Sprinterji ta konec tedna na svetovnem pokalu v Poznanju

0
296

Poznanj bo med petkom in nedeljo gostil drugo tekmo za svetovni pokal v sprintu na mirnih vodah v sezoni 2023. Slovenske barve bo zastopala šestčlanska reprezentanca.

Sprinterji na mirnih vodah so po prvi tekmi svetovnega pokala v Szegedu nekaj dni trenirali doma, sedaj pa so že na Poljskem, kjer se v petek začenja druga tekma za svetovni pokal. Slovenske barve bosta zastopali kajakašici Špela Ponomarenko Janić in Mia Medved, ki bosta tekmovali na 200 in 500 metrov, ter kajakaši Jošt Zakrajšek, Rok Šmit in Anže Urankar. Slednji je pretekli teden blestel na evropskem prvenstvu v spustu na divjih vodah v Skopju, kjer je postal evropski prvak v sprintu na divjih vodah tako v posamični kot ekipni konkurenci, skupaj z Nejcem Žnidaričem in Simonom Ovnom pa so osvojili zlato še v ekipni tekmi klasičnega spusta.

Anže Urankar bo tekmoval na 200 in 500 metrov, na istih razdaljah bo nastopil tudi Rok Šmit. Tekma bo za slovenska tekmovalca zelo pomembna, saj je interna kvalifikacijska tekma, ki bo dala ime potnika na junijske evropske igre v Krakovu.

Na 1000 in 5000 metrov bo veslal Jošt Zakrajšek. Na istih razdaljah bi moral nastopiti tudi Simon Oven, še en odličen spustaš na divjih vodah, ki si je na letošnjih izbirnih tekmah v sprintu na mirnih vodah na Bledu priveslal pravico do nastopa na svetovnem pokalu na mirnih vodah. Na evropskem prvenstvu v Skopju je osvojil ekipni zlati kolajni v klasiki in sprintu, pa tudi posamično srebrno kolajno v klasičnem spustu na divjih vodah, in to kljub poškodbi. V Severni Makedoniji je nastopil s pomočjo protibolečinskih sredstev, pregled po povratku s prvenstva pa je pokazal, da se je stanje natrgane mišice poslabšalo, zato se je odločil, da svetovni pokal v Poznanju izpusti. V začetku junija ga namreč čaka še svetovno prvenstvo v sprintu na divjih vodah v Augsburgu, tako da bo nekaj dni namenil počitku in regeneraciji, da bo lahko nastopil v Nemčiji.

V petek bodo v Poznanju na vrsti kvalifikacije kajakašic in kajakašev na 200 metrov in 1000 metrov, polfinale kajakašev na 1000 metrov ter kvalifikacije kajakašic in kajakašev na 500 metrov. V soboto zjutraj bodo najprej nastopili v polfinalih na 200 metrov, sledili bodo finali na 1000 metrov, popoldne pa še polfinalne tekme na 500 metrov. V nedeljo se bo svetovni pokal zaključil s finali na 500 metrov in preizkušnjo na 5000 metrov.

SLOVENSKA EKIPA

Špela Ponomarenko Janić: K1ž 200 m, K1ž 500 m

Mia Medved: K1ž 200 m, K1ž 500 m

Anže Urankar: K1m 200 m, K1m 500 m

Rok Šmit: K1m 200 m, K1m 500 m

Jošt Zakrajšek: K1m 1000 m, K1m 5000 m

Rezultati in povezava do spletnega prenosa: https://www.canoeicf.com/canoe-sprint-world-cup/poznan-2023