Špela Ponomarenko Janić je nastopila v Pekingu in Londonu, naslednji cilj je Rio de Janeiro.

0
348

Tri kolajne s svetovnih prvenstev, kolajni z evropskega prvenstva, odličja z mediteranskih iger, uvrstitve na oder za zmagovalke v svetovnem pokalu, dobri nastopi na evropskih igrah, pa tudi šesto mesto na 500-metrski razdalji olimpijskih iger v Pekingu sodijo med večje uspehe najboljše slovenske kajakašice Špele Ponomarenko Janić. Ta z visokimi cilji odhaja tudi na svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah v Milanu.

Kajakašica Špela Ponomarenko Janić, ki se je letos uspešno vrnila na tekmovališča po enoletnem premoru zaradi nosečnosti, bo prvo ime slovenske reprezentance na prihajajočem prvenstvu v Italiji. Navkljub tekmovalnemu premoru je letos hitro našla stik z najboljšimi in kmalu po rojstvu sina Adama zakorakala na pot preteklih uspehov.

Na evropskih igrah v Bakuju je bila Primorka namreč šesta na 500-metrski razdalji, finalne nastope pa si je priveslala tudi na tekmah svetovnega pokala na Portugalskem in v Nemčiji. Te tekme so ji služile predvsem kot test in pokazatelj, kje še ima rezerve pred startom v Milanu, kjer ima željo po osvojitvi kvote za nastop na svojih tretjih olimpijskih igrah. Nekaj dni pred začetkom prvenstva se sicer spopada z zdravstvenimi težavami, ki ji nekoliko onemogočajo nemotene priprave na vrhunec leta, a se trudi, da bi te čim manj vplivale na nastope v Italiji.

»Na svetovnem prvenstvu v Milanu je cilj osvojitev olimpijske kvote. Letos je bilo vse podrejeno tej tekmi in upam, da bom rezultate, ki sem jih letos dosegla, še nadgradila. Če bodo številke rezultatov takšne kot so bile od začetka sezone, bo to dovolj. Dala bom vse od sebe, da to uresničim. Sanje vsakega športnika so olimpijska medalja in ta je edina, ki mi še manjka, tako da bo naslednje leto vse podrejeno temu,« je dejala kajakašica, ki je večji del priprav opravila v Bohinju, skupaj s Slovakinjama Martino Kohlovo in Ivano Kmetovo, v zadnjem obdobju pa je na Bledu in v Bohinju trenirala tudi novozelandska reprezentanca, na čelu s trenutno najboljšo kajakašico na svetu Liso Carrington, s katero sta prav tako opravili nekaj skupnih treningov.

V izjemno močni konkurenci bo imela Ponomarenko Janićeva zelo težko nalogo, saj tekmovalke čakajo nastopi v kvalifikacijah, polfinalih in nato še v finalu, kamor se bo uvrstilo devet najhitrejših kajakašic. Za osvojitev kvote pa bo nekaj tekmic treba premagati tudi v finalu, saj bo mesto pridobilo le sedem oziroma osem najboljših (odvisno od tekmovalne razdalje). Ponomarenko Janićeva bo na svetovnem prvenstvu veslala na dveh razdaljah – 200 in 500 metrov – dovolj pa bo že osvojitev kvote na eni izmed njih, saj pravila nato omogočajo olimpijski nastop na obeh razdaljah.

Uradna stran prvenstva: http://www.milanworldcanoesprint.com/en/

Prenos prvenstva si bo mogoče ogledati na Youtube, Eurosportu, nekaj pa tudi na TV SLO 2 (posnetek v soboto ob 16.10 in v nedeljo ob 15.45).

Youtube: https://www.youtube.com/user/CanoeKayakTV/