Sprinterji na mirnih vodah začenjajo z največjimi tekmovanji v letošnji sezoni.

0
583

Pred sprinterji na mirnih vodah je prva tekma svetovnega pokala, ki jo bo ta konec tedna gostil Poznanj. Med četrtkom in nedeljo se bo za čim boljše uvrstitve potegovala tudi nekoliko številčnejša slovenska ekipa, ki jo tokrat sestavlja šest članov, trije kajakaši in tri kajakašice. Po enoletnem premoru se vrača tudi Špela Ponomarenko Janić.

Za razliko od predhodnih let, ko je svetovni pokal potekal med petkom in nedeljo, se letošnja tekma za svetovni pokal v sprintu na mirnih vodah na Poljskem začenja že v četrtek, saj so na mednarodni kajakaški zvezi v program umestili tudi nove discipline, kot sta mešani kajakaški in kanuistični dvojec, hkrati pa bo potekala še tekma za svetovni pokal v parakajakaštvu.

Po rojstvu hčerke Sofie se na tekmovališča vrača najboljša slovenska kajakašica Špela Ponomarenko Janić, ki bo, tako kot v odlični sezoni 2017, znova združila moči z Anjo Osterman. Tokrat bosta v kajakaškem dvojcu nastopali na 200 in 500 metrov.

»Morda mi bo lažje, ker sedaj tekmujem v dvojcu, nisem sama. Vem, da je Anja dobro pripravljena in da nama gre v dvojcu dobro. Trenutno velike nervoze še ni, morda se bo pojavila jutri. Mislim, da je bilo tako tudi po Adamu. Na prvih tekmah še nisem začutila pravega tekmovalnega vzdušja, treme, ampak mislim, da bo to prišlo s časom in tekmami. Če bova dobro veslali in videli, da sva blizu nečesa, se bo to samo še stopnjevalo,« je povedala Ponomarenko Janićeva.

Medtem ko je v sezoni 2017 tekmovala v enojcu na 200 metrov in dvojcu na 500 metrov, bo tokrat na obeh razdaljah veslala skupaj z Ostermanovo: »Program je narejen tako, da lahko velike reprezentance veslajo vse, ker imajo več tekmovalcev. Za nas manjše je to težje. Tudi če prideš do polfinala, se potem neko finale križa z drugim. Glede na to, da so to edine tekme, na katerih lahko pred svetovnim prvenstvom veslava v dvojcu, smo se odločili, da to preizkusimo tukaj, saj bo Anja v enojcu veslala na evropskih igrah. Ker sta samo dve tekmi, smo se odločili, da dodamo še dvojec na 200 metrov, da imava več startov, ker nama je start pred dvema letoma povzročal največje težave.«

Poleg Špele Ponomarenko Janić in Anje Osterman, ki bosta veslali v K2 na 200 in 500 metrov, bodo slovenske barve zastopali še Mia Medved (K1 200 in 500m), Jošt Zakrajšek (K1 1000 in 5000m), Vid Debeljak (K1 200m) in Rok Šmit (K1 200 in 500 metrov).

»Cilji za letošnjo sezono so takšni kot vsako leto – priti čim višje,« je pred uvodom v novo sezono dejal Zakrajšek.

V četrtek popoldne bomo najprej spremljali Mio Medved, ki bo veslala v kvalifikacijah na 200 metrov, Roka Šmita in Vida Debeljaka, prav tako v kvalifikacijah na 200 metrov, Špelo Ponomarenko Janić in Anjo Osterman v kvalifikacijah na 500 metrov ter Jošta Zakrajška v kvalifikacijah na 1000 metrov.

 

Rezultati bodo na voljo na: http://results.imas-sport.com/imas/regatta.php?competition=wettkampf_202