Sprinterji na mirnih vodah so tekmovali na Bledu.

0
581

Slovenski sprinterji na mirnih vodah so na Bledu tekmovali na izbirni tekmi za sestavo članske in mladinske reprezentance. V konkurenci kajakašev se je najbolj izkazal Jošt Zakrajšek, ki je bil najhitrejši na 1000- in 500-metrski razdalji, v konkurenci kajakašic pa je po pričakovanjih najbolje veslala Špela Ponomarenko Janić.

Najzanimivejše preizkušnje tekmovanja na Bledu so bile po pričakovanjih v članski kajakaški konkurenci, kjer pa je nekoliko presenetljivo na 500- in 1000-metrski razdalji slavil tekmovalec KKK Tacen Jošt Zakrajšek. Nekdanji divjevodaš je bil s prikazanim na Blejskem jezeru zelo zadovoljen: »Zelo sem zadovoljen, saj se je pokazalo, da sem na pravi poti. Tako je bilo že v Mantovi, čeprav sem imel tam nekoliko slabši rezultat, ker sem bil nekaj dni prej bolan. Tudi takrat sem bil zadovoljen, vendar pa še ni bilo realne ocene. Do glavne tekme nas loči še štirinajst dni, tako da se bo do takrat potrebno spočiti in dodati še malenkosti.« Na najdaljši, 1000-metrski razdalji, se je z zaostankom manj kot sekunde na drugo mesto uvrstil Lovro Leban, Rok Kuk (oba KKK Soške elektrarne) pa je bil tretji.

Razlike na pol krajši razdalji (500 metrov) so bile nekoliko manjše. Zakrajšek je zmagal s prednostjo 29 stotink sekunde pred Rokom Kukom, Lovro Leban pa je na tretjem mestu zaostal za 81 stotink sekunde. Leban in Kuk sicer tvorita uspešni kajakaški dvojec, a sta na tokratni tekmi veslala le v enojcu. Za slovenskimi sprinterji na mirnih vodah so naporne priprave, zato so tekmovalci čutili nekaj utrujenosti: »O formi težko govorim, saj smo zaključili s 14-dnevnimi pripravami. Sem utrujen, ampak upam, da se bova do glavne tekme v Poznanju uspela dobro spočiti in aktivirati. V dvojcu nisva veliko veslala od Mantove, le nekajkrat tu na Bledu. Bilo je nekoliko bolje kot v Mantovi,« je povedal Lovro Leban in nadaljeval: »Večinoma trenirava v enojcu, vseeno pa bova morala sesti tudi v K2, da bova videla, ali so težave še vedno prisotne. Vedeti moramo, kako se z njimi spopasti na tekmi, če bodo prišle, tako da bo treba najti nek recept. Kljub temu pa upam, da bo tega ne bo prišlo.«

Na 200-metrski razdalji je bil najhitrejši Lovro Leban, Tilen Vidovič (BD Ranca Ptuj) je bil drugi, Alan Gregorič (KKK Žusterna) pa tretji. V konkurenci kanuistov je med člani nastopil le Simon Požek (KKK Orka), ki je veslal tudi na 500 metrov.

Med kajakašicami je po pričakovanjih najbolje veslala Špela Ponomarenko Janić, ki je zmagala tako na 200- kot 500-metrski preizkušnji. Na najkrajši razdalji se je na drugo mesto uvrstila tekmovalka ankaranskega kluba Anja Osterman, ki je za Ponomarenko Janićevo zaostala za 1,10 sekunde, tretja pa je bila Szilvia Kollo (KKK Orka). Enake uvrstitve so tekmovalke zasedle tudi na 500-metrov, le da so bile tu razlike med najboljšimi nekoliko večje. Anja Osterman je bila druga z zaostankom 5,82 sekunde, Szilvia Kollo pa je zaostala za 8,24 sekunde. Na 1000-metrski razdalji je bila najboljša članica Manca Vida (KKK Bohinj), drugo mesto pa je zasedla Tina Kobale (BD Ranca Ptuj).

Špela Ponomarenko Janić se je tekmovanja na Bledu udeležila v okviru priprav na sezono 2012, v kateri jo glavna preizkušnja čaka na OI v Londonu. »To je bila zame trening tekma. Sem smo prišli zato, ker Stjepan (Janić, op. p. ) dela s Tilnom Vidovičem, saj bi v nasprotnem primeru ostala sama v Zagrebu. S trenutno pripravljenostjo sem zadovoljna. Sedaj smo bili z Szegedu, kjer sem trenirala z Natašo Janić, ki mora biti čez dva tedna v vrhunski formi, če se želi uvrstiti na OI, in nisem veliko zaostajala za njo, tako da mislim, da lahko samo še napredujem,« je povedala zaenkrat edina slovenska sprinterka na mirnih vodah, ki že ima zagotovljeno mesto na OI, medtem ko preostale tekmovalce maja čakajo dodatne evropske kvalifikacije na Poljskem.

V konkurenci mladincev na 1000 metrov je bil najboljši Alan Apollonio (KKK Ankaran), drugo in tretje mesto pa sta zasedla Matic Klobučar in Jani Jarc (oba KKK Soške elektrarne). Na pol krajši razdalji je bil najboljši Simon Blaževič (KKK Ankaran), ki je ugnal Vida Debeljaka (KKK Tacen) in Patrika Toša (KKK Žusterna). Na 200-metrski preizkušnji pa se je najbolj izkazal Vid Debeljak (KKK Tacen), ki je ciljno linijo prečkal pred Patrikom Tošem (KKK Žusterna) in  Simonom Blaževičem (KKK Ankaran). Med mladinkami je na 1000 metrov tekmovala le predstavnica Soških elektrarn Lucija Fon Mervič, medtem ko so med mlajšimi mladinkami prva tri mesta zasedle predstavnice KKK Bohinj Ines Matuc, Anja Lužnik in Jerca Žmitek. Na 500-metrov je v tej starostni kategoriji zmagala Ines Matuc (KKK Bohinj), drugo mesto je zasedla Lucija Fon Mervič (KKK Soške elektrarne), tretja pa je bila Anja Lužnik (KKK Bohinj). Slednja je bila najboljša na 200-metrov, drugo mesto je zasedla Lucija Fon Mervič, tretje pa Ines Matuc. V kategoriji mlajših mladincev so na vseh treh razdaljah prevladovali isti tekmovalci iz KKK Bohinj, ki so na vseh tekmah zasedli tudi ista mesta. Najboljši je bil Rok Šmit, na drugo mesto je zavihtel Jan Šmit, tretje mesto pa je zasedel Lenart Ribnikar.

Na 2000-metrski tekmi so se preizkusili starejši dečki in deklice ter mlajši dečki in deklice. Med starejšimi so bili najboljši Sebastijan Blažek (KKK Žusterna), Richard Colja (KKK Orka) in David Franca (KKK Žusterna), med starejšimi deklicami Sabrina Toš (KKK Žusterna), Špela Bajrič (KKK Bohinj) in Katarina Pirih (KKK Žusterna), med mlajšimi dečki so se najbolj izkazali Peter Karas (KKK Žusterna), Miha Fartek (KKK Bohinj) in Gal Novak (KKK Krško), med deklicami pa Taja Smukavec (KKK Bohinj), Ula Valentič in Eva Vovk (obe KKK Žusterna). Priložnost nastopa so dobili tudi najmlajši – cicibani in cicibanke. Med cicibankami sta bili v ospredju Manca in Tjaša Mikelj (obe KKK Bohinj), tretja je bila Tia Franca (KKK Žusterna), med cicibani pa sta bila najuspešnejša Luka Kalita in Njec Holzbauer (oba KKK Bohinj), tretji pa je bil Klemen Rajčič (KKK Žusterna).

Podrobnejše rezultate lahko najdete na: www.timing-mojstrana.com