Špela Ponomarenko Janić se na sezono 2016 pripravlja v Avstraliji.

0
578

Sprinterka na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić v pomembni olimpijski sezoni ničesar ne prepušča naključju, zato se je odločila za preverjeno destinacijo zimskih priprav. Z družino se je v zadnjih januarskih dneh odpravila v Avstralijo, kjer bo trenirala vse do začetka aprila.

Špela Ponomarenko Janić zadnjih nekaj let zimske priprave opravlja v Queenslandu, kjer ima na voljo vse, kar vrhunski športniki potrebujejo za uspešne priprave na novo sezono. Tudi letos se je odločila za že preizkušen recept, a nekaj je vseeno drugače. »Letos ne treniram v centru inštituta za šport, ker je bilo predrago, tako da smo si pri njih izposodili samo kajake, fitnes pa našli v bližini, kar se je na koncu izkazalo za še boljšo potezo. Odprt je namreč 24 ur na dan in ga lahko uporabljamo kadar koli nam ustreza, ne pa ob točno določenih urah, kot je bilo to v AIS-u,« je uvodoma povedala Špela.

Čeprav so se priprave primorske kajakašice začele z nekaj smole, pa grejo zadeve sedaj v skladu z načrti. »Začeli nismo najboljše, saj si je mama že takoj na začetku zlomila nogo in smo morali potem malo kombinirati z drugo varuško. Na srečo zlom ni bil hujši, tako da smo po dveh tednih funkcionirali že skoraj normalno,« je dejala Špela, ki jo na dolgih zimskih pripravah v Avstraliji spremljata tudi sin Adam in njena mama, ki zanj skrbi, ko sta Špela in Stjepan zaposlena s treningi.

Na treningih ima Špela družbo, saj tudi letos trenira skupaj s slovaško reprezentantko Martino Kohlovo, še ena Slovakinja, ki je v preteklosti trenirala skupaj s Špelo, Ivana Kmetova pa tokrat ne trenira v Avstraliji. »Ivana se je letos odločila za Florido, saj bosta kvote za OI poskušali doseči v K1 in se nista želeli pripravljati skupaj. Martina je odlična “sparing” partnerica, saj je zelo vzdržljiva, tako da se moram jaz truditi tudi takrat, ko bi šla malo počasneje, če bi bila sama, zaradi česar so treningi pogosto zahtevnejši kot bi bili sicer. Na Gold Coast prihodnji teden prihaja tudi Lisa (Carrington, olimpijska prvakinja iz Londona in petkratna svetovna prvakinja, op.p.), ki bo ostala do konca naših priprav. Obe z Martino se veseliva njenega prihoda in dodatne družbe na treningih.«

Špelini treningi so vsako leto v osnovi enaki, a je v trenažni proces vselej treba vplesti nekaj novosti: »Vsako leto vpeljemo nekaj novosti in dodatkov, ki dajo nove impulze, zaradi katerih lahko iz leta v lepo napredujem.« Napredek bo še posebej pomemben v olimpijski sezoni, kar bo tudi glavni cilj najboljše slovenske kajakašice.

»Rio bo velik izziv, treniram za to, osredotočena sem na trening in vsakega poskušam opraviti maksimalno in se res 100-odstotno posvetiti temu. Ampak vemo, da je zraven še Adam, ki tudi potrebuje mojo prisotnost. Ko je trening, je trening, ko ga je konec, ga poskušam odmisliti in se posvetiti Adamu,« je v telefonskem pogovoru v okviru izbora najboljšega športnika mestne občine Koper povedala Špela.

Primorka, ki je lani na svetovnem prvenstvu priveslala do šestega mesta, je bila nedavno izbrana za najboljšo športnico mestne občine Koper v olimpijski disciplini. Ker se zaradi treninga v Avstraliji prireditve ni mogla udeležiti osebno, je v telefonskem pogovoru na vprašanje, na kateri razdalji – 200 ali 500 metrov – pričakuje boljše rezultate, odgovorila: »V obeh disciplinah sem lahko enako dobra, kar sem pokazala tudi leta 2013, ko sem bila na svetovnem prvenstvu tretja in četrta. Lani mi je za to morda zmanjkalo nekaj treninga. Vse gre po načrtu, forma je odlična in optimistično treniram naprej.«

Večkratna dobitnica kolajn z največjih tekmovanj mora svoj nastop na tretjih olimpijskih igrah sicer še potrditi na prvih dveh tekmah svetovnega pokala, a glede na to, da sodi med najboljše sprinterke sveta, bi potrditev olimpijske vozovnice, ki jo je priveslala na lanskem svetovnem prvenstvu v Milanu, morala biti zgolj formalnost. Interna pravila slovenske zveze namreč dopuščajo teoretične možnosti za pot v Rio de Janeiro tudi drugi slovenski kajakašici, a bi ta morala na prvih dveh tekmah svetovnega pokala pokazati izjemne nastope ter na obeh olimpijskih razdaljah na 200 in 500 metrov doseči boljše rezultate kot Ponomarenko Janićeva.

Prva tekma svetovnega pokala bo v drugi polovici maja v nemškem Duisburgu, druga pa teden dni kasneje v čeških Račicah.