Spustaši in mirnovodaši začenjajo s svetovnim pokalom

0
548

Ljubljana, 10. maja (STA) – Prihodnji konec tedna bodo kajakaši in kanuisti začeli s tekmami svetovnega pokala. Spustaši bodo uvodoma nastopili na sprinterski tekmi v Nottinghamu, mirnovodaši pa v poljskem Poznanu. V Anglijo bodo odpotovali kajakaši Jernej Korenjak, Nejc Žnidarčič, Pavli Kuralt in Andrej Oglajner ter kajakašica Lučka Cankar, medtem se bodo na Poljskem v mednarodni konkurenci predstavili kajakaši Jernej Zupančič-Regent, Špela Ponomarenko in Silvia Kollo.


Direktor reprezentanc Andrej Jelenc meni, da lahko slovenski tekmovalci zasedejo visoka mesta, pri spustaših lahko na prvo deseterico računajo tako Korenjak in Žnidarčič kot Cankarjeva, uganka je le debitant Oglajner. Podobne izide in finala A pričakujejo tudi na mirni vodi, realizirala pa naj bi jih Zupančič-Regent, pozimi je sicer imel nekaj težav z zlomljeno ključnico in tako izgubil mesec in pol treninga, ter Ponomarenkova, medtem ko so tako kot v spustu še malce v tančico zavite zmožnosti debitantke Kollove. “Rad bi dokazal, da sem naredil korak naprej glede na prejšnje sezone. Cilj je izboljšati sedmo mesto iz lanskega svetovnega pokala, upam pa, da bom čim več tekem odpeljal na najvišji ravni. Vem, da sem tega sposoben in komaj čakam, da se začne,” je pred uvodnim nastopom odločen Korenjak, ki je letos dobil vse klasične spuste, na katerih je nastopil.


Spustaši bodo sicer do konca maja na turneji po Angliji in Irski odpeljali skupaj šest tekem svetovnega pokala, kar bo dober pokazatelj forme pred evropskim prvenstvom v francoskem Chaulauxu (21. do 24. julij), tekmovalci na mirnih vodah pa se bodo ta mesec za točke svetovnega pokala poleg Poznana borili še v nemškem Duisburgu (27. do 29. maj). Pri spustaših velja omeniti, da si reprezentančnega dresa za svetovni pokal ni priveslal najboljši slovenski tekmovalec v zadnjih letih Borut Horvat, saj so izbirne tekme pokazale, da ni na ravni prejšnjih let. Tako bo ta čas porabil za dodatne treninge in upa, da mu bodo ti odprli vrata na EP.


Kot je že dlje časa znano, največji kajakaški dogodek v Sloveniji predstavlja junijsko evropsko slalomsko prvenstvo v Tacnu, kjer se bo po pričakovanjih prirediteljev zbrala vsa evropska smetana, saj letos ni olimpijskih iger, svetovno prvenstvo pa je šele konec septembra v avstralskem Penrithu. Prijavilo naj bi se med 250 in 300 tekmovalcev iz 27 držav. “EP v Tacnu bo nekakšna odskočna deska za naprej, saj želimo tudi ta kajakaški center posodobiti in tako poleg Solkana dobiti še drugi objekt, ki bi veliko pomenil za slovenske razmere. Hkrati pa bi si s tem povečali možnosti za prireditev SP leta 2010 in tekme svetovnega pokala v vmesnih letih. Junijsko tekmovanje bo hkrati imelo tudi simboličen pomen za Ljubljano, ko se bo prvenstvo lepo vključilo v številne druge dogodke in tako pomagalo pri popularizaciji kajakaškega športa,” je dejal predsednik organizacijskega odbora Bojan Žmavc.


Slalomiste izbirne tekme čakajo šele v začetku junija, tako da bodo dotlej sodelovali na več mednarodnih tekmah na Slovaškem, v Italiji in Franciji. Jelenc je namignil, da bodo zaradi domačega terena na EP verjetno prvič nastopili polno zasedeni – z maksimalnim številom tekmovalcev v vseh disciplinah. Poleg strogega tekmovalnega dela bodo prvenstvo, ki bo okvirno stalo med 25 in 30 milijoni tolarjev, spremljale tudi številne druge dejavnosti in aktivnosti. Tako bodo že 21. junija izvedli paralelni slalom na Ljubljanici, kjer prav tako pričakujejo zveneča imena tega športa, dva dni kasneje pa bo med drugim še predstavitev kajakaštva v Ljubljani in uradno odprtje prvenstva ter javna podelitev številk.