Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman najhitrejši na svetovnem pokalu v Duisburgu.

0
251

Naši odlični sprinterki na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman tudi na drugi tekmi svetovnega pokala v letošnji sezoni okušata slast zmagovalnega odra. Po sobotnem srebru na 500 metrov sta v nedeljo slavili na 200-metrski razdalji. Jošt Zakrajšek je bil 11. na 5000 metrov, Mia Medved je bila 26. na 500 metrov, Rok Šmit in Vid Debeljak pa sta veslala v finalu A na 200 metrov, a žal ostala brez uvrstitve.

Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta na drugi tekmi svetovnega pokala v Duisburgu zmagali v K2 200 metrov. To je bila njuna druga skupna tekma na tej razdalji in druga zmaga, po preteklem vikendu, ko sta bili najhitrejši v Poznanju. Drugo mesto sta si priveslali Poljakinji Karolina Naja in Helena Wisniewska, tretje pa Rusinji Kristina Kovnir in Anastazija Dolgova.

“Tekma še vedno ni bila popolna, tako kot prejšnji vikend. Še se iščeva, še iščeva perfektno veslanje. Greva optimistično naprej, imava še skoraj tri mesece do svetovnega prvenstva, dovolj časa za napredek. Tako včeraj, kot danes in prejšnji vikend sva imeli še napake. Res je super, da lahko osvajava kolajne s takim veslanjem,” je povedala Špela, Anja pa pojasnila, kaj je tisto, kar še manjka: “Veva, kako je, ko veslava dobro. Odveslali sva nekaj perfektnih treningov in vsako veslanje primerjava s tistim treningom. Vsakič, ko prideva v cilj, čutiva, da to veslanje niti približno ni bilo podobno tistemu. Ne da se pritožujeva, saj kljub temu osvjava medalje, ampak pomisliva, kako bi bilo, če bi odveslali res super.”

Na najdaljši, 5000-metrski razdalji, se je preizkusil Jošt Zakrajšek. Pretekli konec tedna je na isti razdalji v cilj priveslal kot tretji, a bil po nesrečnem spletu okoliščin in zapletu s Portugalcem Fernandom Pimento diskvalificiran. Tokrat je zasedel enajsto mesto. Zmagal je Portugalec Pimenta, pred Nemcem Maxom Hoffom in Švedom Joakimom Lindbergom.

V moškem finalu A na 200 metrov sta veslala Rok Šmit in Vid Debeljak. To je bil njun prvi skupni nastop v K2 na svetovnih pokalih. V želji po čim hitrejšem prečkanju ciljne linije sta izgubila ravnotežje v ciljni liniji in se prevrnila. Zaradi pravila, da morata oba tekmovalca linijo prečkati v čolnu, sta tako žal ostala brez rezultata. Zmagala sta Italijana Manfredi Rizza in Andrea di Liberto, druga sta bila Madžara Levente Apagyi in Kolos Csizmadia, tretja pa Rusa Ilja Zotov in Maksim Moločkov.

V finalu C kajakašic na 500 metrov je bila Mia Medved 8., kar ji je prineslo končni 26. rezultat na tej razdalji. V finalu A je zmagala Poljakinja Anna Pulawska, druga je bila Francozinja Manon Hostens, tretja pa Danka Emma Aastrand Jorgensen.

Sprinterji na mirnih vodah so zaključili s svetovnimi pokali. Ta mesec Anjo Osterman in Jošta Zakrajška čaka nastop na evropskih igrah v Minsku, vrhunec pa prihaja v drugi polovici avgusta, ko bo v Szegedu potekalo svetovno prvenstvo in kvalifikacije za olimpijske igre v Tokiu.

Foto: Nebojša Radović in Barbora Žehanova