in Peter Kauzer na krilih številnih glasnih navijačev priveslala do novih zmag v svetovnem pokalu. Njun uspeh so dopolnili tudi drugi slovenski reprezentanti, saj je še šesterica Slovencev veslala v finalu.

Benjamin Savšek je po težavah v prvem delu sezone na zadnjih dveh tekmah svetovnega pokala le našel recept za vrnitev na pota stare slave. Po tretjem mestu pretekli konec tedna v Pragi je na domači progi zmagal še drugič zapored, saj je bil najboljši na tekmi svetovnega pokala na Savi že leta 2014.

»Res sem vesel, da mi je v finalu uspelo ohraniti čisto vožnjo in sem res dobro poganjal čoln celo progo. V cilju sem bil zadovoljen s svojo vožnjo in rezultatom, tako da je to zelo lep zaključek za konec sezone in sem vesel. Pred domačo publiko sem si vedno želel postavljati dobre rezultate. Tudi energija je pozitivno nabita s strani publike, podpirajo te celo tekmo. Lepo je dirkati doma in vesel sem, da sem uspel spet zmagati na tekmi svetovnega pokala v Tacnu,« veselja ni skrival Savšek.

Član tacenskega kluba je bil v finalu 64 stotink sekunde hitrejši od Slovaka Alexandra Slafkovskega, na tretje mesto pa je priveslal Američan Casey Eichfeld. V finalu sta veslala še dva Slovenca. Blaž Cof je bil deveti, Jure Lenarčič pa deseti. Anže Berčič je tekmovanje končal v polfinalu, na 18. mestu. Tokrat je v finalu izjemoma veslalo 15 kanuistov. Med polfinalom je namreč razpokal beton v novozgrajenem spodnjem delu proge, kar je vplivalo na potek tekme, zato so bili prisiljeni progo skrajšati. V finale so tako uvrstili tudi tiste tekmovalce, za katere je bilo očitno, da so težave vplivale na njihov doseženi čas.

Navdušenje nad razpletom kanuističnega finala se še ni dobro poleglo, že so temperaturo z odličnimi nastopi dvignili tudi kajakaši. Trojica je veslala v finalu, do četrte zmage na tekmah svetovnega pokala v Tacnu pa je priveslal Peter Kauzer.

Po vnovični zmagi so čestitke deževale z vseh strani. »Želel sem si na lep način zaključiti letošnjo sezono, ki je bila ena izmed najuspešnejših, če ne celo najbolj uspešna glede na olimpijsko kolajno. To je moja četrta zmaga v Tacnu, malo so mi šli na roko s tem prestavljanjem cilja. Slovenci poznamo Tacen, res ga imamo v mezincu in potem če imaš malo slabšo vodo ali slabšo vožnjo, veš, kje lahko pridobiš, in to je meni uspelo. Polfinalna vožnja je bila res dobra, imel sem dobro vodo in sem to izkoristil. Finalno vožnjo pa sem se spodaj bolj mučil. Na vrhu je še nekako šlo, ampak potem od vmesnega časa naprej se mi je čoln povsem ustavil in sem se boril za preživetje. Na koncu je bilo tudi to na srečo dovolj,« je povedal Hrastničan.

Zelo visoko sta preizkušnjo končala Martin Albreht, ki je bil peti, in Janoš Peterlin, ki se je uvrstil mesto za njim. V polfinalu smo imeli še enega predstavnika – Martin Srabotnik je bil 29. Srebrno kolajno si je z zaostankom 28 stotink za Kauzerjem priveslal Britanec Bradley Forbes-Cryans, tretji pa je bil kar nekoliko presenetljivo Japonec Kazuya Adachi.

Finale kanuistk je minil brez slovenskih predstavnic. Nina Bizjak in Alja Kozorog sta tekmovanje zaključili že s polfinalnim nastopom. Kritična napaka se jima je pripetila že v prvih vratih, ki sta jih obe izpustili. Zaostanek je bil tako previsok za nastop v finalni vožnji. Nina je bila 15., Alja pa 16. Zmagala je Britanka Kimberley Woods, pred Avstralko Jessico Fox in rojakinjo Mallory Franklin.

V nedeljo se bo tekma svetovnega pokala zaključila z nastopi kajakašic in dvojcev. Polfinala se začnejo ob 9.30, finalne vožnje pa ob 12. uri.

Uradna stran finalne tekme svetovnega pokala: http://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup

Rezultati: http://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup-results

Facebook stran finalne tekme svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah:

https://www.facebook.com/SLOKAkajak