Špela Ponomarenko Janić se je na nove izzive pripravljala v Queenslandu.

0
573

Slovenska sprinterka na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić je zaključila trening v Avstraliji. V “deželi tam spodaj” se je mudila od februarja, v tem času pa je skupaj s tujimi tekmovalkami opravila veliko treninga. Po enoletni odsotnosti zaradi nosečnosti je trdno odločena, da se vrne v svetovni vrh. Ob koncu avgusta jo čaka svetovno člansko prvenstvo v sprintu, ki ga bo gostil Milano. Tam se bo borila za kvoto za nastop na svojih tretjih olimpijskih igrah. Še pred tem bo nastopila na dveh tekmah za svetovni pokal na Portugalskem in v Nemčiji, junija pa bodo na sporedu tudi evropske igre v Azerbajdžanu.

Tako kot že nekaj let doslej se je odločila za pot v avstralski Queensland, kjer ima na voljo vse, kar potrebuje za kakovosten trening. »Na Gold Coast sem odpotovala že petič. V tem obdobju so tukaj pogoji za trening res odlični, predvsem pa cenovno ugodni v primerjavi z evropskimi destinacijami, kar je ob kvoti, ki jo imam, zelo pomembno, da lahko načrtujemo leto tako, kot si želimo. Tukaj je vreme konstantno, pa tudi če dežuje več dni, je še zmeraj zelo toplo, tako da lahko opravimo vse treninge, ki jih ima Stjepan (Janić, op.p.) v planu,« je dejala Ponomarenko Janićeva.

Letošnje leto so v Queenslandu veliko škode povzročali cikloni, a na treninge to ni vplivalo: »Ciklone imajo vsako leto, ampak se vedno konča nekaj sto kilometrov severno od nas, tako da z izjemo močnejšega dežja in vetra ni bilo hujšega. Vse treninge smo opravili normalno.«

Ker bi bil transport čolna iz Slovenije logistično in tudi finančno prezahteven, si najboljša slovenska kajakašica le-tega vselej izposoja od Avstralcev. »Čoln si vsakič izposodimo tukaj, veslo pa imamo s seboj, ker se je na izposojeno veslo težje prilagoditi kot na kajak. Tudi transportirati ga je lažje, zato o izposoji vesla nismo nikoli niti razmišljali. Vse je potekalo kot mora, letos so nam zaradi Adama Stjepanovi prijatelji posodili njihov boljši avto, čeprav nam je bil “Frenky” (šaljivo ime avtomobila, ki so si ga izposojali v preteklih letih, op.p.) čisto všeč. Tudi z vso opremo za Adama so nas opremili prijatelji, tako da nismo imeli nobenih dodatnih stroškov,« je logistični del priprav pojasnila Špela.

Na priprave je odpotovala z družino, tako da je septembra rojenega sina Adama med treningi pazila njena mama Zdenka. »Pred odhodom nas je precej skrbelo, kako naporna bo tako dolga pot za Adama, ampak jo je prestal presenetljivo dobro. Večino poti je prespal, ko pa je bil buden, je opazoval ljudi in dogajanje na letalu ter se pri tem zelo zabaval. Upam, da bo tudi za nazaj pot zanj tako preprosta,« je pred odhodom domov sporočila Špela.

Odkar je postala mama je razporeditev dnevnih aktivnosti postala povsem drugačna: »Popoldanskega počitka nimam več, saj bi rada vse proste trenutke preživela z Adamom. Zato tudi hodim spat precej zgodaj, ponavadi kar ob sedmih ali osmih skupaj z Adamom, da bi se čez noč dovolj naspala in imela čez dan dovolj energije tako za trening kot tudi za igranje z njim. Prejšnja leta smo pavze večinoma izkoristili za krajše izlete, letos smo pa proste dneve večinoma preživljali na plaži, ker se Adam zelo rad kopa in pri tem neizmerno uživa.«

Čeprav je trenirala praktično do poroda, pa tudi po njem znova hitro začela s treningi, so bili prvi treningi v Avstraliji, kjer je trenirala s slovaškima kolegicama Martino Kohlovo in Ivano Kmetovo ter še nekaterimi drugimi, zelo naporni. »Prvi mesec je bilo zelo težko, saj so bile punce zelo hitre. Velikokrat sem si morala pomagati z veslanjem na valu, ampak na koncu sem bila presenečena, da mi je uspelo opraviti vse predpisane treninge. Na začetku sem bila prepričana, da mi to ne bo uspelo,« je priznala in dodala: »V drugem delu priprav sem se v kajaku počutila že precej boljše in tudi bila konkurenčna ostalim dekletom. Zelo sem napredovala v tehniki veslanja, kar mi je tudi omogočalo hitrejše veslanje. Nekaj rezerv še imam, ampak sem prepričana, da sem na dobri poti in da bom takrat, ko bo to najbolj potrebno, spet hitra.«

V dveh mesecih treninga, ki ga je opravila v Avstraliji, je bil cilj nabrati čim več kilometrov na vodi, ker pa so bile vse kajakašice zelo zavzete pri delu, je moral Stjepan treninge občasno tudi nekoliko prilagoditi, da le-ti ne bi bili preveč intenzivni. » Tukaj smo trenirali bolj zgodaj kot bi doma. Prvi trening na vodi smo začeli ob sedmih, Avstralci so se sicer takrat že skoraj odpeljali domov, saj so začenjali s treningi že ob 5.30. Prvi trening je bil običajno daljši in težji. Vsak drugi dan smo imeli težji trening v fitnesu ob dvanajstih, ker je bil takrat fitnes prost samo za nas. Če pa je bil trening v fitnesu lažji, smo ga naredili takoj po veslanju. Drugi trening na vodi smo imeli ob treh popoldne. Tisti dan, ko je bil fitnes lažji, smo imeli po popoldanskem veslanju še tek, ko pa je bil težji, je sledil lažji trening na “spinningu”. Dnevno smo preveslali približno 30 kilometrov,« je naporne priprave opisala Špela.

V preteklosti so si kajakašice priprave nekoliko popestrile s tekmo v kajakaškem četvercu, ampak tokrat za to ni bilo priložnosti: »Tudi letos smo želele na treningu veslati v K4, ampak nam to ni uspelo. V prvem mesecu naši treningi še niso bili takšni, da bi nam to odgovarjalo. Potem pa so imeli Avstralci svoje kontrole in četvercev ni bilo v centu. Ko so se kajaki vrnili, pa je Ivana odpotovala domov. Zato sva pa z Martino pred dnevi po dveh letih spet veslali v K2 skupaj z avstralskimi dekleti in bili tudi tokrat precej boljši od njih. Trening je bil težek, ampak super sprememba in popestritev.«

Letošnja sezona tekmovanj v sprintu na mirnih vodah se bo začela nekoliko bolj zgodaj kot običajno, saj bo evropsko prvenstvo na Češkem potekalo že prvi majski vikend, kmalu pa bodo sledila tudi tekmovanja za svetovni pokal. »Evropsko prvenstvo je letos res že zelo zgodaj. Mislim, da bi bila v dvomih, ali nastopiti ali ne, tudi če septembra ne bi rodila. Letos je prioriteta svetovno prvenstvo v Milanu, ki bo šele konec avgusta. Nastopila bom na svetovnih pokalih na Portugalskem in v Duisburgu. To bosta le testni tekmi, da bom videla, ali delamo v pravi smeri in kje so največje pomanjkljivosti,« je zaključila Ponomarenko Janićeva, ki se bo avgusta v Milanu potegovala za kvoto za nastop na svojih tretjih olimpijskih igrah, že junija pa bodo na sporedu tudi evropske igre v Bakuju.