Sprinterje na mirnih vodah čaka EP v Zagrebu, spustaše pa SP v Franciji.

0
580

Ljubljana, 20. 6. 2012 (STA) – Slovenska kajakaška reprezentanca se z visokimi cilji odpravlja na evropsko mirnovodaško prvenstvo v sprintu v Zagrebu ter na svetovno divjevodaško prvenstvo v spustu v francoskem kraju La Plagne. Zagreb bo zadnji preizkus za Špelo Ponomarenko pred olimpijskimi igrami, v Franciji pa bo favorit za kolajne branilec naslova Nejc Žnidarčič.

Od petka bo v Zagrebu evropsko prvenstvo, na katerem se bo preizkusila tudi edina slovenska olimpijka v tej panogi Špela Ponomarenko Janić, ki je čas pred nastopom na zagrebškem Jarunu, tekmovala bo na 200 in 500-metrski razdalji, izkoristila za kakovostne priprave na Madžarskem. Drugi člani reprezentance so svoje načrte predstavili na današnji novinarski konferenci v Ljubljani.

Predsednik Kajakaške zveze Slovenije Bojan Žmavc tako na Hrvaškem kot tudi v Franciji pričakuje odlične rezultate. Da znajo poseči po najvišjih mestih, pa so v svojih izjavah prepričani tudi reprezentanti.

Primorski dvojec Rok Kuk in Lovro Leban (500 m in 1000 m) je sicer že pred časom zapravil olimpijsko normo, zato želi zadostitev za neizpolnjene olimpijske sanje dobiti na tekmah svetovnega pokala in na evropskem prvenstvu. “Nastop na olimpijskih igrah nama je resda ušel iz rok, vendar pa sva se kljub velikemu razočaranju s cilji usmerila naprej. Kot vedno sva dobro pripravljena, ali je forma kaj padla ali ne, bomo videli. Bistveno je to, da se z rezultatom niti najmanj ne želim obremenjevati, saj me je dobro izučilo doseganje olimpijske norme, ko sva izgorela od prevelikih pričakovanj,” je dejal Leban. Njegove besede pa je potrdil tudi Kuk: “V tekmo greva sproščeno z željo ponoviti dobre nastope s svetovnega pokala v Duisburgu, ko sva bila v kajakaškem dvojcu tretja. Vsekakor je dobro formo zelo težko zadržati, vendar pa bova skušala izvleči iz sebe, kar je je ostalo in na tekmovanju, ki bo za olimpijske posadke zadnji test pred Londonom, dati vse od sebe ter se uvrstiti vsaj v veliki finale.”

Na evropsko prvenstvo se z dobro popotnico z zadnjega svetovnega pokala v Moskvi odpravlja Jošt Zakrajšek, ki na Jarunu lahko na 1000 m realno računa v preboj v A finale, na 5000 metrski razdalji pa vsaj med deseterico. Zakrajšek je na tretji tekmi svetovnega pokala v Moskvi priveslal do največjega uspeha, odkar je slalomska in spustaška tekmovanja na divjih vodah zamenjal za sprint na mirnih vodah, ko je na 500 metrov zasedel tretje mesto, srebro na 5000-metrski razdalji, na 1000 m pa je bil četrti.

“Verjamem, da sem zadržal formo s tekem svetovnega pokala. V Zagrebu bodo nastopili vsi tisti evropski tekmovalci, ki se odpravljajo na olimpijske igre in bodo želeli pred Londonom narediti dober rezultat, preostali brez olimpijske vozovnice pa se bomo borili kot ranjeni levi, zato si upam napovedati, da bo konkurenca zelo močna,” je povedal Zakrajšek.

Pred izjemno zahtevnim francoskim izzivom, prvenstvo bo od 26. junija do 1. julija, je zelo optimističen trener divjevodašev spustašev Srečko Masle: “Ekipa je izredno dobro pripravljena, program priprav smo uresničili v celoti in to na progi, kjer bo prvenstvo, na treningih pa smo se merili tudi z Nemci, Nizozemci, Italijani in Francozi. Gre za eno najtežjih prog, na kateri pričakujem odlične posamične in moštvene nastope od mlade ekipe, ki je združena z izkušenostjo.” Masle je skupaj z Andrejem Gostišo sestavljal sloviti dvojec, ki je na SP v francoskem Bourg St. Mauriceu osvojil srebrno kolajno.

Glavni slovenski matador za kolajne Žnidarčič visokih ciljev v Franciji ne skriva: “Seveda grem v Francijo ubranit naslov, z manj v sprintu bi bil razočaran. Nikakor pa to ne bo lahka naloga, proga v sprintu je zelo hitra, z nekaj tehnično zelo zahtevnimi odseki. Glavna disciplina je sprint, če bi se vse postavilo na svoje mesto in ob dobrem dnevu, pa bi se lahko zavihtel na stopničke tudi v klasičnem spustu.” Žnidarčič, skupni zmagovalec svetovnega pokala, je svoj prvi sprinterski naslov svetovnega prvaka osvojil lani na prvenstvu v Augsburgu.

V Zagreb potujejo Jošt Zakrajšek (1000 m, 500 m, 5000 m), Tilen Vidovič (200 m), Špela Ponomarenko Janić (200 m, 500 m) v K-1, Rok Kuk in Lovro Leban (1000 m, 500 m) v K-2, v La Plagne pa Nejc Žnidarčič, Simon Oven, Maks Frančeškin in Tim Kolar v K-1 ter Blaž Cof v C-1.