Sprinterji na mirnih vodah v Szegedu za naslove svetovnih prvakov in olimpijska mesta.

0
574

V sredo se s kvalifikacijami in prvimi polfinalnimi tekmami začenja svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah in parakajakaštvu, ki bo hkrati tudi prvo in glavno kvalifikacijsko tekmovanje za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu. V Szegedu bo nastopila šestčlanska slovenska ekipa, ki jo sestavljajo Špela Ponomarenko Janić, Anja Osterman, Jošt Zakrajšek, Vid Debeljak in Mia Medved ter parakajakaš Dejan Fabčič.

Prvi dami slovenske reprezentance v sprintu na mirnih vodah sta Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman, ki se pred prvenstvom spogledujeta s kolajnami. Visoki cilji so razumljivi, saj sta doslej na vseh tekmovanjih stali na zmagovalnih stopničkah, v letošnjem svetovnem pokalu pa na 200-metrski razdalji tudi zabeležili zmagi v Poznanju in Duisburgu.

Glavni cilj prvenstva je sicer olimpijska 500-metrska razdalja, kjer bosta Primorki lovili ne le kolajno, temveč tudi kvoto za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu. Kriteriji za osvojitev mesta in pot na Japonsko so izjemno zahtevni, na svetovnem prvenstvu bo na voljo namreč le šest mest, še dve pa prihodnje leto na kontinentalnih kvalifikacijah.

Zaradi olimpijskih kvalifikacij sta Ponomarenko Janićeva in Ostermanova sprva želeli izpustiti neolimpijsko 200-metrsko tekmo, a se na koncu vseeno odločili za start, saj bosta na tej razdalji med glavnimi favoritkami za osvojitev kolajne.

Na dveh razdaljah bo tekmoval tudi Jošt Zakrajšek. Najprej ga čaka nastop na 1000-metrski razdalji, kjer bo konkurenca v boju za olimpijske kvote izjemna. Na svetovnem prvenstvu si bo mesto v Tokiu priveslalo le pet prvouvrščenih držav, eno mesto že imajo zagotovljeno gostitelji. Še tri mesta pa bodo na voljo prihodnje leto (eno mesto na drugi tekmi svetovnega pokala in dve mesti na evropskih kontinentalnih kvalifikacijah). Zadnji dan svetovnega prvenstva bo Zakrajšek nastopil še na 5000 metrov.

V moškem kajaku na 200 metrov bo veslal Vid Debeljak, ki se je po lanski sezoni poslovil od spusta na divjih vodah in se letos povsem posvetil mirnim vodam. Nekdanji evropski prvak v sprintu na divjih vodah in dobitnik kolajn s svetovnega prvenstva v spustu na divjih vodah že ima izkušnje s svetovnega prvenstva v sprintu na mirnih vodah, saj je pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu nastopil v kajakaškem dvojcu skupaj z Maksom Frančeškinom. Tokrat se bo potegoval za čim boljšo uvrstitev v enojcu. V tej disciplini si bo olimpijsko kvoto priveslalo najboljših pet držav, ena kvota bo prihodnje leto na voljo na svetovnem pokalu, še dve pa na kontinentalnih kvalifikacijah.

Mia Medved bo debitantka na svetovnem članskem prvenstvu. Primorska kajakašica je letos v kajakaškem enojcu že tekmovala na tekmah svetovnega pokala ter evropskem in svetovnem prvenstvu za mlajše člane, tokrat pa jo čaka preizkušnja v najmočnejši konkurenci na 500 metrov. Tudi tukaj bo olimpijsko kvoto osvojilo le pet najhitrejših držav, eno mesto je namenjeno Japonski, še tri pa bo mogoče osvojiti naslednje leto (eno na svetovnem pokalu in dve na kontinentalnih kvalifikacijah).

Svojega predstavnika bomo imeli tudi v parakajakškem delu svetovnega prvenstva. Dejan Fabčič je po lanski sezoni že razmišljal, da bi veslo postavil v kot, a si je premislil in se vrnil za prihajajoče svetovno prvenstvo. V karieri je že osvojil kolajno na evropskem prvenstvu leta 2016, v parakajaku pa je nastopil tudi na igrah v Riu de Janeiru. V Szegedu bo tekmoval v disciplini KL2 200 metrov.

 

SLOVENSKA REPREZENTANCA

K2ž 200m in 500m: Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman
K1ž 500m: Mia Medved
K1m 1000m in 5000m: Jošt Zakrajšek
K1m 200m: Vid Debeljak
KL2m 200m: Dejan Fabčič

 

Uradna spletna stran prvenstva: https://szeged2019.com/

Provizorična startna lista (lahko pride do sprememb po sestanku vodij ekip): https://szeged2019.com/wp-content/uploads/2019/08/2019_WCH_Preliminary_start_list.pdf

Podroben urnik tekmovanja: https://www.canoeicf.com/sites/default/files/2019_icf_canoe_sprint_paracanoe_world_championships_szeged_hungary_preliminary_schedule_12.08.2019.pdf

 

Video izjave slovenskih reprezentantov pred nastopom na SP so na voljo na Youtube kanalu Kajakaške zveze Slovenije: https://www.youtube.com/user/kajakzveza

Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman: https://www.youtube.com/watch?v=3KAoStS1-Og

Jošt Zakrajšek: https://www.youtube.com/watch?v=OWuodrBsLMA

Mia Medved: https://www.youtube.com/watch?v=8TaI0Aj_F4A

Dejan Fabčič: https://www.youtube.com/watch?v=rUj3td-lqnc

 

OKVIRNI PROGRAM PRVENSTVA

Sreda, 21. 8. 2019

Kvalifikacije, polfinale KL2m 200m (Dejan Fabčič)

Kvalifikacije, polfinale K2ž 200m (Špela Ponomarenko Janič – Anja Osterman)

Kvalifikacije K1m 200m (Vid Debeljak)

Četrtek, 22. 8. 2019

Kvalifikacije K1m 1000m (Jošt Zakrajšek)

Kvalifikacije, polfinale K2ž 500m (Špela Ponomarenko Janič – Anja Osterman)

Petek, 23. 8. 2019

Kvalifikacije K1ž 500m (Mia Medved)

Finale K2ž 200m

Polfinale K1m 200m

Polfinale K1m 1000m

Sobota, 24. 8. 2019

Finale K1m 200m

Finale K2ž 500m

Finale KL2m 200m

Finale K1m 1000m

Polfinale K1ž 500m

Nedelja, 25. 8. 2019

Finale K1ž 500m

Finale K1m 5000m