Špeli Ponomarenko Janić in Anji Osterman bron na SP in vozovnica za Tokio.

0
593

Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta poskrbeli za še en izjemen uspeh. Na svetovnem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah v Szegedu sta na olimpijski 500-metrski razdalji osvojili bronasto kolajno! S tretjim mestom sta si slovenski reprezentantki tudi zagotovili kvoto za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu. Jošt Zakrajšek je bil četrti v B finalu na 1000 metrov, Vid Debeljak pa peti v finalu B na 200 metrov.

Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta z odliko opravili s svetovnim prvenstvom v sprintu na mirnih vodah in dosegli vse zastavljene cilje. V petek sta bili drugi na 200-metrski razdalji, danes pa sta na najpomembnejši tekmi sezone zasedli tretje mesto na olimpijski 500-metrski tekmi, s tem uspehom pa si tudi zagotovili olimpijsko vozovnico.

“Kar ne morem verjeti, da nama je to uspelo. Če pomislim, da sem pred desetimi meseci šele rodila in zdaj že imam kolajno z olimpijske discipline na 500 metrov in kvoto, ki sva si jo tako želeli, je res fantastičen občutek. Morda moram še dojeti kaj nama je uspelo. Res sem naredila vse, kar sem lahko, kar je bilo v mojih močeh. Na srečo imam mojo partnerko, da me potiska zadaj in da sva osvojili to kvoto za Slovenijo,” navdušenja ni skrivala Špela Ponomarenko Janić, ki jo prihodnje leto čaka nastop na četrtih olimpijskih igrah.

Velik nasmeh je krasil tudi Anjo Osterman: “Res ne morem verjeti, komaj zadržujem solze, tako sem vesela. Že včeraj, ko sva bili drugi, kaj šele danes, ko sva bili tretji in sva osvojili olimpijsko kvoto. Zdaj naju čaka en mesec premora, potem pa gre vse od začetka, seveda pa so misli že pri olimpijskih igrah.”

Tako kot na 200 metrov sta zmagali Belorusinji Marina Litvinčuk in Volga Kudženka, drugi pa sta bili Poljakinji Karolina Naja in Anna Pulawska.

Jošt Zakrajšek je predzadnji dan svetovnega prvenstva v sprintu na mirnih vodah v Szegedu veslal v finalu B na 1000 metrov in ciljno linijo prečkal kot četrti. V skupni razvrstitvi mu je to prineslo 13. mesto. Pred njim so se v finalu B zvrstili Avstralec Jean Van Der Westhuyzen, Srb Bojan Zdelar in Poljak Rafal Rosolski. Naslov svetovnega prvaka si je priveslal Madžar Balint Kopasz, drugi je bil Čeh Josef Dostal, tretji pa Portugalec Fernando Pimenta.

“Rezultatsko to zagotovo ni to, kar sem si obetal in za kar, verjamem, sem bil pripravljen. Ampak z današnjo vožnjo pa sem zadovoljen. Veslal sem tako, kot znam. Včeraj je bilo vse z nekakšno zavoro, danes pa sem naredil vse, kar sem lahko. S četrim mestom v B finalu zaključujem to prvenstvo na 1000 metrov, čaka me še tekma na 5000 metrov. Čeprav je jutri še ena tekma, lahko rečem, da sem s to sezono zelo zadovoljen,” je po nastopu povedal Jošt Zakrajšek.

Kajakaš Vid Debeljak je na svetovnem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah v Szegedu nastopil v finalu B na 200 metrov. Nekdanji evropski prvak v sprintu na divjih vodah in nosilec več kolajn na svetovnih prvenstev v sprintu na divjih vodah je preizkušnjo končal na petem mestu, skupno pa na 14. na tej razdalji. Tekmovalci so bili zelo izenačeni, saj je vseh devet finalistov v cilj priveslalo v razmaku manj kot sekunde, kar štirje tekmovalci pa so se zvrstili v desetih stotinkah. Najhitrejši v finalu B je bil Ukrajinec Dmitro Danilenko, drugi je bil Madžar Kolos Csizmadia, tretji Poljak Pawel Kaczmarek, pred slovenskim reprezentantom pa se je uvrstil še Gruzijec Badri Kavelašvili. V finalu A je zmagal Britanec Liam Heath, drugi je bil Srb Strahinja Stefanović, tretji pa Španec Carlos Garrote.

Po tekmi je Vid Debeljak povedal: “Povsem zadovoljen sem. Nisem imel nekih pričakovanj. Tekma morda ni bila idealna, ampak vem, kje so napake, vem, na čem je potrebno delati. Generalno gledano sem zadovoljen. To je moja prva resna tekmovalna sezona v mirnih vodah. Od lani sem precej napredoval, je pa še ogromno rezerv. Najprej si moram vzeti nekaj časa zase in najbližje, potem pa narediti načrt za naslednjo sezono.”

V nedeljo bo v povsem zadnji tekmi svetovnega prvenstva veslal Jošt Zakrajšek, ki bo nastopil na 5000 metrov.

 

 

Video izjave so na voljo na Youtube kanalu KZS: https://www.youtube.com/user/kajakzveza

 

 

Rezultati: https://results.szeged2019.com/competition/1/races