Spustaši na divjih vodah na svetovno prvenstvo odhajajo z visokimi cilji.

0
561

Slovenska reprezentanca v spustu na divjih vodah jutri odhaja v Švico, kjer bodo opravili priprave pred svetovnim prvenstvom v tej kajakaški disciplini. Svetovno prvenstvo v Muoti se bo sicer začelo 31. maja. Slovenske barve bo zastopalo pet tekmovalcev, ki bodo glede na rezultate preteklih sezon spadali v ožji krog favoritov za najvišja mesta. V konkurenci kajakašev bodo tekmovali Anže Urankar, Nejc Žnidarčič, Simon Oven in Vid Debeljak, v kanuju pa Blaž Cof.

Dobra dva tedna pred začetkom svetovnega prvenstva v spustu na divjih vodah slovenska ekipa odhaja v Švico na priprave pred prvenstvom ter čim boljše spoznavanje proge, ki bo gostila najpomembnejše spustaško tekmovanje sezone 2018. Slovenski tekmovalci so prizorišče sicer spoznali že lani na tekmi svetovnega pokala, kjer se je z zmago v klasičnem spustu izkazal Simon Oven, za dvojno zmago v sprintu na divjih vodah pa sta poskrbela Nejc Žnidarčič in Vid Debeljak.

Slovenski spustaši so blesteli skozi celotno lansko sezono, saj so Vid Debeljak, Nejc Žnidarčič in Anže Urankar na evropskem prvenstvu poskrbeli za trojno zmago v sprintu, Simon Oven je bil drugi v klasičnem spustu, na svetovnem prvenstvu pa je Anže Urankar postal prvak v sprintu, Nejc Žnidarčič je bil drugi, kanuist Blaž Cof pa tretji. Temu primerna so pričakovanja vodje slovenske ekipe Srečka Masleta pred  letošnjo sezono: »Kajakaška vrsta je izredno močna. Pri nas je izredno težko priti v reprezentanco. Imamo nekaj kajakašev, ki bi se marsikje uvrstili v ekipo, pri nas pa ne pridejo zraven. Sem optimist. Morda se bo slišalo prepotentno, ampak v obeh disciplinah, klasiki in sprintu, sodimo v vrh. Tekma se sicer razplete lahko tudi drugače, ampak mislim, da bodo tokrat bolj drugi napadali nas kot mi njih. Pričakujem zmago v klasiki in sprintu ter v ekipnih vožnjah. Skratka, da bi pobrali vse. Po drugi strani pa trenutno v kanuju niti nimamo ekipe.«

Po več sezonah drugih mest si vnovičnega naskoka na sam svetovni vrh želi naš najuspešnejši kajakaš v spustu na divjih vodah Nejc Žnidarčič: »Na zadnjih šestih svetovnih prvenstvih sem bil drugi, tako da je že kar frustrirajoče in upam, da se letos spremeni. Vseeno so to dobri rezultati, tako da se ne bom pritoževal. Voda mi leži. Lansko leto sem tam zmagal. Proga je naravna, kar mi tudi bolj ustreza. V zadnjem času smo tekmovali v umetnih kanalih in na slalomskih progah. Bolj uživam na naravnih rekah, ker so drugačne. Letos sem napredoval tudi v klasičnem spustu, tako da imam tudi tu želje po visoki uvrstitvi, čeprav še ne vem, kam spadam v svetovnem merilu. Ko so bile divje reke, sem osvajal medalje tudi v klasiki. Letos bo težko, ampak upam, da se lahko z dobro vožnjo tudi v klasiki povzpnem visoko.«

Po svetovnem prvenstvu bosta sledila še dva vikenda preizkušenj svetovnega pokala v spustu na divjih vodah. Pri dve tekmi bo gostila Banjaluka, in sicer med 8. in 10. junijem, finalni tekmi pa bosta v Sloveniji, kjer se v Celju predvsem v soboto, 16. junija, obeta pravi spektakel z večernim finalom sprinta na divjih vodah. Dan prej bo potekala preizkušnja v klasičnem spustu. Poleg ekipe, ki bo nastopila na svetovnem prvenstvu v Švici, bosta na svetovnih pokalih veslala še kajakaša Tim Novak in Maks Frančeškin, saj ima Slovenija pravico nastopa šestih kajakašev, na domači tekmi v Celju pa bosta v kanuističnem dvojcu startala tudi Luka Žganjar in Peter Žnidaršič.

 

Reprezentanca

Kajak: Nejc Žnidarčič, Simon Oven, Anže Urankar, Vid Debeljak + Tim Novak, Maks Frančeškin (svetovni pokal)

Kanu: Blaž Cof

Dvojec: Peter Žnidaršič – Luka Žganjar (svetovni pokal v Celju)

 

Tekmovanja

Svetovno prvenstvo v spustu na divjih vodah, Muota/Muotathal: 31. 5. – 3. 6. 2018

http://www.wm-muota2018.ch

Svetovni pokal v spustu na divjih vodah, Banjaluka: 8. – 10. 6. 2018

https://www.canoeicf.com/wildwater-canoeing-world-cup/banja-luka-2018

Svetovni pokal v spustu na divjih vodah, Celje: 15. – 17. 6. 2018

https://www.canoeicf.com/wildwater-canoeing-world-cup/celje-2018