Špela Ponomarenko Janić bo veslala v finalu A na 500m, Jošt Zakrajšek pa na 1000m.

0
423

Na Portugalskem se je začela letošnja serija tekem za svetovni pokal v sprintu na mirnih vodah. V Montemor-o-Velhu tekmujeta dva slovenska predstavnika, ki sta uvodni dan tekmovanja opravila z odliko. Špela Ponomarenko Janić se je v finale A uvrstila na 500-metrski razdalji, v finalu A pa bo veslal tudi Jošt Zakrajšek, ki je bil uspešen na 1000 metrov.

Najboljša slovenska kajakašica Špela Ponomarenko Janić je prvi tekmovalni nastop po avgustu 2013, ko je na svetovnem prvenstvu v Duisburgu osvojila kolajno, opravila zelo dobro. Po tem, ko je lansko sezono zaradi nosečnosti izpustila in pred začetkom prve tekme svetovnega pokala ni prav dobro vedela, kam trenutno lahko poseže, je bila že v jutranjih kvalifikacijah med najboljšimi. V svoji kvalifikacijski skupini na 500 metrov je zaostala le za Poljakinjo Beato Mikolajczyk. S tem rezultatom si je zanesljivo priveslala napredovanje v polfinale. Ta je bil na vrsti v popoldanskih urah, kjer pa je tekmovalkam in tekmovalcem nekaj nevšečnosti povzročal veter. Nekaterim na zunanjih progah je tudi oteževal postavitev v startni blok, tako da so nekatere skupine startale z nekajminutno zamudo.

Špele Ponomarenko Janić vremenske razmere niso pretirano vrgle iz tira, saj je tudi v polfinalu prikazala dober nastop. V prvem delu 500-metrske proge je veslala nekje v sredini nastopajočih, proti koncu nastopa pa je stopnjevala ritem in se priključila vodilnim tekmovalkam druge polfinalne skupine. Na koncu je zaostala le za domačinko Tereso Portelo. Tretje mesto je v napeti in zelo izenačeni tekmi pripadlo Avstralki Catherine McArthur, ki je za slovensko reprezentantko zaostala za pičle štiri tisočinke sekunde. Z drugim mestom v polfinalni skupini si je Špela Ponomarenko Janić priveslala nastop v sobotnem finalu A na 500 metrov, ki bo na programu ob 11.16 po slovenskem času.

Dobrih pet minut prej, ob 11.09, nastop v finalu A čaka tudi Jošta Zakrajška. Ta je bil uspešen na 1000-metrski razdalji. V kvalifikacijski skupini se sicer ni boril za prva mesta, tako da je zabeležil peti čas svoje skupine, kar je bilo dovolj za uvrstitev v polfinale. V polfinalu je nato zaostal le za francoskim reprezentantom Cyrillom Carrejem, kar je pomenilo zanesljivo uvrstitev v finale A na 1000 metrov.

Oba slovenska predstavnika poleg dopoldanskih finalnih nastopov v soboto čakajo še kvalifikacije. Jošt Zakrajšek je prijavljen na 500-metrsko preizkušnjo, Špelo Ponomarenko Janić pa čaka še nastop na 200 metrov. V soboto bodo sledile še polfinalne tekme na 200 metrov, medtem ko bodo polfinalni nastopi na 500 metrov na sporedu v nedeljo. Zadnji dan tekme za svetovni pokal tekmovalke in tekmovalce čakajo še finalni nastopi na 200 in 500 metrov ter preizkušnje na 5000 metrov.

Rezultati: http://canoesprintportugal.com/index.php?page=timetable-results

Posnetek kvalifikacij: https://www.youtube.com/watch?v=zdWRt1xLMsk

Posnetek polfinala: https://www.youtube.com/watch?t=2980&v=-2_UaC36tDs