Sprinterji v zimskem obdobju razkropljeni po svetu.

0
356

Medtem ko je slovenska slalomska ekipa zimski trening opravila v francoskem Pauju, ki bo letos gostil svetovno prvenstvo, nekateri pa še dodaten sklop priprav v Združenih arabskih emiratih, so bili sprinterji na mirnih vodah razkropljeni po vsem svetu. Najboljša slovenska kajakašica Špela Ponomarenko Janić počasi zaključuje priprave v Avstraliji, Tilen Vidovič se je odpravil v Španijo, Jošt Zakrajšek je treniral na več lokacijah, večina sprinterjev pa je bila na skupnih pripravah na Hrvaškem.

Špela Ponomarenko Janić je po odlični sezoni 2016, v kateri je navdušila s četrtim mestom na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru ter stopničkami na tekmah svetovnega pokala in v skupnem seštevku tega tekmovanja, tudi v sezono 2017 startala z najvišjimi cilji. Zato se je odločila za preverjeno bazo zimskih priprav v avstralskem Queenslandu, kjer jo vsako leto pričakajo odlični pogoji.

Za razliko od preteklih let, kjer je imela Špela družbo le v tujih tekmovalkah, predvsem Slovakinji Martini Kohlovi in Novozelandki Lisi Carrington, sta se ji v letošnji sezoni na treningih in pripravah pridružili še dve slovenski sprinterki na mirnih vodah – Anja Osterman in Mia Medved. »Treningi potekajo po načrtovanem programu in vse tri zelo dobro napredujemo. Z Anjo in Mio treniram že od septembra in sta zelo dobri trening partnerici, predvsem ker sta pozitivni, želita napredovati in dobro trenirata. Tudi Lisa je bila tu deset dni na začetku priprav, zdaj je znova tu na desetdnevnih pripravah skupaj s Caitlin Ryan, članico novozelandskega K4, vmes pa je z nami šest tednov trenirala tudi Avstrijka Viktoria Schwarz. Trenirale smo v več kombinacijah ekipnih čolnov, ker je to odlična stvar za trening hitrosti v tem obdobju treninga. V dvojcu sem veslala z Anjo, pa tudi z Mio in Liso. V teh dneh, ko se nam je znova pridružila Lisa, treniramo tudi v četvercu. Z Anjo bi se želeli preizkusiti v dvojcu tudi na kakšni tekmi, vendar doma nimava dvojca, v katerem bi lahko trenirali,« je iz Avstralije sporočila Ponomarenko Janićeva.

Nekoliko bližje, v Sevilli, je treniral Tilen Vidovič, ki se je po premoru na tekmovališča vrnil lani. Ptujčan je v Španiji združil moči z belgijskimi tekmovalci, kasneje pa tudi švedskimi. »Pokazali so mi drugačen način treninga, kot sem ga vajen. Naučil sem se veliko novega. Zelo sem bil presenečen, ker sem iz tedna v teden ogromno napredoval in na koncu smo bili vsi zelo izenačeni. Domov sem se vrnil zelo zadovoljen, saj sem naredil veliko dobrih treningov,« je povedal Vidovič, ki je v Sevilli treniral v istem času kot številni dobitniki kolajn z olimpijskih iger ter svetovnih in evropskih prvenstev. Vidovič, ki je tudi uspešen študent, bo v prihodnjih mesecih razpet med študijem in športnimi obveznostmi: »V prihodnjih mesecih se bom fokusiral na študij dentalne medicine, se pripravljal na prvo tekmo sezone, ki bo v Mantovi, ter se udeležil izbirne tekme na Bledu. Seveda upam, da sem z vsem tem treningom že prišel v dobro formo in bom dobro odveslal na vseh tekmah. Verjamem pa, da bom za evropsko in svetovno prvenstvo še veliko hitrejši.«

Večina sprinterjev je trenirala na Hrvaškem, v Metkoviću, kamor se je za en teden odpravil tudi Jošt Zakrajšek. Nekdanji divjevodaš je sicer v novo sezono vstopil že lani jeseni, ko je s španskim kolegom Kikom Vego nastopil na kajakaškem maratonu Ardeche, januarja pa še na najdaljšem kajakaškem maratonu na svetu v Argentini, kjer je slovensko-španski dvojec tudi zmagal. »Maratona sta mi v zimskem obdobju služila kot zelo dobra motivacija za vzdržljivostni trening ter hkrati nove izzive in izkušnje na moji kajakaški poti. Tu mislim predvsem treniranje in tekmovanje v K2 ter večdnevni maraton v Argentini, kjer smo v osmih dneh in sedmih etapah preveslali 300 kilometrov. V času, ki sem ga preživel s Kikom, se je večina najinih pogovorov vrtela okoli kajakaštva, treninga in tekmovanj. Ker sem že od septembra treniral po njegovem programu, sem se po maratonu v Argentini odločil, da program treninga nadaljujem po navodilih Kikovega trenerja Pabla Savedre, tako sva s Pablom tudi navezala tesnejši odnos trener – tekmovalec. Sem pa še vedno tudi v stiku z dr. Tomom Koprivnjakom, ki nadzoruje potek treningov ter po potrebi tudi svetuje,« je o novostih v letošnjem letu spregovoril Zakrajšek, ki se ni mudil le na maratonih v Franciji in Argentini ter na pripravah na Hrvaškem, temveč je odpotoval tudi na enotedenske priprave v italijanski Livorno.

Vrhunec sezone sprinterje na mirnih vodah čaka v drugi polovici avgusta, ko bo v čeških Račicah potekalo svetovno prvenstvo, julija bo v Plovdivu evropsko prvenstvo, mladince in mlajše člane evropsko prvenstvo čaka junija v Beogradu, svetovno prvenstvo bo v romunskem Pitestiju, že maja pa bodo v Montemor-o-Velhu, Szegedu in Beogradu na sporedu tri tekme svetovnega pokala.