Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman svetovni podprvakinji na 200 metrov.

0
524

Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta na svetovnem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah v Szegedu priveslali do srebrne kolajne na 200-metrski razdalji. To je šesta kolajna s svetovnih prvenstev za Ponomarenko Janićevo in druga za Ostermanovo. Vid Debeljak se je uvrstil v finale B na 200 metrov, Jošt Zakrajšek v finale B na 1000 metrov, Mia Medved pa je svoj nastop na 500 metrov sklenila v kvalifikacijah.

Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta že pred svetovnim prvenstvom napovedali naskok na zmagovalni oder na 200-metrski razdalji in visoka pričakovanja v petkovem finalu tudi upravičili. Premoč sta morali priznati le beloruski navezi Marina Litvinčuk – Volga Kudženka, ki je bila od slovenskega dvojca hitrejša za pol sekunde. Bronasto kolajno sta osvojili Madžarki Blanka Kiss in Anna Lucz.

“Vsaka medalja je želena, čeprav sva si želeli zlate, je tudi srebrna dobra. Na zlato bova šli jutri,” je povedala prešerno nasmejana Anja Osterman, Špela Ponomarenko Janić pa dodala: “Že na ogrevanju je prišlo do zapleta, ko Stjepana niso pustili zraven in sva se prvič, odkar veslava skupaj, morali ogreti sami. Tako da se mi je že od začetka zdelo, da čoln ni stekel tako kot nama sicer na ogrevanju. Morda se je to potem poznalo skozi tekmo, ampak medaljam se ne gleda v zobe. Super zadovoljni sva s srebrom in jutri bova dali še enkrat vse od sebe, da ponoviva vajo.”

Tekmovalke so bile v finalu zelo izenačene. “Ko sem se obrnila na desno in videla, da smo štiri posadke na kupu, me je kar malo stisnilo v srcu, da nisva četrti, ampak sva bili drugi in je bila vsa skrb zaman,” je priznala Anja.

Špela Ponomarenko Janić, ki sedi spredaj v čolnu, je ob prihodu v cilj vedela, da sta drugi: “Bilo je tesno, ampak dovolj za drugo mesto in dovolj, da se je videlo, da sva bili drugi. Vsaka medalja je medalja. Letos sta Belorusinji razred zase, na vseh razdaljah. Že v Minsku sta pokazali, da jima na 500 metrov ni bilo para, šli sta kot hitri vlak, vse preostale pa so se borile za drugi medalji. Upam, da jutri ne bo tako, da bova tudi midve vmešani v boj za sam vrh, ampak sta res vrhunsko pripravljeni.”

Špela Ponomarenko Janić je tako osvojila svojo šesto kolajno na članskem svetovnem prvenstvu, drugo srebrno. Prvič je bila druga v kajakaškem enojcu na 200 metrov leta 2006, v letih 2007, 2013 in 2017 pa je osvojila bronaste kolajne. Leta 2017 je bila tretja skupaj z Anjo Osterman v dvojcu na 500 metrov, tretje mesto pa si je delila še s Srbkinjo Milico Starović v kajakaškem enojcu na 200 metrov, saj sta dosegli povsem enak čas.

Poleg srebrnih kajakašic so se danes na tekmovališče podali še trije slovenski predstavniki. Vid Debeljak je veslal v polfinalu 200-metrske razdalje in se s četrtim časom skupine uvrstil v finale B. V tej skupini je bil najhitrejši Srb Strahinja Stefanović, drugi je bil Litovec Arturas Seja, tretji pa Bolgar Kristian Dushev.

“Želja je bila odpeljati dobro tekmo, tokrat ni bila idealna, predvsem start. Mogoče nisem bil tako agresiven, kot si upam biti ponavadi. Dobil sem opozorilo za napačen start, čeprav ga nisem naredil jaz, kot je bilo potem razvidno iz posnetka. A si z enim opozorilom potem ne upaš biti tako agresiven. Je pa to nek nivo, na katerem sem, tako da moram biti s tem rezultatom zadovoljen,” je po nastopu povedal Debeljak.

Do finala B je ob koncu tekmovalnega dne priveslal tudi Jošt Zakrajšek, ki je nastopil v polfinalu na 1000 metrov. V svoji skupini je bil šesti. Po tekmi je povedal: “B-finale ni slabo, saj sem že prej rekel, da je tu veliko močnih tekmovalcev. Žal mi ni steklo, na začetku je še šlo, ko pa sem želel pospešiti ni bilo tistega pravega Jošta, da bi lahko dohitel in prehitel še Poljaka in ostale. A finale se mi je izmuznil, tako da bom jutri lovil čim boljšo uvrstitev v B finalu.”

Že v jutranjem delu tekmovanja pa je v kvalifikacijah kajakašic na 500 metrov veslala debitantka na članskem prvenstvu Mia Medved, ki je nastopila v zelo močni skupini, kjer so prva tri mesta osvojile Francozinja Manon Hostens, Slovakinja Ivana Mladkova in Nemka Conny Wassmuth.

“Bila sem kar živčna, ker sem videla startno listo in da so v skupini hitre tekmovalke, na žalost pa je napredovalo samo prvih pet in šesta najhitrejša tekmovalka. S starta mi je šlo kar dobro, potem pa nisem imela več moči in nisem mogla dati nič več od sebe. Tu mi je zelo všeč, saj je odlično vzdušje. Ni mi žal, da sem prišla,” je povedala po nastopu.  

V soboto bo v ospredju finale ženskih kajakaških dvojcev na 500 metrov, kjer bosta Ponomarenko Janićeva in Ostermanova lovili novo vrhunsko uvrstitev, pa tudi olimpijsko vozovnico, v finalih B pa bomo spremljali Jošta Zakrajška in Vida Debeljaka.

 

 

Video izjave slovenskih reprezentantov: https://www.youtube.com/channel/UCrjr79eihqm-T3-hGmb9hLA

 

Rezultati: https://results.szeged2019.com/competition/1/races