Špela Ponomarenko Janić in Anže Urankar zablestela v uvodnem nastopu EP v Szegedu

0
180

Drugi dan 2024 ECA evropskega prvenstva v sprintu na mirnih vodah, parakajakaštvu in SUP-u, ki poteka ta teden v Szegedu, je prinesel prve nastope sprinterjev, saj je bil prvi dan namenjen le SUP-u. V sprinterskem delu tekmovanja smo videli vse slovenske reprezentante, na 200-metrski razdalji pa sta navdušila Špela Ponomarenko Janić in Anže Urankar, ki sta bila najboljša v svojih kvalifikacijskih skupinah. Neposredno v finale sta prišli tudi Mia Medved in Anja Osterman v dvojcu na 200 metrov.

Koprska kajakašica Špela Ponomarenko Janić je odlično nastopila v kvalifikacijah kajakašic na 200 metrov na evropskem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah v Szegedu. V prvi kvalifikacijski skupini je odločno krenila s starta in v cilj prišla s časom 40,256, kar je več kot pol sekunde hitreje od najbližje zasledovalke Bolette Iversen z Danske, medtem ko je Britanka Emily Lewis za Špelo zaostala za 0,713 sekunde. Omenjene tri tekmovalke so si priveslale neposredno uvrstitev v petkov popoldanski finale.

“Mislim, da mi je uspela kar dobra tekma od starta do cilja. Na koncu sem imela tudi nekaj prostora, da sem lahko pogledala, koliko moči lahko še prihranim. Upam, da mi tudi jutri v finalu uspe dobra tekma. Kot sem rekla že prejšnjič, se mi finala letos niso posrečila, upam, da bo to tretje boljše kot prejšnji dve. Polfinala so bila dobra, zalomilo pa se je v finalu. Če bom skoncentrirana od starta do cilja in bom odveslala tako kot znam in kot sem veslala na zadnjih treningih, upam na dober rezultat,” je povedala Špela.

Tekmovalka Kajak kanu kluba Žusterna je doslej na velikih kajakaških tekmovanjih, kot so svetovna in evropska prvenstva ter na mediteranskih igrah, osvojila 15 kolajn. Na evropskih prvenstvih je v kajaku enosedu na 200 metrov osvojila dva brona v sezonah 2009 in 2017, na svetovnih prvenstvih pa ima v tej disciplini srebro iz Szegeda v sezoni 2006 ter tri bronaste kolajne (2007, 2013, 2017).

Enak podvig je uspel tudi Ljubljančanu Anžetu Urankarju. Aktualni svetovni in evropski prvak v sprintu na divjih vodah je pokazal, da se ga ne smejo bati le divjevodaši, temveč tudi mirnovodaši. Z najboljšim časom kvalifikacijske skupine (34,962) si je zanesljivo priveslal neposredno uvrstitev v finale. V napeti tekmi je Urankar za 0,036 sekunde prehitel Poljaka Jakuba Stepuna, Portugalec Pedro Casinha pa je na tretjem mestu zaostal za 0,260 sekunde.

Neposredno uvrstitev v finale sta si zagotovili Mia Medved in Anja Osterman v ženskih kajakaških dvojcih na 200 metrov. Slovenski tekmovalki sta v drugi kvalifikacijski skupini osvojili drugo mesto, za najhitrejšima tekmovalkama predtekmovanja Madžarkama Blanko Kiss in Anno Lucz pa sta zaostali za manj kot pol sekunde. Mia in Anja sta kasneje veslali še na 500-metrski razdalji in si s petim časom kvalifikacijske skupine zagotovili uvrstitev v polfinale.

Do dveh polfinal sta v konkurenci moških kajakaških dvojcev prišla Anže Urankar in Rok Šmit. Ljubljansko-bohinjska naveza je v kvalifikacijski skupini na 200 metrov zasedla šesto mesto, prav tako šesta pa sta bila tudi na 500-metrski razdalji.

V četrtek je v kvalifikacijah kajakašic na 500 metrov veslala Anja Osterman. Primorka je v drugi kvalifikacijski skupini v cilj prišla kot tretja, z dvema sekundama zaostanka za vodilno tekmovalko skupine Madžarko Tamaro Csipes (1:53.146). Neposredno napredovanje v finale A si je zagotovila le zmagovalka skupine, Anjo pa bomo gledali v polfinalu.

Žal sta imela manj uspeha Ana Šteblaj in Jošt Zakrajšek na 1000 metrov, saj sta oba z nastopi na tej razdalji zaključila v kvalifikacijski fazi. Jošt Zakrajšek je veslal v prvi kvalifikacijski skupini kajakašev na 1000 metrov in v cilj prišel kot osmi, z 10,861 sekunde zaostanka za najhitrejšim kajakašem skupine Madžarom Balintom Kopaszem (3:32.534).

Na isti razdalji je debi na članskih prvenstvih v sprintu na mirnih vodah doživela Ana Šteblaj, evropska podprvakinja in svetovna prvakinja do 23 let v sprintu na divjih vodah. Ljubljančanka je za zmagovalko druge kvalifikacijske skupine Švedinjo Melino Andersson (4:01:454) zaostala za štirinajst sekund in pol.  

V petek bo vrhunec dneva predstavljal finalni nastop Špele Ponomarenko Janić na 200 metrov, ki je na sporedu ob 16.30, spremljali pa bomo še polfinala in finala moških dvojcev na 200 metrov ter polfinala ženskih in moških dvojcev na 500 metrov.

Uradna stran prvenstvahttps://ech.szeged2024.com

Rezultatihttps://timetable.europecanoeevents.com/index.php?gmt=2&gmt2=-120

Spletni prenoshttps://eurovisionsport.com/