Špela Ponomarenko Janić na drugi tekmi svetovnega pokala do finala A na 200m.

0
316

Sprinterji na mirnih vodah so iz nemškega Duisburga, kjer so prejšnji teden potekale prva tekma svetovnega pokala, dodatne evropske olimpijske kvalifikacije in svetovno prvenstvo v parakajakaštvu, odpotovali na Češko, kjer se je danes začela druga tekma svetovnega pokala. V Račicah slovenske barve zastopata dva tekmovalca. Kajakašica Špela Ponomarenko Janić se je zanesljivo uvrstila v sobotni finale A na 200 metrov, Jošta Zakrajška pa čaka finale B na 1000 metrov.

Špela Ponomarenko Janić je tudi na drugi tekmi svetovnega pokala v letošnji sezoni veslala zelo dobro in si zagotovila nov nastop med najboljšimi devetimi kajakašicami. Pretekli teden je v Nemčiji veslala v finalu A na 500 metrov in finalu B na 200 metrov, kjer je zasedla osmo oziroma 12. mesto. Tokrat ji je preboj v veliki finale uspel že v petkovem delu tekmovanja. Najhitrejša je bila tako v svoji kvalifikacijski skupini na 200 metrov, kjer se ji je najbolj uspela približati Slovakinja Martina Kohlova, s katero sta v zimskem obdobju tudi skupaj trenirali, kot tudi v prvi polfinalni skupini. Tu je 0,111 sekunde za njo v cilj prihitela Kubanka Yusmari Mengana Rodriguez. Najhitrejši tekmovalki iz vsake izmed štirih polfinalnih skupin ter še najhitrejša tretjeuvrščena tekmovalka bodo tako jutri ob 11.36 veslale v finalu A na najkrajši tekmovalni razdalji in se potegovale za kolajne.

Še pred Špelo Ponomarenko Janić se je na tekmovališče podal Jošt Zakrajšek, ki je tekmoval na 1000 metrov. V prvi kvalifikacijski skupini je bil drugi, zaostal je le za Nemcem Kaijem Spennerjem, in tako brez težav prišel še do popoldanskega polfinalnega nastopa. V polfinalu je sicer veslal štiri sekunde hitreje kot v kvalifikacijah, a bil uvrščen na peto mesto, kar je pomenilo, da je moral počakati na razplet vseh preostalih polfinalnih skupin. Le dva najhitrejša petouvrščena kajakaša polfinalnih skupin sta namreč prišla do finala B. Zakrajšek je imel na koncu najboljši čas petouvrščenih tekmovalcev in se bo tako v soboto potegoval za razvrstitev med desetim in osemnajstim mestom.

Drugi dan svetovnega pokala v Račicah bomo najprej videli Jošta Zakrajška v finalu B na 1000 metrov, nato pa še Špelo Ponomarenko Janić v finalu A na 200 metrov.  Popoldne Ponomarenko Janićevo čakajo še kvalifikacije in polfinale na 500 metrov.