Špela Ponomarenko Janić se je v finale na 500m uvrstila s petim časom polfinal.

0
574

Drugi tekmovalni dan svetovnega prvenstva v sprintu na mirnih vodah v Milanu je prinesel nastope štirih slovenskih čolnov. Na koncu se je najbolj smejalo Špeli Ponomarenko Janić, ki si je zagotovila finale A na 500 metrov in s tem boj za olimpijsko kvoto. Po drugi strani so se tako Joštu Zakrajšku na 1000 metrov kot parakajakašu Dejanu Fabčiču na 200 metrov sanje izmuznile za vsega eno mesto. Zakrajšek se je uvrstil v finale B, Fabčič pa je bil sedmi. Apollonio in Blažević sta v polfinalni skupini na 1000m zasedla sedmo mesto.

Špela Ponomarenko Janić si je v jutranjih kvalifikacijah na 500 metrov brez težav zagotovila polfinalni nastop, ki pa je bil ključen. »Polfinale se mi zmeraj zdi najbolj zahteven, ker je veliko odvisno od sreče. Lahko dobiš zahtevno skupino, kot sem jaz danes, ali pa lažjo. Jaz sicer najpogosteje padem v najtežjo. V finalu je potem lažje, saj nimaš kaj izgubiti, tam si in daš vse od sebe,« je sprva dejala primorska kajakašica. Tokrat je imela res zahtevno nalogo, saj je kljub dobremu času priveslala do tretjega mesta svoje skupine in nato morala čakati še na razplet preostalih skupin. Le prvi dve kajakašici iz posamične polfinalne skupine sta si namreč zagotovili finale, mesto v finalu A pa si je nato priveslala le še najhitrejša tretjeuvrščena kajakašica iz vseh polfinalnih skupin.

To je uspelo slovenski reprezentantki, ki je bila ob koncu tekmovalnega dne zadovoljna: »Dala sem vse od sebe. Bilo je sicer težko, ker je bilo veliko valov. Tu namreč ni posebne ogrevalne proge, ampak od vseh teh, ki se ogrevajo, valovi pridejo na progo. Zadnjih sto metrov sem komaj še priveslala do cilja. Na srečo je bilo to dovolj. Zdaj sem zadovoljna, ko sem videla, da je bilo dovolj, ampak zagotovo bi lahko kaj naredila še boljše. Če bi v prvem delu veslala nekoliko počasneje, bi mi ostalo več moči za valove.«

Finalni nastop jo čaka v soboto, plan pa je sledeč: »Želim si prehiteti tisti dve, ki ju moram, in bom super zadovoljna!« Najhitrejša kajakašica v njeni skupini je bila Madžarka Anna Karasz, drugo mesto pa si je priveslala Kitajka Yu Zhou.

Kljub tretjemu mestu v polfinalni skupini in času, ki ni zadoščal za napredovanje v finale A, pa je bil s svojim nastopom zadovoljen tudi Jošt Zakrajšek. Nekaj slabe volje je sicer bilo, saj so se možnosti za pot v Brazilijo nekoliko zmanjšale, a je bil nastop najboljši letos in mu je prinesel finale B.

»Z vožnjo sem zelo zadovoljen. Ta, ki sta bila z mano v skupini, sta znana po tem, da sta zelo hitra že od starta, pa se je zdelo, da sem slabo začel. A po dolgem času sem bil znova pravi jaz in sem veslal tako kot sem si zamislil in izpeljal po načrtih. Žal se na koncu ni izšlo in sem bil tretji. Redko to rečem, ampak danes smo imeli v prsi nekaj vetra, kar veliko pomeni pri tem, kdo napreduje po času. Nisem prišel v finale, ampak prvič letos sem res veslal tako kot sem želel. Želja pa žal ni bila izpolnjena. Če bom v soboto veslal dobro, morda še obstaja kakšna možnost za osvojitev kvote, ampak mislim, da se bom predvsem pripravljal za evropske kvalifikacije.«

Pred Zakrajškom sta v njegovi skupini ciljno linijo prečkala Portugalec Fernando Pimenta in Bolgar Miroslav Kirčev.

Le eno mesto je od vozovnice za paraolimpijske igre ločilo parakajakaša Dejana Fabčiča. Ta je veslal dobro, postavil tudi osebni rekord, a se je pred njim uvrstilo šest kajakašev, prav toliko, kolikor je bilo na voljo olimpijskih kvot. »Nekaj grenkega priokusa je, čeprav sem dal vse od sebe. Trenutno je to moj maksimum, izšlo se je za sedmo mesto. Konec koncev je biti sedmi na svetu lep rezultat. Vidi se napredek od lanskega leta – tega sem najbolj vesel. Sedaj bom delal naprej,« je povedal Fabčič.

Vse še ni izgubljeno, saj bodo naslednje leto potekale dodatne kvalifikacije za preostala olimpijska mesta, ki jih letos še ne bodo razdelili. »To je bil plan B. Drugo leto bodo podelili še štiri mesta. Glede na to, da sem bil letos prvi, ki je nisem dobil, upam, da me čaka vsaj naslednje leto,« je zaključil Fabčič.

Naslov svetovnega prvaka med parakajakaši v skupini KL2 si je priveslal prvi favorit – Avstrijec Markus Mendy Swoboda. Srebro je pripadlo avstralskemu vojnemu heroju Curtisu McGrathu, ki je ostal brez nog zaradi eksplozije v Afganistanu, nato pa je nove izzive našel v parakajakaštvu. Bron je po zaslugi Fernanda Rufina de Paula odšel v Brazilijo.

Na tekmovališče sta se podala tudi Alan Apollonio in Simon Blažević, ki sta se pomerila v konkurenci kajakaških dvojcev na 1000 metrov. V olimpijski disciplini sta mlajša člana, ki prvič tekmujeta med elito na članskem svetovnem prvenstvu, v kvalifikacijah zasedla osmo mesto v svoji skupini in nestrpno čakala na razplet preostalih tekem. Na koncu se jima je nasmehnila sreča in čakal ju je še popoldanski nastop. V izjemno močni konkurenci sta sicer lepo veslala, a se še pozna razlika v moči in izkušnjah med mladim slovenskim dvojcem in svetovno elito, ki se bo pomerila za komplet kolajn. V svoji kvalifikacijski skupini sta v cilj priveslala kot sedma. S tem sta izpadla iz boja za olimpijske kvote.

V petek bomo videli dva slovenska nastopa. V jutranjih kvalifikacijah na 200 metrov bo nastopila Špela Ponomarenko Janić, opoldne pa se bosta Alan Apollonio in Simon Blažević podala v kvalifikacije na 500 metrov.