Špela Ponomarenko Janić priveslala do finala B na 500m, Ostermanova in Zakrajšek do finala C.

0
601

Po parakajakaših, ki so s svojimi nastopi na tekmi svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah začeli v četrtek, so se v petek na tekmovališče v Duisburgu podali še ostali tekmovalci. Slovenske barve je v kvalifikacijah zastopala šesterica sprinterjev. Najbolje se je odrezala Špela Ponomarenko Janić, ki je v močni konkurenci na 500 metrov prišla do sobotnega finala B. Na isti razdalji se je Anja Osterman uvrstila v finale C, Jošt Zakrajšek pa bo v soboto veslal v finalu C na 1000 metrov.

Najboljša slovenska sprinterka na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić je v uvodnem nastopu na drugi tekmi svetovnega pokala v letošnji sezoni v svoji kvalifikacijski skupini na 500 metrov zasedla tretje mesto in se brez težav uvrstila v polfinale. V tej fazi tekmovanja je postavila dve sekundi hitrejši čas kot v dopoldanskem delu tekmovanja in v svoji polfinalni skupini zasedla četrto mesto. To je zadostovalo za uvrstitev v finale B, ki bo na sporedu v soboto ob 9.30. Tam se bo potegovala za uvrstitve med 10. in 18. mestom.

V isti polfinalni skupini na 500 metrov kot Špela Ponomarenko Janić je veslala tudi druga slovenska predstavnica v Nemčiji. Anja Osterman je prav tako kot izkušenejša kolegica v drugem nastopu dneva veslala nekoliko hitreje kot v kvalifikacijski skupini, kjer je bila druga, zaostala pa le za Novozelandko Liso Carrington. V polfinalu je zasedla sedmo mesto in se prebila v finale C. Tudi ta bo na sporedu v soboto (ob 9.20).

Do finala C je priveslal tudi Jošt Zakrajšek, ki je nastopil na 1000-metrski razdalji. V svoji kvalifikacijski skupini je zasedel peto mesto in napredoval v polfinale, kjer pa je bil nato šesti. Za najhitrejšim kajakašem te skupine Belorusom Alehom Jurenio je zaostal za slabih pet sekund. Finalni nastop na tej razdalji ga čaka v soboto ob 9.07.

Do polfinala na 1000 metrov sta prišla tudi Alan Apollonio in Simon Blažević, a v tej fazi tekmovanja tudi zaključila svoj nastop. V polfinalu, kjer sta postavila pol sekunde hitrejši čas kot v kvalifikacijah, sta bila osma, kar ni zadostovalo za napredovanje v eno izmed treh final.

Že v kvalifikacijah na 1000 metrov pa se je napredovanje za eno mesto izmuznilo Ljubljančanu Simonu Ovnu. V svoji kvalifikacijski skupini je kar precej zaostal za glavnim favoritom za zmago na tej razdalji Nemcem Maxom Hoffom, tako da je bil na koncu sedmi.

Prav ob koncu tekmovalnega dne sta Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman veslali še v kvalifikacijah na 200 metrov. Anja Osterman je bila v tretji kvalifikacijski skupini osma in se v polfinale uvrstila po času, v četrti kvalifikacijski skupini pa je Špela Ponomarenko Janić dosegla peti čas in se prav tako uvrstila v sobotni polfinale.

V soboto bo kot prvi Slovenec nastopil Jošt Zakrajšek, ki bo veslal v finalu C na 1000 metrov. Sledili bosta Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić v tekmi na 500 metrov. Ob enih popoldne bo v finalu A na 200 metrov veslal parakajakaš Dejan Fabčič, kasneje pa sledijo še kvalifikacije na 500 metrov z Joštom Zakrajškom in Simonom Ovnom ter polfinala na 200 metrov s Špelo Ponomarenko Janić in Anjo Osterman.

 

Rezultati: http://results.imas-sports.com/kanuduisburg/regatta.php?competition=wettkampf_125

 

Urnik slovenskih nastopov (sobota):

9.07 Finale C K1m 1000m (Jošt Zakrajšek)

9.23 Finale C1 K1ž 500m (Anja Osterman)

9.30 Finale B K1ž 500m (Špela Ponomarenko Janić)

13.02 Finale A KL2 200m (Dejan Fabčič)

16.05 Kvalifikacije K1m 500m (Jošt Zakrajšek)

16.10 Kvalifikacije K1m 500m (Simon Oven)

17.40 Polfinale K1ž 200m (Anja Osterman)

17.45 Polfinale K1ž 200m (Špela Ponomarenko Janić)

18.27–18.45 Polfinale K1m 500m