Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman nepremagljivi na Poljskem.

0
549

Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta sobotnemu bronu na 500-metrski razdalji na svetovnem pokalu v Poznanju v nedeljo dodali še kolajno zlatega leska. Najhitrejši sta bili v 200-metrski preizkušnji. Mia Medved je v finalu C na 500 metrov osvojila sedmo mesto, Jošt Zakrajšek pa je v zadnji tekmi svetovnega pokala, preizkušnji na 5000 metrov, v cilj sicer priveslal kot tretji, a bil na koncu žal diskvalificiran.

Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman nadaljujeta z izvrstnimi nastopi na največjih tekmovanjih. V soboto sta po enem letu premora na 500-metrski tekmi osvojili bron, v nedeljskem finalu na 200 metrov pa sta ugnali vse tekmice in se veselili prve zmage na tekmovanjih najvišjega ranga.

To je bila sploh njuna prva skupna tekma v dvojcu na 200 metrov v karieri, saj sta v sezoni 2017 tekmovali le na 500 metrov. Drugo in tretje mesto sta osvojili poljski posadki Dominika Wlodarczyk – Katarzyna Kolodziejczyk in Marta Walczykiewicz – Helena Wisniewska.

Slovenki sta bili na progi res hitri, saj sta pred ciljem naredili napako, se skoraj zapletli in prevrnili, a vseeno ciljno linijo prečkali kot prvi. “Res je, prva zmaga. Že po kvalifikacijah sva računali na to. Zelo sem vesela, da nama je uspelo. Prva zmaga, čeprav na 200 metrov. Včeraj sva bili tretji na 500 metrov, obakrat sva malo izgubili ravnotežje in skoraj padli v vodo, kar je še dodatna motivacija za naprej. Da veva, da sva res dobri. Če v takšnih pogojih lahko dobro veslava skupaj, verjamem, da bo na mirni vodi še boljše. Do svetovnega prvenstva so še trije meseci. To je tista glavna tekma sezone,” je po vnovičnem uspehu dejala Špela Ponomarenko Janić.

Ob zmagi je Špela posebno pozornost med tujci požela tudi zaradi dejstva, da je oktobra prav na svoj rojstni dan rodila hčerko, sedaj pa se uspešno in predvsem hitro vrnila med najboljše: “Celo nosečnost sem bila aktivna. Delala sem veliko na zavesljaju, da bi bil čim boljši, in ne toliko na moči. To se tudi vidi, ker mi še primanjkuje moči. Do svetovnega prvenstva je še dovolj časa in verjamem, da malenosti, ki še manjkajo, lahko do takrat odpravim.”

Velik nasmeh je po zmagi krasil tudi Anjo Osterman, ki je povedala: “Vidi se, da je voda zelo valovita. To ne gre skupaj z našim športom, ki se imenuje mirne vode. Enako je bilo tudi za ostala dekleta, ampak nekako sva prišli do cilja in zmagali. Res, da sva se skoraj prevrnili, ampak še vedno je bilo dovolj za zmago. Veva, da imava še veliko rezerve, tako da bova to pokazali na svetovnem prvenstvu. Zelo sva zadovoljni. V dvojcu letos nisva opravili veliko treningov. Naslednji teden je nov svetovni pokal, nove tekme in mislim, da lahko še napredujeva.”

V finalu C kajakašic na 500 metrov je Mia Medved priveslala do sedmega mesta, kar v skupni razvrstivi pomeni 25. rezultat na tej razdalji. Mlada kajakašica, reprezentantka do 23 let, je po tekmovalnem vikendu povedala: “Malo bolj sem zadovoljna kot včeraj, ampak vseeno sem imela nekaj težav z valovi. To se pozna predvsem tukaj na koncu. Še vedno ni bila tista tekma, ki jo želim odveslati, je pa bila boljša kot včeraj.” V finalu A je zmagala Novozelandka Lisa Carrington, druga je bila Belorusinja Volha Kudženka, tretja pa Belgijka Lize Broekx.

V povsem zadnji tekmi svetovnega pokala v Poznanju je nastopil Jošt Zakrajšek. Tekma na 5000 metrov tokrat ni bila klasična, ampak izvedena v maratonskem formatu, saj so tekmovalci veslali, vmes pa imeli tudi prenose, kjer se morajo na pomolu izkrcati, nekaj metrov preteči s čolnom v roki, nato pa znova vstopiti v čoln in nadaljevati z veslanjem. Jošt Zakrajšek je tokrat zelo dobro tekmoval in v cilj priveslal kot tretji, a na koncu ostal brez uvrstitve, saj so ga diskvalificirali. Pri prvem prenosu se je na ozkem pomolu namreč nesrečno zapletel s portugalskim kajakaškim zvezdnikom Fernandom Pimento. Po ogledu posnetkov pa so sodniki na koncu Zakrajška žal diskvalificirali.

“Tekma je bila odlična. Na prvem prenosu sem tekel naprej pred skupino in medtem ko sem čoln polagal na vodo, je portugalski tekmovalec z veslom zapel moj čoln. Bil je čuden splet okoliščin. V tej vojni smo žal izgubili. Jaz sem zadovoljen, žal pa ni medalje. Gremo v Duisburg in upam, da se izkažem tam,” je povedal Zakrajšek.

Za dvojno norveško zmago sta poskrbela Jon Amund in Eivind Vold, tretji pa je bil Šved Joakim Lindberg.

Druga tekma svetovnega pokala bo na sporedu prihodnji konec tedna, in sicer v Duisburgu. Junija bosta Anja Osterman in Jošt Zakrajšek tekmovala na evropskih igrah v Minsku, vrhunec leta za člane pa prihaja ob koncu avgusta, ko bo Szeged gostil svetovno prvenstvo in svetovne kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu.